Bolezen, ki jo ima vsak deseti, a tega pogosto ne ve
BOLEZNI

Bolezen, ki jo ima vsak deseti, a tega pogosto ne ve

08.03.2018, 8:26
0

Kar vsak deseti odrasel ima kronično bolezen ledvic. A tega, dokler bolezen ni že zelo napredovala, marsikdo niti ne ve, saj ne čuti nobenih bolečin v ledvenem predelu. Z nefrologinjo prof. dr. Jelko Lindič, dr. med., smo se pogovarjali, kako čim prej posumiti, da je nekaj narobe, kaj se dogaja, če nam odkrijejo kronično ledvično bolezen, in zakaj to ogroža tudi naše srce in ožilje.

Kako čimprej odkriti bolezen ledvic?
Kako čimprej odkriti bolezen ledvic?/ FOTO: iStock

O vsem, kar je dobro vedeti o kronični bolezni ledvic, smo se pogovarjali sprof. dr. Jelko Lindič, dr. med., vodjo bolnišničnega oddelka Kliničnega oddelka za nefrologijo Univerzitnega kliničnega centra Ljubljana.

Kronična ledvična bolezen – zakaj se lahko pojavi?

Kronična ledvična bolezen se največkrat pojavi zaradi okvare drobnih žil, ki so sestavni del majhnih filtrov, v katerih se v ledvicah čisti kri. V veliki večini primerov je ta okvara žilja posledica sladkorne bolezni, zvišanega krvnega tlaka in srčno-žilne bolezni. To so bolezni, ki nastanejo zaradi nezdravega načina življenja, predvsem zaradi pomanjkanja telesne aktivnosti in kot posledica nezdrave prehrane, kar privede do debelosti. Zelo škodljivo je tudi kajenje. Redko je kronična ledvična bolezen posledica zapore toka seča zaradi sečnih kamnov ali povečane prostate ali posledica dednih bolezni, kot so policistične bolezni ledvic ali avtoimunske bolezni.

Pogosto je kronična ledvična bolezen dolgo neodkrita – zakaj?

Pogosto je neodkrita, ker kljub okvari ledvice ne bolijo. Kronično ledvično bolezen ima kar vsaka deseta odrasla oseba. S starostjo pojavnost narašča. Seveda pa nima vsak starostnik kronične ledvične bolezni, če ima blago okrnjeno delovanje ledvic, saj se tudi ledvice starajo in je njihovo delovanje zato lahko malo slabše. Za kronično ledvično bolezen je predvsem značilna povečana količina beljakovin v urinu, ki je posledica okvare drobnih ledvičnih žil. Najdemo lahko tudi rdeče krvničke v urinu. V krvi okvaro ledvic ugotovimo z določitvijo kreatinina. Iz tega laboratorij izračuna, kako dobro ledvice čistijo kri. Pri večini ledvičnih bolnikov je povišan krvni tlak in otekajo, kar pa je že pozen znak ledvične okvare.

Kako pa jo čim prej prepoznati? Na kaj je treba biti pozoren?

Eden od pomembnih znakov ledvične bolezni je penjenje seča, ki pomeni prisotnost beljakovin v urinu. Ali na primer temen urin barve kokakole po okužbi dihal ali večjem telesnem naporu. Pri bolj napredovali okvari ledvic se pojavijo zvečan krvni tlak, otekanje in nočno odvajanje urina.

Da bi bolezen odkrili v zgodnji fazi, ko še lahko veliko naredimo za ohranitev zdravja ledvic, je najbolje preventivno opraviti preiskave urina, krvi in meritev krvnega tlaka pri vsaki osebi s tveganjem za razvoj okvare ledvic.

Uživajte zdravo hrano. Bolezen ledvic je tudi posledica nezdravega načina življenja.
Uživajte zdravo hrano. Bolezen ledvic je tudi posledica nezdravega načina življenja./ FOTO: iStockphoto

Kdo je bolj nagnjen k tej bolezni?

Nagnjenost h kronični ledvični bolezni je večja pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen, povišan krvni tlak, bolezni srca ali ožilja, sečne kamne, povečano prostato, avtoimunske bolezni, dedno ledvično bolezen ali svojce, ki so jim odpovedale ledvice, prekomerno telesno težo, so kadilci.

Če nimajo ljudje nič od tega, priporočamo testiranje po petdesetem letu starosti in v primeru normalnih izvidov testiranje ponovimo čez tri leta.

Kakšno je zdravljenje, če odkrijete kronično ledvično bolezen?

Veliko lahko naredi bolnik sam s spremembo življenjskega sloga, zdravniki pa pomagamo z zdravili. Kronične ledvične bolezni ne moremo pozdravititi, lahko pa upočasnimo njeno napredovanje, da bi preprečili popolno odpoved ledvic. Zelo pomembno je redno gibanje vsaj eno uro dnevno. Že hoja je primeren način gibanja. Svetujemo vzdrževanje primerne telesne teže in prenehanje kajenja. Hrana naj bo mediteranskega tipa, čim več jejmo zelenjave in sadja ter malo mesa. Predvsem naj bo čim manj slana, da bo krvni tlak čim dlje normalen in se voda ne bo zadrževala v telesu.

V primeru, da so v urinu beljakovine, predpišemo zdravila, ki zmanjšajo izločanje beljakovin v seču, z zdravili zdravimo tudi zvišan krvni tlak. Želimo si, da krvni tlak ne bi presegal 130/80 mmHg. Nujna je tudi ureditev krvnega sladkorja in znižanje previsokega holesterola v krvi. Če ugotovimo bolezen, ki je avtoimunega vzroka, dodatno predpišemo še imunosupresivna zdravila. Če ledvice sčasoma odpovejo, je na voljo zdravljenje na domu s trebušno dializo, zdravljenje v dializnem centru z umetno ledvico (hemodializo) in zdravljenje s presaditvijo ledvice sorodnika ali umrlega darovalca, če za to ni drugih zdravstvenih zadržkov.

Bolezen običajno dolgo ostaja neodkrita, ker ledvice nič ne bolijo. Prvi znak, ki ga lahko opazite, pa je penjenje seča.
Bolezen običajno dolgo ostaja neodkrita, ker ledvice nič ne bolijo. Prvi znak, ki ga lahko opazite, pa je penjenje seča./ FOTO: iStock

Kako pa je zdravje ledvic povezano tudi z zdravjem srca in ožilja?

Ledvice so naše okno v srce. Če so okvarjene drobne žile v ledvicah, se to hitro pokaže s povečano količino beljakovin v urinu, to pa pomeni, da so bolne tudi druge žile v telesu in tudi srčne žile. S slabšanjem ledvičnega delovanja srčno-žilna bolezen hitreje napreduje, zelo se povečuje število srčno-žilnih zapletov. Starejši bolniki zato redko doživijo odpoved ledvic – prej namreč umrejo zaradi zapletov s srcem ali ožiljem.

Ukrepi za preprečevanje bolezni srca so enaki kot za ohranjanje ledvičnega delovanja – zdrav življenjski slog od zgodnjih let življenja, po potrebi uvedemo zdravila, s katerimi uredimo krvni tlak, krvni sladkor in holesterol v krvi ter zmanjšamo količino beljakovin v seču, pogosto predpišemo tudi aspirin. Zelo pomembno je vedeti - če čuvamo ledvice, zdravimo tudi srce.

Preberite si tudi, kako se odzvati, če vas preseneti vnetje mehurja. Zdravnica nam je odgovorila tudi, kako okužbe sečil preprečiti.

Več o bolezni ledvic si lahko preberete še tukaj.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
77-letni kolesar umrl v trčenju z avtomobilom
ŠPORT
Zidane spet nad Bala: Ni igral zato, ker sam ni ...
POP IN
Beyonce prilepili na fotografijo
TV ODDAJE
Nova voditeljica Štartaj, Slovenija! je Maša ...
VIZITA.SI
5 napak, ki jih delamo, ko se spopademo z bolečino
OKUSNO.JE
Zakuhali smo nekaj novega - nova stran Okusno.je
ZADOVOLJNA.SI
Lina Kuduzović presenetila s fotografijo v ...
MOSKISVET.COM
Tako razkošno bo bodoče domovanje zakoncev Beckham
BIBALEZE.SI
Že od leta 2013 naj ne bi bilo njune skupne ...
CEKIN.SI
Regres za upokojence: 31. julija boste prejeli ...
DOMINVRT.SI
Vzorci in barve v stanovanju
ZADOVOLJNA.SI
Neja Brank: Mislijo, da bo njihovo življenje ...