Izjemni učinki objema, zaradi katerih boste v trenutku želeli nekoga objeti
DUŠEVNO ZDRAVJE

Izjemni učinki objema, zaradi katerih boste v trenutku želeli nekoga objeti

12.04.2019, 11:40
0

Tehnologija vedno bolj spreminja naše življenje in načine, kako komuniciramo drug z drugim. Vse manj je stikov z ljudmi v živo, posledično vedno manj dotikov in s tem tudi vedno manj objemov. A objemi so za naše zdravje (predvsem duševno) izjemno pomembni. Premalokrat se namreč zavedamo dejstva, da tudi objemi zdravijo. S tesnimi dotiki lažje premagujemo stres, s katerim se soočamo v življenju, prav tako strah, bojazen in bolečino. Objemi so zdravilo za depresijo in anksioznost, znižujejo krvni tlak in na splošno izboljšajo tudi naše fizično zdravje.

Znanstvene raziskave kažejo, da so objemi (in ob njih tudi smeh) izjemno učinkoviti pri zdravljenju raznoraznih bolezni. Ena izmed prvih takšnih raziskav objemov in njihovega vpliva na človeško telo je bila izvedena leta 1986 in objavljena v reviji Pediatrics. V njej je Tiffany Field dokazala povezavo med čisto osnovnim človeškim dotikom in rastjo nedonošenčkov. Le 10 dni dotikanja dojenčkovega telesa za manj kot eno uro na dan je namreč vodilo k temu, da so rastli za kar 47 odstotkov hitreje.

Čeprav fizični dotik na odrasle ljudi ne vpliva tako, da bi hitreje rastli, pa ima dotik še vedno močan vpliv na telo. Sploh objem je tisti, ki ga je mnogo raziskav večkrat povezalo z boljšim zdravjem.

Oče
Oče/ FOTO: Dreamstime

Objem pomirja in zdravi bolezni, povezane z osamljenostjo

Samo en objem neznanca je denimo dovolj za blaženje čustvene bolečine, močno zmanjša občutek družbene izločenosti ali zavrnitve. Takoj, ko se objamemo, se v našem telesu poveča količina oksitocitina (hormona sreče in ljubezni), ki zdravi občutke osamljenosti, izolacije in jeze. Ravno osamljenost pa je dokazano povezana z boleznimi srca in ožilja in debelostjo. Nekatere raziskave so denimo pokazale, da osamljenost škodi zdravju podobno, kot bi na dan pokadili 15 cigaret.

Objemi blažijo občutke depresije in anksioznosti

Tesen stik z drugo osebo, ki nam je pri srcu, v našem telesu spodbuja izločanje tudi dveh drugih hormonov sreče: dopamina in serotonina. Oba pomagata pri preganjanju temnih misli, v nas ustvarita občutek sreče in tako izboljšata razpoloženje ter spodbujata naše dobro počutje. Objemi so tako naravni antidepresivi, s katerimi pokažemo ljudem, ki trpijo za depresijo ali anksioznostjo, da nam je mar, da jih imamo radi in da smo jim na voljo.

Objem
Objem/ FOTO: Profimedia

Z objemi lažje premagujemo bolečino

Objemanje sprošča naše mišice, pomaga nam sprostiti napetost v telesu. Objemi pa prav tako pomagajo pri premagovanju bolečine, ne samo zato, ker povečajo cirkulacijo v našem telesu, ampak tudi zato, ker se med objemanjem sproščajo endorfini, ki so naravni blažilci bolečine.

Objemi krepijo naš imunski sistem in nas zaščitijo pred boleznimi

Velikokrat se radi spomnimo reka: »eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran«, a prav enako bi lahko rekli tudi za objem. Objemi namreč okrepijo naš imunski sistem, kar so v študiji dokazali na Univerzi Carnegie Mellon. Natančneje so dokazali, da objemanje zmanjšuje raven kortizola (stresnega hormona) in je zato manj verjetno, da bi ljudje, ki se pogosto objemajo, zboleli in tudi ko zbolijo, bolezen lažje prenašajo.

Že zgolj nežen pritisk na našo prsnico med objemom z drugo osebo in vsa čustva, ki se ob tem sproščajo, spodbujajo priželjc, ki uravnava in uravnoveša nastajanje belih krvničk. Bele krvničke pa odganjajo bolezni in skrbijo, da naše telo ostane zdravo.

Zato: Objemajte se pogosteje!

Prijateljstvo v odraslosti
Prijateljstvo v odraslosti/ FOTO: Shutterstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Šrilanška vlada: Za napade odgovorna lokalna ...
ŠPORT
Nowitzki s celostransko zahvalo v časopisu ...
POP IN
'Vedno bomo hvaležni medicinskim sestram in ...
TV ODDAJE
Karim Merdjadi ob življenjski prelomnici uvaja ...
VIZITA.SI
Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Pozabite na vodo z limono, to je nov hit napitek, ...
MOSKISVET.COM
Lazareth Moto Volante – prvi leteči motocikel že ...
BIBALEZE.SI
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
CEKIN.SI
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas
OKUSNO.JE
Rahla, sočna in hitro pripravljena sladica
DOMINVRT.SI
Vrnili so ji vero v boljše življenje