Vizita.si
Zadnja raziskava strokovnjakov je pokazala, da pitje prevročih napitkov lahko poveča tveganje za raka požiralnika.

Bolezni

Vroči napitki lahko povzročajo raka

Katja Benčina
16. 06. 2016 09.21
5

Vsako leto za rakom požiralnika umre 400.000 ljudi, kar predstavlj 5 % vseh smrti zaradi raka. Nova raziskava, ki jo je objavila raziskovalna agencija Svetovne zdravstvene organizacije, pa je pokazala, da bi lahko pitje prevročih napitkov povečalo tveganje za razvoj te oblike raka.

Zadnja raziskava strokovnjakov je pokazala, da pitje prevročih napitkov lahko poveča tveganje za raka požiralnika.
Zadnja raziskava strokovnjakov je pokazala, da pitje prevročih napitkov lahko poveča tveganje za raka požiralnika.FOTO: Thinkstock
Vzrokov za nastanek raka požiralnika je več. Med najpomembnejša štejemo pitje alkohola in kajenje cigaret, a zadnja raziskava je pokazala, da bi lahko tudi pitje prevročih napitkov povečalo tveganje.
Preden spijete kavo ali čaj, počakajte, da se nekoliko ohladi. Pili naj ne bi napitkov, ki so segreti na več kot 65 stopinj Celzija.
Preden spijete kavo ali čaj, počakajte, da se nekoliko ohladi. Pili naj ne bi napitkov, ki so segreti na več kot 65 stopinj Celzija. FOTO: Thinkstock

''Pitje vročega čaja, kave ali drugih napitkov, ki so segreti na več kot 65 stopinj Celzija, bi lahko povečalo tveganje za razvoj raka požiralnika in osem drugih oblik raka,'' so sporočili strokovnjaki iz Mednarodne agencije za raziskave raka – agencija Svetovne zdravstvene organizacije. Pitje pijač pri tej temperaturi lahko povzroči opekline požiralnika in drugih delov prebavnega trakta, zaradi česar vpliva tudi na razvoj nekaterih drugih oblik raka.

Strokovnjaki so svoje opozorilo podali na podlagi zadnje raziskave, ki so jo opravili in je vključevala 23 mednarodnih strokovnjakov, ki so analizirali vse dostopne podatke o kancerogenosti kave, čaja in drugih toplih napitkov. ''Rezultati študije so pokazali, da bi bilo lahko pitje izjemno vročih napitkov eden od bolj verjetnih vzrokov za raka požiralnika in da je bolj temperatura napitka krivec za nastanek raka kot napitek sam po sebi,'' je povedal dr. Christopher Wild iz Mednarodne agencije za raziskave raka. Izkakazalo se je tudi, da napitki sami, kot so kava ali čaj v hladni ali topli obliki niso problematični in ne povzročajo raka.

Največ primerov raka požiralnika je v Aziji, Južni Ameriki in vzhodni Afriki. ''Na teh področjih je pitje izjemno vročih napitkov precej pogosto. To je tudi razlog za visoko incidenco raka, ki je do sedaj nismo dobro razumeli,'' pove dr. Wild. Novo odkritje tako pitje izjemno vročih napitkov to razvado vključuje v kategorijo 'potencialno kancerogeni', v katero so vključeni tudi izpostavljenost svincu, bencinu in izpušnim plinom.

Mednarodna agencija za raziskave raka je leta 1991 na podlagi omejenih dokazov kot 'potencialno kancerogeno' ocenila tudi kavo. A številne študije so pokazale, da so morali znova pretehtati to oceno. ''Več epidemoloških študij je pokazalo, da pitje kave ne povečuje tveganja za razvoj raka trebušne slinavke, raja dojke in prostate. Zmanjšanje tveganja pa se je pokazalo pri raku jeter in materničnega vratu. Dokazi proti kateri koli drugi obliki raka v povezavi s pitjem kave tudi niso bili prepričljivi.''

To pa je dobra novica za ljubitelje kave. Kot kaže, moramo paziti le, da te ne pijemo prevroče.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650