Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi
BOLEZNI

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi

08.07.2019, 9:52
0

Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Rak
Rak/ FOTO: Shutterstock

Flavonoidi v tem sadju in zelenjavi lahko pomagajo preprečiti raka, tako da zavirajo vnetje, nadzorujejo celično delitev in celo pomagajo pri samouničevanju rakavih celic. Raziskovalci z londonske univerze Imperial College so raziskavo opravili, ker želijo, da bi nekoč lahko ustvarili personalizirane jedilnike, ki bodo delovali kot 'gastronomsko zdravilo' za zmanjševanje tveganja za razvoj raka. Raziskavo je vodil dr. Kirill Veselkovz oddelka za kirurgijo in raka na univerzi Imperial College.

Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih.
Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih./ FOTO: Profimedia

Kar eden od dveh ljudi, ki so se v Veliki Britaniji rodili po letu 1960, zboli za rakom, kaže statistika britanskega raziskovalnega centra za preprečevanje raka. A pretekle raziskave so pokazale, da lahko od 30 do 40 odstotkov raka preprečimo, če živimo zdrav življenjski slog. Ključnega pomena je prav uživanje velike količine sadja in zelenjave, saj sta bogata z antioksidanti, ki imajo protirakavo delovanje, so raziskovalci zapisali v strokovni reviji Scientific Reports.

Da bi odkrili, katere snovi najbolj zmanjšujejo tveganje za raka, so znanstveniki v svoj algoritem vzeli 7962 biološko aktivnih molekul. Algoritem je bil ustvarjen tako, da je prepoznal lastnosti, ki so tudi v odobrenih zdravilih za raka. Po simulaciji tega, kako delujejo bioaktivne molekule v človeškem telesu, je algoritem predvidel, da imata sadje in zelenjava okoli 110 snovi, ki preprečujejo raka.

 

Največ teh snovi je bilo v naslednjih živilih:

- SLADKE POMARANČE;

- GROZDJE;

- KORENJE;

- ZELJE;

- DIVJA ZELENA;

- KORIJANDER;

- KOPER;

- ZELENI ČAJ.

korenčkov sok
korenčkov sok/ FOTO: Thinkstock

Sladke pomaranče so tiste, ki izvirajo iz jugovzhodne Azije in so še posebej bogate s flavonoidom, imenovanim didimin. Zeleni čaj se je pokazal kot izjemno učinkovit pri preprečevanju raka, saj je vseboval snovi, ki so bile zelo podobne tistim, ki se uporabljajo tudi v zdravilih za zdravljenje raka. Znanstveniki pravijo, da najbrž zato, ker je zeleni čaj bogat vir katehinov, terpenoidov in taninov. To so snovi, ki so izjemno podobne protirakavim učinkovinam, saj zmanjšujejo poškodbe DNA, zmanjšujejo vnetja in spodbujajo uničevanje rakavih celic.

''Hrana predstavlja nekaj, kar lahko najbolj spremenimo, ko govorimo o našem zdravju,'' so zapisali strokovnjaki. ''Naša raziskava je prvi korak k uresničevanju potenciala ustvarjanja prehranskih programov za preprečevanje in zdravljenje raka.''

Raziskovalci namreč upajo, da bodo njihove ugotovitve nekoč pomagale, da se bo lahko bolnikom z različnimi boleznimi pripravljalo posebne prehranske programe. ''Predvidevamo, da bo ta prvi seznam protirakavih živil služil kot eden od stebrov in temeljev prihodnosti gastronomske medicine. S tem bi radi pomagali pri oblikovanju osebnih jedilnikov, da bi ljudem zagotovili hranljivo, za njihove potrebe prilagojeno terapevtsko funkcionalno hrano.'' Kljub vsemu strokovnjaki opozarjajo, da bo potrebnega še veliko preučevanja in kliničnih študij, da bodo odkrili, koliko te hrane moramo jesti ob določeni bolezni, kako jo shraniti, predelati in skuhati, da bo še učinkovita.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Na slovenski južni meji okrepljena četa vojakov
ŠPORT
Slovenke začele projekt EuroVolley: 'Ti trije ...
POP IN
Gisele Bundchen pokazala svojo sestro dvojčico
TV ODDAJE
Nova voditeljica Štartaj, Slovenija! je Maša ...
VIZITA.SI
Čeprav nima raka, se zdravi z zdravili za raka
OKUSNO.JE
Najboljša omaka, pripravljena v pičlih 10 minutah!
ZADOVOLJNA.SI
Lina Kuduzović presenetila s fotografijo v ...
MOSKISVET.COM
Rogličev sinček že osvaja prve klance
BIBALEZE.SI
Najnovejše fotografije princa Georgea
CEKIN.SI
Novak Đoković se razvaja na Hrvaškem. Zakaj je to ...
DOMINVRT.SI
Bralka navdušena: Resnično deluje!
VIZITA.SI
Povečanje prsi – je to prava odločitev za vas?