19 znakov, ki kažejo na nepravilno delovanje ščitnice
BOLEZNI

19 znakov, ki kažejo na nepravilno delovanje ščitnice

12.06.2019, 19:47
1

Z motnjami ščitnice in težavami, povezanimi s ščitnico, se v Sloveniji spopada od 200.000 do 300.000 ljudi, a večina bolnikov ne pozna vzrokov za svoje težave in jih ne pripisuje motnjam v delovanju ščitnice. Da bi motnje pravočasno prepoznali, predstavljamo najpogostejše simptome, ki kažejo na težave s ščitnico.

Težave, povezane z delovanjem ščitnice, najpogosteje prizadenejo ženske med 20. in 50. letom starosti, po nekaterih podatkih ima avtoimunsko bolezen ščitnice 30 odstotkov žensk po 50. letu. Ščitnica se nahaja pod adamovim jabolkom, in proizvaja ščitnični hormon (TH), ki med drugim ureja temperaturo vašega telesa, metabolizem in bitje srca. Stvari lahko začnejo iti narobe, če je ščitnica premalo ali preveč aktivna. Če je počasna, proizvaja premalo hormona TH; če pa je prehitra, ga proizvaja preveč. Nepravilno delovanje ščitnice je lahko posledica genetskih dejavnikov, avtoimunskih napadov, nosečnosti, stresa, podhranjenosti ali strupov v okolju, vendar pa strokovnjaki niso povsem prepričani o natančnih vzrokih. Zaradi ščitničnih hormonov, ki posegajo daleč v telo od možganov do črevesja, je diagnosticiranje motnje delovanja lahko pravi izziv.

Nekaj znakov, ki kažejo na nepravilno delovanje ščitnice, je za ABC News razkrila specialistka integrativne medicine in soavtorica knjigeThe Smart Woman's Guide to MidLife & Beyond, tirologinja dr. Robin Miller.

Če ste utrujeni in brez energije, je to lahko povezano z več stvarmi, vendar pa ta simptom pogosto nakazuje na hipotioridizem, ki je posledica premajhne proizvodnje ščitničnega hormona v telesu.
Če ste utrujeni in brez energije, je to lahko povezano z več stvarmi, vendar pa ta simptom pogosto nakazuje na hipotioridizem, ki je posledica premajhne proizvodnje ščitničnega hormona v telesu./ FOTO: iStockphoto

Izčrpanost

Če ste utrujeni in brez energije, je to lahko povezano z več stvarmi, vendar ta simptom pogosto nakazuje na hipotioridizem, ki je posledica premajhne proizvodnje ščitničnega hormona v telesu. Če ste pogosto utrujeni zjutraj ali ves dan po celonočnem spancu, je to lahko znak, da je vaša ščitnica premalo aktivna. Premalo ščitničnega hormona v krvnem obtoku in celicah pomeni, da vaše mišice niso dobile signala, da so v teku. "Utrujenost je prvi simptom, ki ga opazim," pravi dr. Miller. "Ta utrujenost, zaradi katere ste kljub celonočnemu spancu zjutraj še vedno utrujeni."

Depresija

Občutek nenavadne depresije ali žalosti je lahko tudi simptom hipotiroze. Zakaj? Proizvodnja premalo ščitničnega hormona lahko vpliva na stopnjo hormona "dobrega počutja" serotonina v možganih. Premajhna aktivnost ščitnice povzroča tudi upad drugih telesnih sistemov, zato ni presenetljivo, da vaše razpoloženje kar preveč upade.

Živčnost in tesnoba

Anksioznost in občutek živčnosti, nemira so povezani s hipertirozo, ko ščitnična žleza proizvaja preveč ščitničnega hormona. Poplavljena s sporočili za aktivacijo vseh sistemov pripravi metabolizem in celotno telo v stanje pretirane pripravljenosti. Če se vam torej zdi, da se ne morete sprostiti, je lahko problem v hiperaktivni ščitnici.

