Čim prej odpravite glivično okužbo nohtov
BOLEZNI

Čim prej odpravite glivično okužbo nohtov

24.05.2019, 13:43
0

Pred nami so topli dnevi in kmalu bomo znova nosili tudi odprta obuvala. A če se spopadamo z glivično okužbo nohtov, je to včasih precej neprijetna stvar, saj so nohti že na privi pogled zadebeljeni in spremenjeni. Preverite, kako si pomagati.

Pomembno je, da se glivično okužbo nohtov zaustavi, saj se lahko razširi še na preostale nohte.
Pomembno je, da se glivično okužbo nohtov zaustavi, saj se lahko razširi še na preostale nohte./ FOTO: Dreamstime

Glivične okužbe nohtov so težje ozdravljive kot glivične okužbe kože. Pojavljajo se petkrat pogosteje na nogah kot na rokah, prepoznamo pa jih tako, da noht postane zadebeljen, rumenkast, lomljiv in se prične ločevati od podnohtja. Čeprav je noht že na prvi pogled neprijetnega videza, pa ne gre le za estetsko težavo, a tudi za obolenje, ki zahteva posvet z zdravnikom ali farmacevtom. Pomembno je namreč, da se glivično okužbo nohtov zaustavi, saj se lahko razširi še na preostale nohte. Ko je stanje blago, vas morda še ne moti, a ga je bolje obravnavati, ker se glivice rade širijo naprej. Prav tako se rade ponavljajo.

Srbečica stopal lahko nakazuje na glivično okužbo kože.
Srbečica stopal lahko nakazuje na glivično okužbo kože./ FOTO: iStock

Ko se glivična okužba pojavi na nohtih, temu rečemo onihomikoza, če se pijavi med prsti in na koži stopala, pa temu rečemo atletsko stopalo ali tinea pedis. Stopala so priročno mesto za razvoj glivične okužbe, še posebej, če se stopala rada potijo. Vlažno in toplo področje je idealno za razvoj glivic, prav tako se z njimi hitreje okužimo, če uporabljamo skupne umivalnice po športni aktivnosti. Glivično okužbo stopal prepoznamo tako, da koža postane srbeča, luskasta, razpokana, vlažna in pordela ter ima neprijeten vonj. Z napredovanjem okužbe se lahko pojavijo vnetni izcedek drobni vodeni mehurčki in skelenje ter bolečina ob hoji. Nezdravljena, dolgotrajna okužba se lahko prenese na nohte.

Znaki glivične okužbe nohtov:

- Zadebelitev nohta;

- krhek noht;

- bela ali rumenkasta barva nohta;

- sprememba oblike nohta;

- temna barva nohta;

- neprijeten vonj.

Kako si pomagati?

Zdravljenje glivičnih okužb je lahko zunanje ali sistemsko. Kaj to pomeni? To pomeni, da lahko kupimo pripravek in ga zunanjo nanašamo, denimo na določenem mestu na koži ali nohtu in priprevek ne prehaja v telo. Lahko pa zdravimo sistemsko, kar pomeni, da jemljemo zdravila, ki jih zaužijemo v obliki tablet ali kapsul. V tem primeru zdravilo preide v naše telo. Zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje glivičnih okužb, imenujemo antimikotiki. Ker nohtno površino sestavljajo tesno zbite rožene celice, ki ne prepuščajo zlahka snovi, ki jih nanašamo na noht, kreme in mazila v večini primerov ne pomagajo, saj ne prodrejo docolj globoko v noht. Če gre za hujše izraženo glivično okužbo nohta, je najbolje, da se obrnete na zdravnika, ki vam lahko predpiše zdravila.

Če gre za hujše izraženo glivično okužbo nohta, je najbolje, da se obrnete na zdravnika, ki vam lahko predpiše zdravila.
Če gre za hujše izraženo glivično okužbo nohta, je najbolje, da se obrnete na zdravnika, ki vam lahko predpiše zdravila./ FOTO: iStock

Preventiva

Boljša kot kurativa je seveda preventiva. Da ne bi prišlo do glivičnih okužb stopal, lahko poskrbimo z nekaj ukrepi.

- Redno si umivajmo roke in noge. Roke si umijemo tudi po tem, ko smo se dotikali okuženega nohta. Po vsakem umivanju kožo obrišite do suhega, prav tako področje med prsti.

- Nohte pristrizite naravnost in robove omehčajte s pilico. Odpilite tudi zadebeljene dele nohta in nato dezinficirajte roke, noge in pripomočke za striženje in piljenje nohtov. Ne delite si jih z drugimi, uporabljate vsak svoje.

- Nosite nogavice, ki absorbirajo pot in zamenjajte nogavice večkrat na dan.

- Izberite obuvala, ki so narejena iz materialov, ki 'dihajo' in v katerih se vaše noge ne potijo prekomerno.

- Stare čevlje razkužite s pudri proti glivicam.

- Na bazenu nosite svoje natikače. Prav tako v preoblačilnicah.

- Odpoveljte se laku za nohte in umetnim nohtom, ki lahko v tem času poslabšajo stanje.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Načelnica generalštaba Alenka Ermenc pred Knovs
ŠPORT
Šok v Barceloni: de Ligt odbil ponudbo blaugrane ...
POP IN
Ashton Kutcher in Mila Kunis komentirala govorice ...
TV ODDAJE
Bojan Bešter: Ničesar ne obžalujem
VIZITA.SI
Samo dvakrat na teden in zmanjšali boste tveganje ...
OKUSNO.JE
Poletna jed, ki bo popestrila vaš jedilnik!
ZADOVOLJNA.SI
Nerazpoznavna Adele: Po ločitvi so kilogrami ...
MOSKISVET.COM
V Portorož prihaja lepotica, ki je prekinila ...
BIBALEZE.SI
Objavil fotografijo sobe in ugotovil, da hčerka ...
CEKIN.SI
To se bo zgodilo s pozabljenimi milijoni na ...
DOMINVRT.SI
Tako zaustavimo srbečico po piku komarja
MOSKISVET.COM
Drobne skrivnosti velikih žar mojstrov