Vizita.si
Predhodnje študije so pokazale, da vam redno uživanje ovsenih kosmičev lahko pomaga znižati nivo slabega holesterola v krvi in s tem zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja.

Srčno žilne bolezni

Ste med tistimi, ki bi morali uživati ovsene kosmiče?

K.B.
11. 10. 2016 08.14
1

Imate radi ovsene kosmiče? Pripravite si jih lahko za zajtrk, jih dodate v pečen kruh ali v testo za mafine. Možnosti je veliko, vsekakor pa je priporočljivo, da ovsene kosmiče jeste prav vsak dan. Ti vam lahko pomagajo znižati nivo slabega holesterola in zmanjšajo tveganje za srčni infarkt.

Predhodnje študije so pokazale, da vam redno uživanje ovsenih kosmičev lahko pomaga znižati nivo slabega holesterola v krvi in s tem zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja.
Predhodnje študije so pokazale, da vam redno uživanje ovsenih kosmičev lahko pomaga znižati nivo slabega holesterola v krvi in s tem zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja.FOTO: Thinkstock

Študije kažejo, da so ovseni kosmiči res super živilo, s katerim je priporočljivo začeti dan. Predhodnje študije so pokazale, da vam redno uživanje ovsenih kosmičev lahko pomaga znižati nivo slabega holesterola v krvi in s tem zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja. Slab holesterol (LDL) je namreč tisti, zaradi katerega prihaja do oblog na krvnih žilah in lahko povzroči, da se krvne žile zamašijo, to pa lahko vodi do srčnega infarkta. Zadnje študije pa vse bolj kažejo, da obstajajo še drugi označevalci, na katere vpliva uživanje ovsenih kosmičev, in sicer na nivo ne-HDL holesterola in na nivo apoB. Ne-HDL holesterol je holesterol, ki predstavlja skupek LDL, VLDL in IDL holesterola ali z drugimi besedami predstavlja skupno vrednost holesterola minus HDL holesterol. Ne-HDL holesterol je tisti, ki po krvi prenaša slabi holesterol in zadnja študija je pokazala, da uživanje ovsenih kosmičev znižuje tudi nivo le-tega, kar je še posebej pomembno za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2 in za ljudi s presnovnim sindromom.

Za to so krivi beta-glukani v ovsenih kosmičih, pojasni vodja študije dr. Vladimir Vuksan iz raziskovalnega centra v bolnišnici St Michael's. Beta glukani so poseben tip v vodi topnih vlaknin, ki upočasnjujejo absorbcijo ogljikovih hidratov v kri. To preprečuje velike vzpone in padce krvnega saldkorja in nivoja inzulina, ki sicer naše telo spodbuja, da proizvaja in hrani maščobo. ''Prehrana, ki je obogatena z okoli 3,5 grama beta-glukanskih vlaknin na dan iz ovsenih kosmičev, lahko blago izboljša nivo LDL holesterola, a hkrati tudi nivo holesterola ne-HDL in apoB v primerjavi z drugo prehrano,'' je pojasnil.

Študija je bila objavljena v spletni različici strokovne revije British Journal of Nutrition.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587