Vizita.si
Študija, ki jo je opravila bolnišnica v Bostonu je pokazala, da uživanje več kot štiri porcije krompirja na teden poveča tveganje za visok krvni pritisk.
Imunski sistem

Ga jemo prepogosto?

K.B.
27. 05. 2016 09.27
21

Krompir je zdravo živilo, ki je bogato z vitamini, minerali in vlakninami. Krepi imunski sistem, varuje pred rakom in boleznimi srca in ožilja. A zadnja ameriška raziskava je pokazala, da če jemo preveč krompirja, lahko povečamo tveganje za visok krvni pritisk.

Študija, ki jo je opravila bolnišnica v Bostonu je pokazala, da uživanje več kot štiri porcije krompirja na teden poveča tveganje za visok krvni pritisk.
Študija, ki jo je opravila bolnišnica v Bostonu je pokazala, da uživanje več kot štiri porcije krompirja na teden poveča tveganje za visok krvni pritisk.FOTO: Thinkstock

Američani pojedo preveč krompirja, so povzeli strokovnjaki. Ne le v ZDA, krompir je izjemno priljubljeno živilo tudi pri nas, zato je ameriška raziskava zanimiva tudi za nas. Pokazala je, da lahko krompir, če ga uživamo prepogosto, poviša tveganje za visok krvni pritisk. Uživali naj ga ne bi več kot štirikrat na teden.

Študija, ki jo je opravila bolnišnica v Bostonu je pokazala, da uživanje več kot štiri porcije krompirja na teden poveča tveganje za visok krvni pritisk – za 11 odstotkov, pri tistih, ki jedo pečen, kuhan krompir ali testan krompir in za 17 odstotkov pri tistih, ki jedo cvrt krompir. ''Upamo, da bo naša študija še naprej odpirala pogovor o krompirju in tveganju za hipertenzijo in druge bolezni,'' je dejala vodja raziskave dr. Lea Borgi iz bostonske bolnišnice Brigham and Women's Hospital.

V študiji, ki jo je izvedla skupaj s kolegi so 20 let sledili 187 000 moškim in ženskam in študija velja za eno treh največjih v ZDA. Spremljali so njihove prehranske navade in na začetku študije nihče od sodelujočih ni imel visokega krvnega pritiska in zanimalo jih je, zakaj so nekateri 20 let kasneje pridobili povišan krvni pritisk in s tem večje tveganje za razoj srčno-žilnih bolezni.

Krompir namreč velja za živilo z visokim glikemičnim indeksom v primerjavi z drugo zelenjavo. Glikemični indeks je merilo, za koliko določeni ogljikovi hidrati povišajo nivo krvnega sladkorja v telesu. Visok glikemični indeks tako pomeni, da krompir po uživanju precej poveča nivo krvnega sladkorja v telesu. Če je ta dolgotrajno povišan, lahko pride do visokega krvnega pritiska. Borgijeva poudarja, da študija ni dokazala, da krompir povzroča visok krvni pritisk, a samo, da je uživanje krompirja povezano s povišanim tveganjem za visok krvni pritisk.

Glikemični indeks krompirja:

Cvrt krompir - 95
Krompir kuhan v pečici - 95
Pire krompir – 80
Kuhan krompir - 70

Za primerjavo:
Beli sladkor - 70

Glikemični indeks (GI) je merilo, koliko določeni ogljikovi hidrati povišajo nivo krvnega sladkorja.

 

A drugi nutricist, ki ni bil v ekipi, ki je opravila raziskavo je dodala, da ne bi smeli 'okriviti' ves krompir, saj je bolj problematično, kakšen krompir izberemo in kaj mu dodamo zdraven. Če poleg tega pojemo veliko kisle smetane in slanine, je jasno, da je temu tako pravi. Z njim se strinja tudi nutricistka Samantha Heller iz medicinskega centra v New Yorku: ''Američani pojedo v povprečju okoli 23 kilogramov krompirja na leto na osebo, večino tega je cvrtega krompirja. Kot nutricistka niti ne vem, ali bi lahko cvrt krompir definirala kot krompir. Tako močno je predelan in dodano mu je toliko maščobe, soli in transmaščob, da ga ne moremo enačiti s krompirjem.''

Kljub vsemu tudi pri tem velja pravilo zmernosti. Krompir je zdravo živilo, če uživamo kuhan in čim manj predelan krompir. Vsebuje veliko blagodejnih hranil. Od vlaknin do kalija, vitamina C, mangana, niacina (vitamina B3) in pantotenske kisline (vitamina B5). Predvsem pa je izredno dober vir vitamina B6. To je eden ključnih vitaminov za pravilno delovanje našega telesa. Poleg tega je krompir del naše prehrane že več stoletij. Še preden je bil krvni pritisk velik problem v državah po svetu. Če je del uravnotežene prehrane, če mu ne dodajate preveč soli in ga ne cvrete, potem je to zdrava izbira. A z njim ne pretiravajte, saj je škrobno živilo. Enakovreden je polnozrnatim žitaricam, zato velja, da naj ne bi predstavljal več kot četrtino krožnika.

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Kako vrjeti američanom, ko pa imajo pommes frites že za zajtrk?
kadar jem domač krompir se mi vedno dvigne.ga mam celo nivo
kajpavzdevek 29. 05. 2016 12.24
Zdaj pa bo nek novinar pameten ? Naj pride h nam da mu povemo da že celo življenje jemo krompir redno in da smo čist OK. Kr nekaj...
kuhan krompir brez dodatko gotovo ni škodljiv, tudi če ga ješ vsak dan
kuhan krompir brez dodatko gotovo ni škodljiv, tudi če ga ješ vsak dan
Naj mi avtor članka razloži, kakšna je razlika med pečenim in cvrtim krompirjem. "Testan" krompir je pa po slovensko dušen krompir....
pečen je v pečici, ocvrt pa je pommes frites (ali pomfrit). testan ni nič, pač pa se reče tenstan krompir ali tudi pražen krompir. (ne pa dušen)
Raziskava se nanaša bolj, ko na krompir, na najcenejše, stokrat prežgano olje, v katerem cmarjo krompir.Verjetno ne morete primerjat kuhan /ali v žerjavci pečen/ krompir s čipsom in pomfrijem, to bi pa že lahko vedel na Viziti.
točno. bravo.
Yenkijem bi uspelo še jabolko spremeniti v nezdravo živilo.
mislim, da so to naredili že nekje od 2010, ko so pričeli s ponorelo propagando označevanja fruktoze za strup in strašenja ljudi, da bodo od sadja debeli. od leta 2010 je poraba sladkorja in prečiščenih ogljikovih hidratov v ZDA strmo padla (skoraj za 25% - neprimerljivo s čimerkoli zabeleženim v množični populaciji), močno se je povečala poraba t.i. zdravih maščob.. in pazi, pazi, eksplozija predebelosti je dobila samo še nov zamah. še bolj je šlo v maloro.
James, zelo dvomim, da je poraba sladkorjev upadla v ZDA, kaj šele upadla za 25%. Kot sam veš in kot članek tudi piše, pomembna je kombinacija živil, ki pa jo v realnosti skoraj nikoli ne zadanemo pravilno. In tako maščobe, škrob, sladkorji... vsi dobijo negativen efekt v telesu.
je, je,.. manipuliram ko pravi 25%, to je res. toliko je padla na območju mesta New York (tu so najbolj zapriseženi privrženci visoko maščobnih diet). padla pa je poraba sladkorja in prečiščene moke per capita v ZDA nekaj pod 10%. in debelost je narasla.
saj res - kombinacija je res pomembna, da ne bo pomote. denimo, materino človeško mleko ima neverjetno malo proteinov (novorojenček jih ne rabi več kot 1%, kolikor jih je v maminem mleku), več kot 7% sladkorjev (preprosto laktoze) in nekje 3% maščob. pozneje pa lahko delamo marsikaj. no, krompir pa ostaja ena najbolj zdravih hran na planetu pa religija gor ali dol. in prispevek objavljen pred meseci je religija - pa tisto relativiziranje gor ali dol. pritisk pa je šel gor zaradi soli. v to sploh ne dvomim, dvomim pa v uporabo multivariatnih statističnih metod tam kjer se absolutno ne smejo uporabiti (pojav moraš najprej poznati in raziskovalci so potrdili, da pojma nimajo).. pa je PCA (analiza glavnih komponent je pokazala na krompir, ki je bil bolj pogosto zraven, ni bil pa krivec!) analiza pokazala kar je pokazala. nesmisel.
OK, pojedo 10% manj, pa še vedno 30% preveč. Če pojedo 10% manj še ne pomeni, da bodo shujšali za 10%, saj so še vedno krepko nad vsemi mejami. Sicer se pa strinjam.
Če je vse res, kar je napisano ne vem, vem pa da je prevod, kar se slovenščine tiče, cvek. Npr. testan krompir, itd. itd.
nekje mesec dni nazaj na yahoo-ju je bilo za branje ob krompirjevi solati.
vsak naj proba, če ne verjame. pol leta samo krompir, rahlo soljen in z malo dodane maščobe +, kot oreščki, oljke, avokado, maslo, mast,.. (res malo). In, če bo karkoli od tega, kar je popolnoma drugače povedala opisana študija od omenjenega res, mu takoj na tekoči račun nakažem dva tisoč evrov. Takoj! gre za popolno nestrokovnost raziskave, ki je vključevala normalno prehrano (z več kot preveč kuhinjske soli) američanov, le da je bil na meniju zmeraj še ocvrt krompirček. naravnost katastrofalno, kaj so naredili iz človeške pameti t. i. malikovalci nizko ogljikovi hidrati diet. Noro, ravnokar so za nezemljane naredili tudi milijarde, ki so na planetu živele od enormnih količin krompirja (vzhodnoevropejci, irci, severnjaki. nizozemci) vsak dan, tri krat na teden. in so bili zdravi kot ribe! pamet, uporabiti pamet!
tri krat na dan, se popravljam. jedli so krompir za zajtrk, kosilo in večerjo - najbolj zdravi narodi na planetu. takrat, ko so to počeli. kakšen visoki pritisk, lepo vas prosim?
Sam veš, da povprečen državljan ne bo nikoli jedel krompirja na način kot ga pišeš, brez vsega. V realnosti se krompir je še s kupom drugih sestavin, predvsem maščobami, kar pa obrne vse na glavo. Povprečen bralec bo prebral članek in pobral, da je krompir zdrav in ga bo še naprej mlatil kot pomfri ali kot prilogo k dunajcu.
"Dieta" s pustim krompirjem je 10x bolj dolgočasna in neokusna kot LCHF dieta. In dejstvo je, da če se držiš LCHF načina prehranjevanja, si definitivno zdrav kot riba in vitalen da se šika.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1049