'Razočarana gospodinja' razkrila: ''HPV je vzrok mojega analnega raka in raka ...
BOLEZNI

'Razočarana gospodinja' razkrila: ''HPV je vzrok mojega analnega raka in raka grla mojega moža'

07.06.2019, 8:02
4

Zvezdnica priljubljene serije Razočarane gospodinje Marcia Cross je razkrila, da je vzrok njenega analnega raka okužba s HPV virusom. Ista vrsta HPV virusa, ki je pri njej povzročila analnega raka, pa je povzročila tudi raka grla njenega moža.

57-letni Marcii Crossso novembra leta 2017 diagnosticirali analnega raka. Takrat je zvednica serije Razočarane gospodinje obiskala svojega ginekologa, ki ji je opravil redni digitalni pregled danke in opazil nekaj nenavadnega. Poslal jo je na nadaljni pregled in po dveh biopsijah tkiva iz črevesa in danke, se je pokazalo, da se spopada z analnim rakom. Zdravniki so ji kasneje povedali, da je bil rak najverjetneje povezan z okužbo s HPV virusom, in sicer isto vrsto virusom, ki je povzročil raka grla njenemu možu Tomu Mahoneyju leta 2009. Njen mož se je takrat zdravil za rakom grla in ta je bil kasneje v remisiji, a se je povrnil skoraj v istem obdobju, kot so Marcii diagnosticirali raka.

Razkrili, kako se zaščitimo pred rakom
PREBERI ŠE
Razkrili, kako se zaščitimo pred rakom

Kar 90 odstotkov analnega raka je posledica okužbe s HPV. Okužba s HPV pa je povezana tudi z drugimi oblikami raka, vključno z rakom na materničnem vratu, rakom prostate in rakom grla. Okužba HPV se prenaša preko spolnih odnosov in oralnih spolnih odnosov z nekom, ki ima virus ali preko kožnega stika.

Marcia Cross
Marcia Cross/ FOTO: Profimedia

Gre za prvi rak, ki ga bomo lahko eliminirali
PREBERI ŠE
Gre za prvi rak, ki ga bomo lahko eliminirali

V intervjuju v oddaji This Morningna televiziji CBS je Crossova povedala, da je svojo zgodbo delila z javnostjo, ker želi razbiti stigmo okoli bolezni, s katero se spopada in dejala, da želi spodbuditi ljudi, naj gredo na redne preglede danke in črevesja, da bi preprečili analnega raka. ''Vem, da se nekateri ljudje tega sramujejo. A ko izveš, da imaš raka. Te je potem tudi sram? Spopadaš se z občutkom, kot da si naredil nekaj narobe. Zato ker se je rak pojavi v tvojem anusu. Dajte no, kaj res? Ko izveš za raka, imaš dovolj drugih skrbi,'' je dejala.

57-letnica je v intervjuju dejala tudi, da je hvaležna za redni pregled, saj ji je rešil življenje: ''Seveda lahko rečeš, da je to nekaj, kar je sramotnega in da je neprijetno. A zelo hitro gre mimo. Veliko stvari v življenju ni zabavnih, a jih lahko prenesemo.''

Analni rak je vrsta raka, kjer se rakave celice pojavijo na tkivu anusa. Gre za isto bolezen, ki je leta 2015 ubila igralkoFarrah Fawcett, ki je umrla v 62. letu starosti. Simptomi, ki kažejo na raka anusa ali danke, so krvavitve iz danke, nenavaden izcedek, bolečina okoli anusa ali spremembe pri odvajanju blata.

Crossova je priznala, da je bilo sprva tudi njej neprijetno sploh izreči na glas besedo anus. A to se ni zgodilo čez noč, zato je imela čas, da se je privadila na svojo bolezen in vse, kar je povezano z njo. ''Celo pri meni je trajalo nekaj časa,'' je dejala. ''Anus, anus, anus,'' se je nasmejala: ''Preprosto se navadiš na to.''

Marcia Cross je prestala zdravljenje raka anusa, ki je vključevalo operacijo, kemoterapijo in obsevanje. Čeprav skoraj polovico analnega raka odkrijejo v zgodnji fazi, je pet letno preživetje nekoliko nižje v primerjavi z drugimi raki, in sicer 67-odstotno.

Komentarji (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

gongash
07.06.2019, 16:51:46
+2
analni in oralni sex z različnimi pratnerji hopa cupa
b75
07.06.2019, 15:20:32
-5
Vsi ki spodaj negativno komentirate se mi prav smilite, ker ocitno niste iskusili vseh posteljnih uzitkov in bi ob teh prebranih besedah lahko samo rekli, da hvala bogu, da niste vi... Ne vem kdo se bolj naslaja.. Admin al tile kr. etenski komentatorji... Komentarji bi lahko bili zaprti
DeBill
07.06.2019, 14:23:41
-4
a vse te so ga v rito fasale, al je to tko, da lohk pol kjer kol udari?
iganking
07.06.2019, 15:01:31
0
mož pa v usta.. vrjetrno trojček!
Rodion Raskolnikov
07.06.2019, 13:26:50
-1
ATM očitno ni najbol varna praksa.
NOVICE
Progasti gož zašel v ljubljanski Atlantis
ŠPORT
PRENOS V ŽIVO: Prvenec Ramireza v moto3
POP IN
Victoria raje na Ramosovo poroko, Ronaldo iz ...
TV ODDAJE
'Mogoče si ti malo scrkljana, malo razvajena'
VIZITA.SI
Če ne pretiravamo, je varen in antioksidanten ...
DOMINVRT.SI
Te hrane štirinožni prijatelji ne smejo uživati!
ZADOVOLJNA.SI
Razkrili, kaj v resnici čutita drug do drugega
MOSKISVET.COM
Hrvati turistom prepovedali nošenje japonke
BIBALEZE.SI
Ganljiva slovenska oddaja, o kateri se veliko ...
CEKIN.SI
Če bi imel natakar plačo 2000 evrov, bi kava ...
OKUSNO.JE
Tako se pravilno skuha beli riž!
DOMINVRT.SI
Navdušite tudi najbolj zahtevne goste