Zdelo bi se smiselno, da bi se od živil bogatih z maščobami, kot je kremasti avokado ali masten losos lahko zredili. Podobno si mislimo, da tudi sladke žitarice ali žemljice, ki so bogate z ogljikovimi hidrati, prispevajo k pridobivanju odvečnih kilogramov. A znastveniki vse bolj preiskujejo, kaj se v resnici dogaja v našem telesu, ko zaužijemo velike količine sladkorja ali maščobe, a vsakega posebej.
Kaj to pomeni? Veliko živil, ki jih danes uživamo, so v resnici bogata z maščobami in sladkorjem. Ko denimo zaužijemo krog, je ta cvrt v olju in hkrati bogat z ogljikovimi hidrati, ki se v telesu spremenijo v glukozo, posut s sladkorjem in vsebuje sladko polnilo. Torej gre za kombinacijo maščob in sladkorja. A vse več dokazov strokovnjakov kaže, da če bi maščobe in sladkor uživali izolirano, maščoba ne bi prispevala k pridobivanju telesne teže. Po drugi strani pa vse več študij kaže, kako sladkor sam po sebi direktno vpliva na pridobivanje odvečnih kilogramov. A to ni vse.
Zadnje raziskave so pokazale, da pitje sladkih pijač, kot je sladka gazirana pijača, ledeni čaj in še bi lahko naštevali, poveča tveganje za prezgodnjo smrt, še posebej pri ljudeh, ki sladke pijače pijejo dvakrat na dan. Aaron Carroll, profesor pediatrije na Medicinski fakulteti Indiana, v svoji knjigi ''The Bad Food Bible: How and Why to Eat Sinfully'' piše, da z maščobami ni nič narobe: ''Zaradi uživanja maščob se ne redimo. Ravno obratno, maščobe nam lahko celo pomagajo izgubiti kakšen odvečen kilogram.'' Pri tem ima predvsem v mislih mastna živila, kot so avokado, losos, oreščki, olivno olje in druga podobna mastna živila. Prepričan je, da če ste jih izločili iz svojega jedilnika, bi jih znova morali vnesti vanj.
Maščoba ali sladkor
Kdo je torej glavni krivec za pridobivanje odvečnih kilogramov - maščoba ali sladkor? Študija za študijo dokazuje, da ljudje, ki zmanjšajo vnos maščob, ne le ne izgubljajo odvečnih kilogramov, a ne prejmejo niti pozitivnih učinkov na zdravje, kot je znižano tveganje za bolezni. V nasprotju z ljudmi, ki jedo maščobe, a zmanjšajo vnos predelanih ogljikovih hidratov, kot je bela moka, sladki kosmiči, beli riž. Z drugimi besedami, vse več dokazov kaže na to, da je prav sladkor tisti, ki prispeva k pridobivanju odvečnih kilogramov.
Zadnja velika študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji The Lancet, je pokazala, da bi morali spremeniti globalna priporočila za zdravo prehranjevanje. Znanstveniki so pogledali, kaj redno uživa več kot 135 000 ljudi v 18 državah. Razdelili so jih v dve skupini, kjer je ena uživala prehrano z malo maščobami, druga prehrano z malo nezdravimi ogljikovimi hidrati. Ljudje, ki so uživali manj maščob, so imeli več možnosti za smrt zaradi katerega koli vzroka. Imeli so tudi povišano tveganje za bolezni srca in ožilja. V nasprotju s tistimi, ki so uživali manj predelanih ogljikovih hidratov, ki se v telesu hitro spremenijo v glukozo oziroma sladkor, kjer so imeli znižano tveganje za bolezni srca in ožilja.
Druga težava je tudi ta, da ljudje, ki prenehajo uživati maščobo, maščobo preprosto nadomestijo z hrano, ki vsebuje več sladkorja in ogljikovih hidratov. Zdravi viri maščob so tako ključnega pomena v naši prehrani, beli sladkor pa je tisti, zaradi katerega se redite. Če želite izgubiti odvečne kilograme, se torej čim bolj izogibajte sladkorju in predelanim ogljikovim hidratom, kot je bela moka.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV