Se sovražite ali ljubite?
DUŠEVNO ZDRAVJE

Se sovražite ali ljubite?

20.06.2019, 10:38
1

Življenje, ki ga živite, je velikokrat odsev vašega odnosa do sebe. Če se ne cenite in s seboj ne delate lepo, zelo verjetno tudi vaša oklica z vami dela enako. Če se spoštujete, vas spoštujejo tudi drugi. Formula je preprosta, a kljub temu težka, saj je spremembe na sebi težko delati, če zanje nimamo močnega motiva.

Če se vam zdi, da imate v sebi težje čustvene rane, potem ne odlašajte z obiskom strokovnjaka. Včasih so nekatere vsebine enostavno preveč boleče, ali celo močno potlačane in največkrat je prav to razlog, da se vrtimo v krogu brez izhoda.
Če se vam zdi, da imate v sebi težje čustvene rane, potem ne odlašajte z obiskom strokovnjaka. Včasih so nekatere vsebine enostavno preveč boleče, ali celo močno potlačane in največkrat je prav to razlog, da se vrtimo v krogu brez izhoda./ FOTO: Shutterstock

Ste preveč samokritični?
PREBERI ŠE
Ste preveč samokritični?

»Verjemi vase.« »Verjemi v svoje sposobnosti.« »Ti si najpomembnejša oseba v svojem življenju

Gotovo ste že vsaj kdaj naleteli na zgoraj omenjene stavke, ki jim lahko rečemo tudi afirmacije. Slišimo, beremo in vidimo jih lahko povsod – v knjigah za samopomoč in duhovno rast, v televizijskih oddajah in še kje. Govorijo nam, da lahko dosežemo čisto vse, če le verjamemo vase, kar pa seveda ni čisto res. Stvari v življenju se namreč ne da doseči s preprostim prepričanjem - če bi bilo to res, bi bilo vse preveč enostavno. Vsi pa smo že spoznali, da je življenje vse prej kot to.

Po drugi strani pa tudi vemo, da je verjeti vase in sprejeti sebe v polnosti v vsem, kar smo, pomemben dejavnik uspeha, zadovoljstva, dobrih medosebnih odnosov in sreče. Samospoštovanje nedvomno igra pomembno vlogo pri izpolnjujočem življenju; zagotavlja prepričanje v naše zmožnosti, motivacijo za izvedbo ciljev ter doseganje izpolnitve, ko nekaj dosežemo.

Rosenberg (1965) je samospoštovanje preprosto opisal kot ’odnos do sebe’. Adler in Stewart (2004) pa menita, da gre za splošen občutek lastne vrednosti. Gre za neke vrste merilo, ki pove, kako se posameznik ceni, potrjuje, spoštuje, vrednoti … In kateri so tisti faktorji, ki vplivajo na naše samospoštovanje? Mednje sodijo genetika, osebnost, življenjske izkušnje, starost, zdravje, misli, socialne razmere, reakcije drugih in primerjanje sebe z drugimi. Na tem mestu je potrebno poudariti, da samospoštovanje ni nekaj fiksnega in togega, pač pa je spremenljivo in hkrati merljivo, kar pomeni, da ga lahko izboljšujemo.

Sprejmite se takšne kot ste - unikatne in neponovljive.
Sprejmite se takšne kot ste - unikatne in neponovljive./ FOTO: Shutterstock

Kdo bo poskrbel za nas, če ne bomo sami?
PREBERI ŠE
Kdo bo poskrbel za nas, če ne bomo sami?

Obstaja nekaj karakteristik, ki opredeljujejo posameznika s samospoštovanjem. Takšne osebe so odprte za konstruktivne kritike, priznavajo svoje napake, prav tako znajo sprejeti pohvalo. Ni jih strah pokazati zanimanja ter razpravljati o svojih izkušnjah in idejah. Odprto izražajo svoje mnenje, občutke in potrebe z drugimi. Ne bojijo se spoznavati svojih omejitev in jih presegati. Stojijo za svojimi razmišljanji in dejanji ter spoštujejo druge. Uživajo v osebnostni rasti in iskanju izpolnitve. Ustvarjajo ljubeče in spoštljive odnose z drugimi. Poznajo svoje vrednote in živijo življenje v skladu z njimi.

samozavest
samozavest/ FOTO: iStock

Na nasprotni strani pa se težave s samospoštovanjem kažejo na različne načine. Takšne osebe so pretirano ustrežljive do drugih, saj si želijo njihove pozornosti. Velikokrat raje potlačijo svoje potrebe in želje, zato da bi zadovoljili druge. Izjemno so občutljivi za mnenje drugih in dvomijo v vsako svojo določitev. Velikokrat se počutijo nevredne, žalostne, osamljene. Težko vzpostavljajo in ohranjajo odnose z drugimi, prav tako težko poskušajo nove stvari, ter se bojijo tveganja. Zanje je značilno izogibajoče vedenje, borijo se z zaupanjem vase in druge ter imajo težave pri razmejitvah. Osredotočajo se na negativne stvari v življenju in imajo pesimističen pogled na svet. Velikokrat doživljajo negativna čustva in izkušajo tesnobo, strah, depresijo. Dvomijo v svoje sposobnosti in menijo, da nimajo možnosti za uspeh. Velikokrat se primerjajo z drugimi in sebe vedno postavljajo na zadnje mesto.

Kako začeti z delom na sebi?

Iskreno in brez cenzure napišite 10 dobrih in 10 po vašem mnenju ’manj’ dobrih lastnosti, kar vam bo na začetku pomagalo začeti razvijati realno predstavo o sebi. Oblikujte dosegljiva pričakovanja, pri čemer je pomembno, da si postavite majhne in dosegljive cilje. Če ste perfekcionist, se naučite spoštovati dosežke in priznavati napake, saj nihče ni popoln. Na ta način boste lažje ohranili pozitiven pogled na vsakodnevne situacije. Ne primerjajte se z drugimi, saj ste edinstveni in neponovljivi. Edina oseba s katero se lahko primerjate, ste vi sami. Pomembno je, da se raziskujete, da spoznate sebe do potankosti – to je pot, ki jo je pač treba opraviti, ne glede na to, kako odveč se vam to zdi. Bodite pripravljeni na prilagoditve. Če se vam zdi, da imate v sebi težje čustvene rane, potem ne odlašajte z obiskom strokovnjaka. Včasih so nekatere vsebine enostavno preveč boleče, ali celo močno potlačane in največkrat je prav to razlog, da se vrtimo v krogu brez izhoda.

’Če smo prazni in izčrpani, to čutijo vsi okoli nas’
PREBERI ŠE
’Če smo prazni in izčrpani, to čutijo vsi okoli nas’

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

StrikeOne
22.06.2019, 16:24:09
Rosenberg, Adler in Stewart.
NOVICE
Na slovenski južni meji okrepljena četa vojakov
ŠPORT
Slovenke začele projekt EuroVolley: 'Ti trije ...
POP IN
Gisele Bundchen pokazala svojo sestro dvojčico
TV ODDAJE
Nova voditeljica Štartaj, Slovenija! je Maša ...
VIZITA.SI
Čeprav nima raka, se zdravi z zdravili za raka
OKUSNO.JE
Najboljša omaka, pripravljena v pičlih 10 minutah!
ZADOVOLJNA.SI
Lina Kuduzović presenetila s fotografijo v ...
MOSKISVET.COM
Rogličev sinček že osvaja prve klance
BIBALEZE.SI
Najnovejše fotografije princa Georgea
CEKIN.SI
Novak Đoković se razvaja na Hrvaškem. Zakaj je to ...
DOMINVRT.SI
Bralka navdušena: Resnično deluje!
VIZITA.SI
Povečanje prsi – je to prava odločitev za vas?