Z njimi se hitreje okužite med menstruacijo
BOLEZNI

Z njimi se hitreje okužite med menstruacijo

12.04.2019, 12:34
0

Spolnost v času menstruacije ima lahko izjemno pozitivne učinke na naše zdravje. Študije so pokazale, da lahko zmanjša menstrualne krče, ublaži utrujenost in izboljša razpoloženje. A negativna plat spolnost med menstruacijo je, da se takrat lažje prenašajo spolno prenosljive bolezni. Preverite, zakaj.

Menstruacija
Menstruacija/ FOTO: Shutterstock

Kljub temu, da imate menstruacijo, to še ne pomeni, da lahko takrat opustite uporabo kondomov. Ne samo, da je možno, da zanosite tudi, če imate mesečno perilo - da, res je tako - imate tudi večje tveganje za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi, je za Health online pojasnila ginekologinja Sherry A. Ross, avtorica knjige Ona-ologija: Vodič ženskega intimnega zdravja.

A kaj je vzrok za to, da ima ženska takrat več možnosti za to, da se okuži s spolno prenosljivo boleznijo. V menstruacije se maternični vrat nekoliko bolj razpre, da se lahko kri lažje izlije iz maternice, je dodala dr. Mary L. Rosser, ginekologinja iz Univerzitetne bolnišnice Columbia v New Yorku: ''Ko se maternični vrat nekoliko bolj razpre, se bakterije in virusi lahko razširijo v zgornji del materničnega vratu in v maternično ustje.''

Obstaja pa še en pomemben dejavnik, ki povečuje tveganje za prenos spolne okužbe v času med menstruacijo. Na dan, ko ženske nimajo menstruacije, ima vagina naraven kisel pH, ki varuje področje pred okužbami in pomaga preprečevati določene oblike spolno prenosljivih bolezni, pove dr. Rossova. A ko ima ženska menstruacijo, pH vagine postane manj kislo, a bolj alkalno. V tem okolju mikrobi lažje preživijo in bolje uspevajo znotraj reproduktivnega trakta.

Kot pojasnjujeta ginekologinji, je vsaka spolno prenosljiva bolezen v času menstruacije bolj nevarna za žensko. Bakterijski infekciji, kot sta klamidija ali gonoreja sta še posebej nevarni. Če preideta skozi maternični vrat v maternico, lahko namreč tam povzročita vnetno medenično bolezen, ki velja za bolj resno infekcijo reproduktivnih organov in lahko vpliva na plodnost ženske. Tudi virus HIV in hepatitis je lahko v tem času bolj nevaren. ''Menstrualna kri je odlična za razvoj bolezni. Spolne bolezni, ki se prenašajo s krvjo, kot sta HIV in hepatitis imata zelo radi hranila, ki jih vsebuje menstrualna kri in se z njihovo pomočjo lažje razširita.''

Seks
Seks/ FOTO: iStock

To sicer ne pomeni, da v času menstruacije ne smete imeti spolnih odnosov. Spolni odnosi v času mesečnega perila so lahko izjemno dobrodejni za žensko. A pomembno je, da jih v tem času nimate s partnerjem, za katerega niste 100 odstotno prepričani, da nima spolno prenosljive bolezni in da uporabite kondom, da bi preprečili širjenje bolezni. ''Če ste pametni in strateški, se imate lahko tudi v času menstruacije zelo fino,'' še pojasni dr. Rossova, ki polaga na srce, da redno uporabljate kondome. ''Kondomi, kondomi, kondomi. Ne pozabite nanje,'' še dodaja.

Kako prepoznati spolno prenosljive bolezni?

Mnogo spolno prenosljivih bolezni sprva nima nikakršnih znakov, saj se razvijajo počasi in dlje časa. Ko se znaki že pojavijo, so lahko posledice že tako hude, da so težje obvladljive. Prav zato bi ob vsakem tveganem spolnem odnosu morali obiskati kliniko in se testirati za spolno prenosljive bolezni, opozarjajo strokovnjaki. Kljub temu se morate na svojega osebnega zdravnika obrniti, če bi opazili kakršno koli spremembo na spolnem organu, srbečico, izpuščaje, nenavaden izcedek, razjede, pekoč občutek, tudi pekoč občutek pri uriniranju. Pri bolj sistemskih boleznih, kot je okužba z virusom HIV, je lahko znak kronično slabo počutje, pojavijo se lahko tudi druge bolezni, ki so posledica slabega imunskega sistema - vse od glivičnih infekcij, prehladov, ki se težko pozdravijo, pojavi se lahko celo rak. Če gre za hepatitis, se lahko pojavi višja temperatura, glabvobol, driska, bruhanje, temna voda, temnejše blato, zlatenica ...

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Šentjurski policisti prijeli 22-letnika, ki ga ...
ŠPORT
Švedi optimistični: Maribor je eden najboljših ...
POP IN
Isaac Palma: Isabellina prva brca v morje
TV ODDAJE
Nova voditeljica Štartaj, Slovenija! je Maša ...
VIZITA.SI
5 napak, ki jih delamo, ko se spopademo z bolečino
OKUSNO.JE
Hitra poletna jed, primerna za kosilo ali večerjo
ZADOVOLJNA.SI
Lina Kuduzović presenetila s fotografijo v ...
MOSKISVET.COM
Prvi prizori iz filma o Gotovini, ki že dviga prah
BIBALEZE.SI
Že od leta 2013 naj ne bi bilo njune skupne ...
CEKIN.SI
Regres za upokojence: 31. julija boste prejeli ...
DOMINVRT.SI
Vzorci in barve v stanovanju
ZADOVOLJNA.SI
Neja Brank: Mislijo, da bo njihovo življenje ...