Samo dvakrat na teden in zmanjšali boste tveganje za raka črevesa
RAKAVE BOLEZNI

Samo dvakrat na teden in zmanjšali boste tveganje za raka črevesa

19.06.2019, 11:09
6

Uživanje jogurta dvakrat na teden lahko zmanjša tveganje za razvoj predrakavih sprememb črevesa pri moških za kar 20 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava Univerze Washington. Poleg tega lahko s tem ukrepom zmanjšate tveganje za razvoj adenomov na črevesu, ki imajo večje tveganje, da postanejo rakavi, in sicer za kar 26 odstotkov.

Rak debelega črevesa
Rak debelega črevesa/ FOTO: Dreamstime

Moški, v svojo prehrano vsekakor vključite uživanje jogurta, pa čeprav le dvakrat na teden. Na ta način boste za kar 20 odstotkov zmanjšali tveganje za razvoj adenomov - predrakavih sprememb na črevesu. Prav tako boste za 26 odstotkov zmanjšali tveganje za pojav adenomov, ki bolj verjetno postanejo kancerogeni. Rak na debelem črevesu in danki je tudi v Sloveniji resen javnozdravstveni problem in je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka pri nas. Mnogo ljudi, ki ima zgodnjo obliko te bolezni, se tega sploh ne zaveda, ker se bolezen običajno razvija dolgo časa in brez očitnih simptomov, ki bi jih lahko pravočasno prepoznali. Prav zato je pomembno, da se ljudje po 50. letu starosti udeležijo presejalnega programa SVIT, ki je na voljo v Sloveniji in s katerim lahko odkrijejo že predrakave spremembe, ki se jih odstranjuje in zdravi veliko lažje in bolj uspešno. A poskrbeti je treba tudi za preventivo.

Moški, v svojo prehrano vsekakor vključite uživanje jogurta, pa čeprav le dvakrat na teden.
Moški, v svojo prehrano vsekakor vključite uživanje jogurta, pa čeprav le dvakrat na teden./ FOTO: Dreamstime

Danes že dobro vemo, kateri so dejavniki tveganja, ki pospešujejo možnosti za razvoj raka debelega črevesa in danke.

- Starost - kar 90 odstotkov bolnikov je ob odkritju raka debelega črevesa ali danke starejših od 50. let;

- Kajenje, prehrana, alkohol, nezdravo življenje. Za preprečevanje raka uživajte pretežno hrano rastlinskega izvora in čim manj rdečega mesa ter predelanega mesa. Izogibajte se sladkim pijačam in hitri prehrani, zmanjšajte vnos alkohola, opustite kajenje in bodite telesno aktivni vsaj 30 minut na dan.

- Tveganje povečujejo tudi črevesni polipi, ki jihje treba čim prej odkriti in odstraniti;

- kronične vnetne črevesne bolezni, kot je Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis in

- nekatere dedne bolezni.

(Vir: Program Svit)

Marsikaj lahko storite tudi z zdravo prehrano. Kot kaže, lahko uživanje jogurta pomaga. Ekipa strokovnjakov iz Univerze Washington v mestu St. Louis v zvezni državi Missouri, so v svoji raziskavi odkrili, da lahko jogurt zmanjšuje tveganje za pojav raka črevesa, saj povečuje volumen dobrih bakterij v črevesu. Adenomi in adenomatousni polipi so abnormalne tvorbe, ki se razvijejo na sluznici črevesa in danke. Gre za predrakave spremembe, ki v primeru, da jih ne zdravimo, lahko postanejo maligne. Te predrakave spremembe lahko odstranimo, če jih prepoznamo dovolj zgodaj (kar omogoča program SVIT). Študija, ki so jo opravili, je bila objavljena v žurnalu Gut (črevo), ekipa pa je pogledala prehrano in pojav adenomov pri več  kot 32600 moških in 55700 žensk. Preučevali so dejavnike tveganja za kronične bolezni. Čeprav so opazili zmanjšano tveganje za pojav adenomov pri moških, ki so redno uživali jogurt, tega pri ženskah niso opazili. Ekipa strokovnjakov je opozorila, da je bila študija opazovalna in da bodo potrebne še nadaljnje raziskave, da bi razumeli mehanizme, ki so povezani s tem pojavom.

Rak debelega črevesa in polipi (črevesni polip, črevesni rak).
Rak debelega črevesa in polipi (črevesni polip, črevesni rak)./ FOTO: Dreamstime

Kljub vsemu menijo, da je eno možno pojasnilo za njihove rezultate, da obstajata dva pomembna probiotika, ki ju zaužijemo z jogurtom. Lactobacillus bulgaricus in Streptococcus thermophilus, ki znižujeta nivo kancerogenosti v črevesu. Prav tako ima jogurt protivnetno delovanje, kar lahko zmanjšuje možnosti za prepustnost črevesa.

NOVICE
Na kakšnih igriščih se igrajo vaši otroci?
ŠPORT
VOYO: Marquez: Cilj ostaja enak. Boriti se za ...
POP IN
Nuša Derenda bo četrta žirantka šova Znan obraz ...
TV ODDAJE
Nuša Derenda bo četrta žirantka šova Znan obraz ...
VIZITA.SI
V sebi lahko nosite parazita, a se tega sploh ne ...
OKUSNO.JE
Ideje in recepti, kako porabiti svežo papriko
ZADOVOLJNA.SI
Celo noč je imela narobe obute čevlje, a šele ...
MOSKISVET.COM
Valverde prekinil molk: zato Rogliča nisem čakal
BIBALEZE.SI
Ganljivo dejanje naših odbojkarjev: razveselili ...
CEKIN.SI
Otrok na Korčuli: Mami, ali je to normalno?
DOMINVRT.SI
Kako veste, da vas ima vaš pes rad?
OKUSNO.JE
Zdravo jesensko kosilo brez mesa