Sprememba apetita ali okusa

Povečan apetit je lahko znak hipertiroze – prekomernega delovanja ščitnice. Preveč ščitničnega hormona lahko povzroči, da ste ves čas lačni, premalo aktivna ščitnica pa po drugi strani lahko zavira občutek za okus in vonj.

Pozabljivost

Pozabljivost je pogosto posledica pomanjkanja spanja ali staranja, vendar pa se to lahko zgodi tudi, če je vaša ščitnica hiperaktivna. Preveč ščitničnega hormona (hipertiroidizem) lahko povzroči težave s koncentracijo, premalo (hipotiroidizem) lahko povzroči pozabljivost. "Ko zdravimo bolnike za hipotiroidizem, so pogosto presenečeni, kako hitro njihova pozabljivost izgine in koliko bolje se počutijo," pravi dr. Miller. "Mnoge ženske mislijo, da je to samo nekaj, kar pride skupaj z menopavzo, ko pa je pravzaprav znak problema ščitnice."

Malo ali nobene želje po spolnosti je lahko stranski učinek motnje ščitnice.
Malo ali nobene želje po spolnosti je lahko stranski učinek motnje ščitnice./ FOTO: iStockphoto

Izguba želje po spolnosti

Malo ali nobene želje po spolnosti je lahko stranski učinek motnje ščitnice. Premalo ščitničnega hormona lahko prispeva k nizkemu libidu, vendar kumulativni učinek drugih hipotiroidističnih simptomov – povečanje telesne mase, malo energije ter telesne bolečine, prav tako lahko igrajo pomembno vlogo.

Razbijanje srca

To lahko občutite, kot da srce pravzaprav plapola ali preskoči utrip ali dva ali pa utripa premočno ali prehitro. Te občutke lahko občutite v prsih ali na pulznih točkah v grlu ali vratu. Srčna undulacija ali palpitacija je lahko znak poplave ščitničnih hormonov v vašem sistemu (hipertiroidizem).

Suha koža

Suha in srbeča koža je lahko simptom hipotiroidizema. Sprememba teksture kože in njen videz je verjetno posledica upočasnjene presnove (povzročene s premajhno proizvodnjo ščitničnih hormonov), ki lahko zmanjšajo potenje. Koža ob pomanjkanju vlage hitro postane suha in se začne luščiti. Prav tako lahko nohti postanejo krhki.

Nepredvidljiva prebava

Ljudje s hipotiroidizmom se včasih pritožujejo, da so zaprti. Motnje v proizvodnji hormona najverjetneje povzroča upočasnitev prebavnih procesov. "Obstaja negibljivost v vašem črevesju,"pove zdravnica. "To je ena od treh najpogostejših simptomov hipotiroidizma." Po drugi strani pa lahko povečano delovanje ščitnice povzroči drisko ali bolj pogosto odvajanje blata, kar so simptomi hipertiroidizma.

Motnje v proizvodnji hormona najverjetneje povzroča upočasnitev prebavnih procesov.
Motnje v proizvodnji hormona najverjetneje povzroča upočasnitev prebavnih procesov./ FOTO: iStockphoto

Sprememba menstrualnega ciklusa

Daljše menstruacije z močnejšim tokom in krči so lahko znak hipotiroidizma, ker so ščitnični hormoni v manjšem obsegu. Obdobja krvavitve so lahko bližje skupaj.

Hipertiroza, visoka stopnja TH, povzroča menstrualne nepravilnosti na drugačen način. Menstruacije so krajše, bolj narazen in šibkejše. "Vedno vprašam svoje bolnike o njihovih ciklih in če so ti redni," pojasni dr. Miller. Zdravnica vidi močno povezavo med nerednimi ciklusi in težavami s ščitnico. Če so obdobja izjemno močna, preveri tudi, ali je težava v slabokrvnosti.

