Visoke doze vitamina C (askorbinske kisline) uspešno zavirajo razvoj infekcij z bakterijo Helicobacter pylori, ki jo povezujejo s pojavom raka želodca. Klinična študija, ki so jo izvedli poljski znanstveniki iz Varšave, je pokazala, da je večje tveganje za omenjeno infekcijo povezano z nizkimi koncentracijami vitamina C v krvi in v želodčnih sokovih. Strokovnjaki predvidevajo, da je vzrok za to dejstvo, da visoke koncentracije vitamina C v želodčnem soku deaktivirajo encim H. pylori ureazo, ki bakterijam pomaga, da preživijo kislost želodca.
Sicer pa je treba še poudariti, da vitamin C ne zdravi infekcije, ki jo povzroča bakterija H.pylori, ampak le preprečuje prvo okužbo ali ponovno okužbo. Priporočena dnevna doza vitamina C je za zdrave ljudi približno okrog 100 miligramov.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV