7 stvari, ki vam jih vaše roke sporočajo o vašem zdravju
BOLEZNI

7 stvari, ki vam jih vaše roke sporočajo o vašem zdravju

26.07.2019, 12:53
8

Bolečine v rokah lahko povedo marsikaj o tem, kaj se dogaja v vašem telesu. Ko nekaj ni prav, se lahko kaže navzven z bolečinami, mravljinčenjem, odrevenelosti in oteklinami v rokah. Bodite pozorni na te simptome in na sporočila, ki vam jih pošilja vaše telo. Tu je nekaj stvari, ki vam jih vaše roke lahko sporočajo o vašem telesu.

1. Sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala se lahko kaže z bolečinami v palcu, kazalcu in sredincu. Do tega običajno pride zaradi ponavljujočih se gibov, kot je tipkanje po tipkvnici, pritiski s prsti na miško, ki jih izvajamo vsakodnevno. Karpalni kanal v našem zapestju je izjemno ozek in ko pride do otekline, se zmanjša pretok krvi v roko. Takrat se pojavi mravljinčenje, bolečine, otekanje sklepov na prstih. Tudi občutek odrevenelosti v roki.

Priporočila:Redno razgibavajte sklep v zapestju, grejte področje in privoščite roki nekaj počitka. Poleg tega pomaga še tecar terapija, ko je vnetje šlo predaleč.

Sindrom karpalnega kanala
Sindrom karpalnega kanala/ FOTO: davidwolfe.com

2. Utrujenost

Dvigovanje težkih bremen in vsakodnevno postavljanje zapestja v neudobni položaj povzroči velik pritisk na živce v rokah. To lahko povzroči občutek mravljinčenja na površini prstov.

Priporočila:To je znak utrujenosti in preobremenjenosti. Poskrbite, da boste dovolj spali in najdite boljše načine za spopadanje s stresom.

Roke3
Roke3/ FOTO: davidwolfe.com

3. Poškodba hrbtenice

Težave s hrbtenico se lahko pokažejo tudi z bolečinami v mezincu leve roke. To je posledica prevelikega pritiska na živce ali že posledica poškodbe živca.

Priporočila:Redno raztegujte hrbet, pri tem vam lahko pomaga joga ali plavanje. Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju.

Poškodba hrbtenice
Poškodba hrbtenice/ FOTO: davidwolfe.com

4. Pomanjkanje vitaminov

Ko vašemu telesu primanjkuje določenih vitaminov, lahko občutite mravljinčenje v prstih leve roke in leve noge. To se lahko zgodi, ko telesu primanjkuje vitamin E, B1, B6 in B12.

Priporočila:Pogovorite se s prehranskim strokovnjakom ali nutricistom, ki bo pregledal nivo vitaminov v vašem telesu in vam svetoval, kako vnesti v prehrano več vitaminov, ki jih potrebujete.

Pomanjkanje vitaminov
Pomanjkanje vitaminov/ FOTO: davidwolfe.com

5. Buergerjeva bolezen

Buergerjeva bolezen je bolezen, ki večinoma prizadene kadilce. Zaradi nenehnega vnosa nikotina postane krvni obtok moten, kar lahko vodi do odrevenelosti prstov. Pogosto gre tudi za kombinacijo pomanjkanja pomembnih vitaminov. Odrevenelost se lahko pojavi v prstih in se nato razširi na celo roko.

Priporočila:Bolezen na žalost ni popolnoma ozdravljiva, a pomagalo bo, če opustite kajenje.

Buergerjeva bolezen
Buergerjeva bolezen/ FOTO: davidwolfe.com

6. Težave s pretokom krvi

Če čutite odrevenelost prstov desne roke, je to lahko posledica pritiska na površinske živce ali posledica poškodbe sklepa zapestja ali ramenskega obroča. Nekatere srčno-žilne bolezni lahko prav tako povzročijo mravljinčenje v desni roki, saj vplivajo na pretok krvi v udih.

Priporočila:Večkrat na teden se sprehodite in delajte raztezne vaje za izboljšanje zdravja krvnih žil. Če imate resne težave s cirkulacijo krvi po telesu, se posvetujte z zdravnikom.

Težave s pretokom krvi
Težave s pretokom krvi/ FOTO: davidwolfe.com

7. Sladkorna bolezen

Mravljinčenje, ki gre od nog navgor proti rokam, je pogosto znak sladkorne bolezni. Do tega pride, ko se zmanjša krvni pretok na določenih delih telesa, kar povzroči poškodbe živcev.

Priporočila:Sladkorno bolezen tipa 1 lahko zdravimo z uporabo insulina, medtem ko je sladkorna bolezen tipa 2 pogosto povezana s slabo prehrano. Prvi korak je, da vam zdravnik opravi krvni test, drugi korak pa, da sledite navodilom zdravnika.

Sladkorna bolezen
Sladkorna bolezen/ FOTO: davidwolfe.com

NOVICE
Šarčeva vlada izgubila nekaj podpore, stranka LMŠ ...
ŠPORT
Odbojkarice spisale zgodovino s prvo zmago z ...
POP IN
Prva fotografija Emme Stone v vlogi Cruelle De Vil
TV ODDAJE
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
VIZITA.SI
Kdaj bi morali uživati več rastlinskih beljakovin?
OKUSNO.JE
To boste želeli še danes poskusiti!
ZADOVOLJNA.SI
Kim in Khloe pozirali v 'golih' kopalkah
MOSKISVET.COM
Razkrila, zakaj je posnela vroč prizor s hidžabom
BIBALEZE.SI
Izračunali smo, kako velik bo Barron Trump
CEKIN.SI
Beckhamovi na Jadranu: kaj so tokrat zahtevali?
DOMINVRT.SI
3 stvari, ki jih ne bi smeli dajati v pomivalni ...
ZADOVOLJNA.SI
HOROSKOP: dvojčke čaka sprememba, vodnarje čaka ...