Poskrbite za čudovit nasmeh
BOLEZNI

Poskrbite za čudovit nasmeh

25.04.2019, 16:08

Da je smeh pol zdravja, ni samo rek, dejstvo je, da so nasmejani ljudje veliko bolj zdravi in priljubljeni. Za samozavesten in čudovit nasmeh pa so ključni zdravi in bleščeči zobje, zato jim namenite svojo pozornost.

Zdravi zobje veliko pripomorejo k boljši kakovosti življenja, zato je skrb za zdravje vaših zob izjemno pomembna. V nadaljevanju si preberite, kako lahko poskrbite za najboljšo zaščito vaših zob in si povrnete nasmeh, kot si ga želite. 

Vzemite si dovolj časa za higieno zob

Zobe ščetkajte nežno, da ne poškodujete sklenine, ki lahko zaradi močnih pritiskov postane tanjša. Bodite pozorni na svojo ščetko in če hitro zacveti, ste verjetno pregrobi do svojih zob. Vedno si vzemite vsaj 2 minuti za pranje zob, da boste res odstranili vse ostanke. Lahko si pomagate tudi s štetjem, tako da naredite poteg s ščetko na enem mestu približno desetkrat. Zaželena je tudi uporaba zobne nitke, ki bo očistila še medzobne prostore.

Pravilna higiena zob je zelo pomembna.
Pravilna higiena zob je zelo pomembna./ FOTO: Profimedia

Privoščite si mlečne izdelke

Mlečni izdelki, npr. mleko, jogurt, siri vsebujejo beljakovino, ki čisti zobe, hkrati pa so bogat vir kalcija in fosforja, ki skrbita za rast in razvoj zob ter pripomoreta k njihovemu obnavljanju. Že košček sira po obroku lahko pomaga preprečevati nalaganje zobnih oblog in spodbuja izločanje sline, ki izpira škodljive bakterije.

Bodite previdni pri kislih živilih

Nekatera živila lahko vsebujejo kislino, npr. gazirane pijače, citrusi, limonada, vložena zelenjava, vino in podobno. Kislina razmehča zobno sklenino, zato so zobje bolj občutljivi. Kisle pijače lahko pijete po slamicah in tako zmanjšate njihov negativni vpliv na vaše zobe.
Izpiranje z navadno vodo

Počakajte s ščetkanjem vsaj eno uro pred in po zaužitju kisle hrane. Ščetkanje pred uživanjem kisle hrane odstrani zaščitni plašč na zobeh, medtem ko ščetkanje takoj po uživanju odstrani razmehčano plast sklenine. Pomagate si lahko z izpiranjem z navadno vodo. 

Kisle pijače lahko škodujejo vašim zobem.
Kisle pijače lahko škodujejo vašim zobem./ FOTO: Profimedia

Zamenjajte bela za polnozrnata živila

Priporočljiva je raznovrstna in uravnotežena prehrana, ki je enako pomembna tudi za zdravje zob.
Polnozrnate žitarice naj se pogosteje znajdejo na krožniku kot bela moka, piškoti, pecivo in tako naprej. Hrana, ki je bogata z vlakninami, čisti zobe, masira dlesni in spodbuja izločanje sline. Na tak način boste zmanjšali tveganje za zobni karies in raka ustne votline.

Zmanjšajte količino slabega sladkorja

Zdravje zob je tesno povezano tudi s sladkorjem, saj pogosto uživanje lahko povzroči zobno gnilobo. Pravzaprav je sladkor eden najpogostejših vzrokov zobnega kariesa. Nekateri sladkorji so manj škodljivi kot drugi. Na primer laktoza, ki se nahaja v mlečnih izdelkih, je boljša izbira kot saharoza, fruktoza in glukoza. Čokolada, lizike, bonboni, preprosti ogljikovi hidrati naj bodo na jedilniku čim manjkrat.

Odpovejte se slabim razvadam ali pa jih vsaj omejite
Dejavnike tveganja za zobne in ustne bolezni predstavljajo tudi škodljive razvade, kot so kajenje, pretirano pitje kave in alkohola. Poleg tega, da povzročajo obarvanost zob, vašim zobem tudi škodujejo. 

► Posledice zobne gnilobe

Zobna gniloba, imenovana karies, najpogosteje nastane zaradi zobnih oblog, ki niso bile odstranjene. Bakterije jih pretvorijo v kisline in PH v ustih se zmanjša. Kritični PH pomeni, da je njegova vrednost pod 5,5 in zobje postanejo kariozni.

Začetni karies je viden kot bel madež na zobeh, ki ga lahko s pravo higieno še pozdravimo sami, medtem ko je pri hujši obliki obisk zobozdravnika neizbežen. V primeru, da karies napreduje do zobnega živca, se ta vname, kar povzroči še hudo bolečino. Zob sčasoma odmre in sledi obvezno zdravljenje. Karies je tudi eden najpogostejših razlogov za izgubo zoba. Neredni obiski zobozdravnika stanje samo poslabšajo.

Majanje in izpadanje zob

Paradontalna bolezen je izjemno nevarna in pogosta okužba pri odraslih. Lahko jo povzroči tudi pomanjkljiva higiena. Škodljive bakterije se začnejo razmnoževati v zobnih oblogah in povzročijo vnetje. Običajno se začne kot vnetje dlesni, ki otečejo in krvavijo. Po daljšem času bolezen napreduje v razgradnjo obzobnih tkiv: pozobnice, čeljustne kosti in cementa. To povzroči majanje in izpadanje zob, ki jih lahko nadomestite z implantanti ali protezami v hujših primerih.

Zdravje zob ima ogromen vpliv tudi na vaše počutje.
Zdravje zob ima ogromen vpliv tudi na vaše počutje./ FOTO: Profimedia

Zdravje zob ima izjemen vpliv na splošno zdravje in počutje

Zdravje vaših zob pomembno vpliva na zdravje in počutje celega telesa. Posvetite svojo skrb in pozornost tudi svojim zobem ter jih zavarujte pri Triglav Zdravje. Na tak način si boste prihranili mnogo težav in skrbi. Zavarovanje Zobjevključuje tudi nadstandardno zobozdravstveno storitev, zobnoprotetično rehabilitacijo v primeru nezgode in nadomestilo v primeru raka ustne votline s potrebo po protetiki. Več pa si lahko prebereteTUKAJ.

Kaj je lepšega, kot nekomu podariti iskren in čudovit nasmeh? Poskrbite, da se boste lahko brezskrbno smejali in navdušite s svojim privlačnim nasmehom vse, ki jim ga boste namenili.
 

Sponzorirana objava

NOVICE
AccuWeather izdal dolgoročno napoved za poletje: ...
ŠPORT
Toronto izenačil finalno serijo na vzhodu
POP IN
Slovenski plesalec iskreno o ljubezni, Zvezdah ...
TV ODDAJE
Niso mu čestitali, ker si po njihovem mnenju ni ...
VIZITA.SI
Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
OKUSNO.JE
Sladica, ki postala simbol prepovedane ljubezni
ZADOVOLJNA.SI
Lepa hčerka hrvaške predsednice se seli čez lužo
MOSKISVET.COM
Sramotno! Za zmago na turnirju pokal in vibrator!
BIBALEZE.SI
Koliko Slovenk rodi na predvideni datum poroda?
CEKIN.SI
Koper, Piran ... nepremičnine na voljo po ...
DOMINVRT.SI
Kopalnica, past za starejše
ZADOVOLJNA.SI
Z eno masko za obraz do popolne kože čez noč