Boleče okončine ali mišice

Včasih preveč telovadimo, to vrsto bolečine lahko pojasnimo. Toda če imate skrivnostno ali nenadno mravljinčenje ali omrtvelost ali dejanske bolečine v rokah, nogah, stopalih ali dlaneh, je to lahko znak hipotiroidizma. Proizvodnja premalo hormonov ščitnice lahko sčasoma poškoduje živce, ki pošiljajo signale iz možganov in hrbtenjače po celotnem telesu. Rezultat je to nepojasnjeno mravljinčenje ali omrtvelost.

Visok krvni tlak

Zvišan krvni tlak je lahko simptom motnje ščitnice. Oba, hipertiroidizem in hipotiroidizem, sta krivca. Po nekaterih ocenah imajo ljudje s hipotiroidizmom dva- do trikrat večje tveganje za razvoj hipertenzije. Ena od teorij je, da lahko majhne količine hormona ščitnice upočasnijo bitje srca, kar lahko vpliva na črpalno moč in prožnost krvnih žilnih sten. Oboje lahko povzroči povišanje krvnega tlaka.

Zvišan krvni tlak je lahko simptom motnje ščitnice.
Zvišan krvni tlak je lahko simptom motnje ščitnice./ FOTO: iStockphoto

Mrzlica

Občutek mraza ali mrzlic je povezana s hipotiroidizmom. Sistem porabi manj energije, ker ga premajhna aktivnost ščitnice upočasni. Manjša poraba energije pomeni manj toplote. Po drugi strani pa povečano delovanje ščitnice povzroča, da celice proizvajajo odvečno energijo. To je razlog, zakaj je ljudem s hipertirozo včasih prevroče in se obilno potijo.

Hripavost

Spremembe v glasu in cmok v grlu so lahko znak motnje ščitnice. Eden od načinov, da se to preveri, je dober pogled vratu, kjer preverijo, ali ni nobenih znakov ščitnice otekline.
To lahko storite tudi sami doma z navodili iz Ameriškega združenja kliničnih endokrinologov:

Uporabite ročno ogledalo, oglejte si grlo, ko zaužijete malo vode. Poiščite vse izbokline na predelu ščitnice, ki je pod adamovim jabolkom. Morda boste morali poskusiti večkrat, da boste dobili boljšo predstavo, kje točno se vaša ščitnica nahaja. Če opazite karkoli, kar je gručasto ali sumljivo, obiščite svojega zdravnika.

Spremenjen urnik spanja

Ste ves čas zaspani? To je lahko hipotiroidizem. Počasna ščitnica lahko upočasni telesne funkcije do točke, ko ste lahko tudi podnevi zelo zaspani.

Ne morete spati? To je lahko hipertiroidizem. Povečano delovanje ščitnice lahko povzroči tesnobo in hiter srčni utrip, zaradi česar je težko zaspati ali pa se celo zbujate sredi noči.

Nepojasnjena sprememba telesne teže lahko kaže na motnje delovanja ščitnice.
Nepojasnjena sprememba telesne teže lahko kaže na motnje delovanja ščitnice./ FOTO: iStockphoto

Pridobivanje teže

Povečanje telesne teže lahko povzročajo številne stvari, zaradi česar je malo verjetno, da se bo zdravnik osredotočil na pridobivanje teže kot potencialnega simptoma motnje delovanja ščitnice. Vendar pa je pridobivanje telesne teže eden od glavnih razlogov, da se naročijo pri dr. Miller na pregled ščitnice.

"Pacienti trdijo, da ne jedo več kot po navadi, vendar vseeno pridobivajo težo," pravi dr. Miller. "Tudi kljub redni telovadbi ni učinka in teže nikakor ne morejo izgubiti." To je skoraj vedno posledica premajhne aktivnosti ščitnice, še pravi zdravnica. Po drugi strani pa je lahko nenadna izguba teže signala hipertiroze.

Tanjšanje in izpadanje las

Suhi, krhki lasje, ki se cepijo ali izpadajo, lahko kažejo na hipotiroidizem. Premalo ščitničnega hormona zmoti cikel rasti las in umiri preveč foliklov, kar povzroči izpadanje las, včasih po vsem telesu, tudi na zunanji strani obrvi. "Veliko bolnikov pride na pregled na predlog frizerja," pravi dr. Miller in še dodaja, da se "v nekaterih frizerskih salonih bolj zavedajo težav s ščitnico kot nekateri zdravniki". Povečano delovanje ščitnice lahko povzroči tudi prekomerno poraščenost. Problem redčenja las zaradi hipertiroidizma se navadno pokaže le kot redčenje las na glavi.

Če poskušate zanositi dalj časa brez sreče, je bil lahko glavni dejavnik premalo ali preveč aktivna ščitnica.
Če poskušate zanositi dalj časa brez sreče, je bil lahko glavni dejavnik premalo ali preveč aktivna ščitnica./ FOTO: iStockphoto

Težave z zanositvijo

Če poskušate zanositi dalj časa brez sreče, je bil lahko glavni dejavnik premalo ali preveč aktivna ščitnica. Težave pri spočetju so povezane z večjim tveganjem za nediagnosticiranimi težavami s ščitnico.

Oba, hipotiroidizem in hipertiroidizem, lahko vplivata na ovulacijo in posledično plodnost. Motnje delovanja ščitnice so povezane tudi z zapleti v nosečnosti.

Visok holesterol

Visoka raven lipoproteinov majhne gostote (LDL), ki se ne odzovejo na dieto, vadbo ali zdravila, so lahko povezana s ščitnico. Povišano raven "slabega" holesterola lahko povzroči premajhna aktivnost ščitnice, kar je vzrok za skrb. Nezdravljen hipotiroidizem lahko povzroči težave s srcem.

Pregledi ščitnice

Če imate enega ali več od teh simptomov in sumite, da je problem v ščitnici, pojdite k zdravniku in ga prosite za TSH-test (test, ki meri količino ščitničnega stimulativnega hormona TSH v krvi; TSH proizvaja hipofiza, ta je pomemben, da lahko ščitnica proizvaja in sprosti ščitnične hormone v kri), T3 (trijodtironin – T3 je ščitnični hormon in ima pomembno vlogo pri nadzoru presnove v telesu) in T4 (tiroksin – T4 je hormon, ki ga proizvaja ščitnica.). Na podlagi testov, vaših simptomov in fizičnega pregleda vam bo morda predpisal sintetične hormone. Testiranje in zdravljenje motnje delovanja ščitnice bo verjetno terjalo nekaj obiskov pri zdravniku, da vam bo lahko predpisal ustrezno terapijo.

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Slamnati Jeti
13.06.2019, 20:06:26
ravno jutri moram do kirurga, da se dogovoriva o operaciji ščitnice..
NOVICE
V Mariboru napadli in hudo telesno poškodovali ...
ŠPORT
PRENOS V ŽIVO: Oddaja pred osrednjo dirko v ...
POP IN
Beckhama na Ramosovi poroki, Ronaldo užaljeno na ...
TV ODDAJE
'Mogoče si ti malo scrkljana, malo razvajena'
VIZITA.SI
Če ne pretiravamo, je varen in antioksidanten ...
DOMINVRT.SI
Te hrane štirinožni prijatelji ne smejo uživati!
ZADOVOLJNA.SI
Razkrili, kaj v resnici čutita drug do drugega
MOSKISVET.COM
Hrvati turistom prepovedali nošenje japonk
BIBALEZE.SI
Ganljiva slovenska oddaja, o kateri se veliko ...
CEKIN.SI
Če bi imel natakar plačo 2000 evrov, bi kava ...
OKUSNO.JE
Tako se pravilno skuha beli riž!
DOMINVRT.SI
Navdušite tudi najbolj zahtevne goste