Bežite pred nasičenimi maščobami
Če imate povišan holesterol, so nasičene maščobe vaš največji sovražnik. Najdete jih v govejem in svinjskem mesu ter polnomastnih mlečnih izdelkih, seveda pa tudi v hitri prehrani. Vsekakor se ne izogibajte zdravim maščobam: olivnemu in lanenemu olju, oreškom in mastnim ribam (denimo tuni, lososu ali sardinam).
Maslo zamenjajte z margarino
Toda nikakor ne kar s katero koli margarino. V prodajalnah poiščite takšno, ki ima na svoji embalaži jasno označeno, da vsebuje rastlinske sterole. Prav dodatek rastlinskih sterolov namreč zniža raven slabega holesterola v krvi. Zadnje čase jih proizvajalci nemalokrat dodajajo celo jogurtu in pomarančnemu soku.
Uživajte topne vlaknine
V boju proti povišanemu holesterolu vam bodo izjemno pomagale tudi topne vlaknine. Z njimi so bogati polnozrnata žita (posebno oves), stročnice (posebno fižol in leča) ter sadje in zelenjava (posebno jabolka, hruške, borovnice, banane, citrusi, zelje, korenje, brokoli in cvetača). Na dan resnično užijte najmanj 10 gramov hrane s topnimi vlakninami.
Jajca niso več na zatožni klopi
Jajca so v prehrani, ki poskuša zmanjšati količino slabega holesterola v krvi, dolgo veljala za povsem prepovedana. Njihov rumenjak namreč vsebuje veliko holesterola, znanstveniki pa so zato predvidevali, da lahko kar samodejno zviša raven slabega holesterola v krvi. Nato so dejanske raziskave pokazale, da se to ne zgodi. Za vsak primer pa, dokler holesterola bolj ali manj ne uravnotežite, svoji prehrani jajca vseeno dodajajte bolj previdno.
Izbirajte med različnimi izdelki soje
Sojina zrna holesterol v krvi uravnavajo s kombinacijo kemičnih snovi, med katerimi prevladujejo izoflavoni, ftalati in beljakovine. Raziskave so pokazale, da njihovega učinkovanja s prehranskimi dopolnili sploh ni mogoče poustvariti; dobra novica pa je, da je soja na tržišču v toliko oblikah, da boste zagotovo našli tudi najboljšo zase. Poleg zrn je na voljo sojino meso v obliki koščkov, zrezkov, salam in klobas kakor tudi sojino mleko, sir, jogurt in puding.
Pijte črni čaj in se sladkajte s temno čokolado
Raziskave so pokazale, da lahko uživanje črnega čaja v treh tednih zmanjša količino slabih maščob v krvi kar za 10 odstotkov, prav tako pa tudi, da lahko kakav v treh mesecih poviša raven dobrega holesterola za 24 odstotkov. Navaditi se morate le na grenak okus pravega čaja in temne čokolade, toda druge možnosti tako nimate, saj sladkor vašemu srcu in ožilju škoduje.
Na tako mamljive sladkarije lahko morda pozabite tudi z brskanjem po naši Facebook strani. Pridružite se ji s klikom na
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV