Zlati med: najmočnejši naravni antibiotik
IMUNSKI SISTEM

Zlati med: najmočnejši naravni antibiotik

01.11.2019, 17:51
0

Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, prav zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje. V nekaterih primerih bi si lahko pomagali tudi z naravnimi antibiotiki.

O svojem zdravstvenem stanju se vedno najprej posvetujte s svojim zdravnikom in ne delajte sprememb pri zdravljenju, če ste nekaj prebrali na kakšni spletni strani. Ali potrebujete konvencionalne antibiotike ali lahko poskušate svoje zdravje izboljšati z naravnimi antibiotiki, bo odločil zdravnik, zato mu prisluhnite in se držite njegovih navodil. A v naravi že dolgo poznamo tudi naravne antibiotike. Nekaj najbolj poznanih je česen, med in kurkuma. Iz medu in kurkume pa lahko naredimo naravni pripravek imenovan zlati med, ki lahko pomaga pri premagovanju gripe in prehlada.

Preberite še: 9 superzačimb, ki varujejo vaše zdravje

Med lahko pomaga v boju zoper infekcijo, brez da bi ustvarjal na antibiotike odporne bakterije.
Med lahko pomaga v boju zoper infekcijo, brez da bi ustvarjal na antibiotike odporne bakterije./ FOTO: iStock

1. Med

Med lahko pomaga v boju zoper infekcijo, brez da bi ustvarjal na antibiotike odporne bakterije. Študija, ki je bila objavljena v Evropskem žurnalu klinične mikrobiologije in infekcijskih bolezni je odkrila, da lahko med uniči vsako bakterijo ali pantogen, ki so ga testirali. Raziskovalci so med nanašali na kožo topično ali z zaužitjem.

''Naša raziskava je jasno pokazala, da lahko lahko proizvodi osnovani na medu v velikih primerih nadomestijo antibiotične kreme, ki se jih nanaša na rane ali opremo, kot so katetri. Uporaba medu za zdravljenje bi prav tako lahko podaljšala življenjsko dobo antibiotikom,'' je za healthyfoodhouse.com povedal dr. Dee Carter.

2. Kurkuma

Kurkuma je drugi čudež narave, ki je že dolgo poznan po svojih dobrodejnih učinkih in lahko pomaga pri številnih zdravstvenih težavah. Najpomembnejša snov v kurkumi je kurkumin, ki daje začimbi rumeno barvo. Gre za močan antioksidant, ki deluje antiseptično, protivnetno, antibakterijsko in protiglivično.

Najpomembnejša snov v kurkumi je kurkumin, ki daje začimbi rumeno barvo. Gre za močan antioksidant, ki deluje antiseptično, protivnetno, antibakterijsko in protiglivično.
Najpomembnejša snov v kurkumi je kurkumin, ki daje začimbi rumeno barvo. Gre za močan antioksidant, ki deluje antiseptično, protivnetno, antibakterijsko in protiglivično./ FOTO: iStock

Kurkumo v kombinaciji z medom v ajurvedski medicini pogosto uporabljajo kot močan naravni antibiotik in so ga poimenovali zlati med. V zadnjem času postaja vse bolj priljubljen tudi v zahodni medicini.

Na spletni strani TurmericForHealth so zapisali: ''Študija je pokazala, da staro ajurvedsko zdravilo, ki vsebuje kurkumo in med lahko pospeši proizvodnjo imunskih celic v telesu in izboljša delovanje imunskega sisitema. Prav tako kombinacija kurkume in medu deluje protimikrobno, skupaj lahko uničujeta vrsto sevov bakterij in glivic, ki pri ljudeh povzročajo okužbe. Zlati med lahko izboljša tudi elastičnost in hidracijo kože, kar prispeva k bolj zdravi koži. Učinkovit je tudi pri zdravljenju ustnega mukozitisa - vnetne reakcije sluznice v ustni votlini, ki se lahko pojavi kot stranski učinek zdravljenja raka.''

Če tudi sami razmišljate, da bi si ob prehladu pomagali z zlatim medom, je tu recept, po katerem lahko kar sami pripravite to močno kombinacijo, ki krepi naše zdravje.

Sestavine:

- 1 čajna žlička kurkume terapevtskih kvalitet;

- 1/4 skodelice surovega medu;

- 2 kapljici esencialnega olja limone (ni nujno).

Navodila za pripravo:

Sestavine skupaj združite v manjši posodici in poskrbite, da zmes res dobro premešate. Nato posodico pokrijte. Shranite mešanico na sobni temperaturi. Pred vsako uporabo premešajte. Za boj proti gripi in prehladu vzemite polovico čajne žličke mešanice nekajkrat na dan. Če se stanje ne izboljša, obiščite zdravnika.

Med
Med/ FOTO: iStock

NOVICE
Kaj je v dokumentih Fursa? Sporni terjatvi, ki ...
ŠPORT
Stefano Rendina z jasnim ciljem: V naslednji ...
POP IN
Lepa Brena o 27 letih zakona in obdobju, ko so ji ...
TV ODDAJE
Ali bosta dvojčka našla dragoceno vstopnico za ...
VIZITA.SI
To je četrta najpogostejša oblika raka med ...
OKUSNO.JE
Jesenski sadež, ki mu pravijo tudi hrana bogov
ZADOVOLJNA.SI
Renata Peterka že pol leta uradno ločena od ...
MOSKISVET.COM
Ganljiv poklon Gine Marie Schumacher očetu
BIBALEZE.SI
V našem vrtcu so se pojavile podančice
CEKIN.SI
Preverili finančno stanje hrvaške predsednice
DOMINVRT.SI
8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo ...
CEKIN.SI
Kako ukrepati, če ste se poškodovali pri delu?