Kaj povzroča bolečino v prsnem košu?
KJE VAS BOLI?

Kaj povzroča bolečino v prsnem košu?

04.11.2010, 8:14
0

Čeprav je bolečina v prsnem košu eden najpogostejših razlogov, da ljudje poiščejo zdravniško pomoč, ta ni nujno znak srčnega infarkta. Kaj vse povzroča to vrsto bolečine in kako nevarna je?

Če sumite na srčni infarkt, čim prej poiščite zdravniško pomoč. Vsaka minuta šteje!
Če sumite na srčni infarkt, čim prej poiščite zdravniško pomoč. Vsaka minuta šteje!

Bolečina v prsnem košu se lahko pojavi kadar koli in nepričakovano. Čeprav ni vedno znak srčnega infarkta in ni nujno povezana z boleznimi ožilja, vi tega ne morete vedeti, dokler ne obiščete zdravnika. Prav zato so ob njenem pojavu dodatne preiskave več kot priporočljive.

Simptomi, ki kažejo na bolečino v prsih povezano s srčnimi obolenji, so običajno pritisk in občutek stiskanja v prsnem košu, bolečina, ki se prenese na hrbet, čeljust, ramena in roke (še posebej v levo roko), ponavljajoča se bolečina, ki traja približno minuto in se razlikuje v intenzivnosti ter zasoplost, znojenje, vrtoglavica in utrujenost.

Če bolečina ni povezana z boleznimi srca, so simptomi nekoliko drugačni. V tem primeru boste imeli pekoč občutek pod prsno kostjo, pekoč in kiselkast okus v ustih, hrana, ki ste jo pred kratkim pojedli, pa se bo vračala v usta. Pojavijo se lahko tudi simptomi, kot na primer oteženo požiranje, povečanje bolečine ob spremembi položaja telesa in povečanje intenzivnosti bolečine pri globokem dihanju ali kašljanju.

Vzrokov za bolečino v prsnem košu je ogromno!
Vzrokov za bolečino v prsnem košu je ogromno!/ FOTO: iStockphoto

Ko je bolečina povečana zboleznimi srca in ožilja, so lahko vzrok zanjo:

- angina pektoris, srčno obolenje, pri katerem je bolečina posledica začasne ishemije miokarda (pomanjkanja kisika v krvi zaradi zoženja stene arterije);

- srčni infarkt, do katerega pride nenadoma in je običajno posledica tromboze in popolne prekinitve dotoka krvi v koronarni arteriji;

- disekcija aorte, pri kateri gre za pretrganje notranje stene aorte in nato iztekanje krvi v razpoko, pri čemer je čimprejšnja operacija zaradi velikega tveganja za smrt nujna;

- vnetje osrčnika, srčne ovojnice, ki je lahko posledica infekcije, prisotnosti tumorja ali reakcije imunskega sistema (na primer pri revmatičnih obolenjih).

Bolečino v prsnem košu lahko povzročijo tudi zgaga in vračanje hrane iz želodca v požiralnik.
Bolečino v prsnem košu lahko povzročijo tudi zgaga in vračanje hrane iz želodca v požiralnik./ FOTO: iStockphoto

Če bolečino v prsnem košu povzročajo težave s prebavnim sistemom, so vzrok zanjo lahko:

- zgaga oziroma pekoč občutek, ki se širi iz želodca proti vratu in je pogosto povezana z uživanjem določene prehrane, uživanja alkohola, kajenja, ležanja ali upogibanja;

- hiatala hernija oziroma kila požiralnika, pri kateri se hrana iz želodca zaradi stalno odprtega spodnjega dela požiralnika vrača nazaj v požiralnik;

- ahalazija, ki je izjemno redek pojav prebavnega trakta in je posledica odsotnosti normalne peristaltike – zaradi tega hrana ostaja v požiralniku in povzroča bolečino.

Bolečino v prsnem košu pa lahko povzročijo tudi težave z mišicami in kostmi, med katerimi so najpogostejši:

- kostohondritis oziroma vnetje prsnično-rebrnih stikov;

- vnetje mišic, do katerih lahko pripeljejo tudi kronične bolezni, kot je na primer fibromialgija;

- poškodbe reber, ki lahko povzročijo ukleščenje živcev in s tem bolečino.

Seveda lahko bolečino v prsnem košu povzročijo tudi druge bolezni in stanja, kot na primer panični napad, bolezni dojk, embolija pljuč in vnetje medrebrnega živca pri pasavcu in drugo. Če občutite močno bolečino v prsnem košu, pospešeno bitje srca, hiperventilirate, se prekomerno znojite in pogosto ostanete brez sape, je lahko vzrok za to tudi tesnoba, zelo redko pa bolečino v prsnem košu povzroča rak. Kljub temu ob pojavu bolečine v prsih obiščite zdravnika, še posebej, če sumite na srčni infarkt. Ne izgubljajte časa s postavljanjem diagnoze, saj je v tem primeru pomembna prav vsaka minuta.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Na slovenski južni meji okrepljena četa vojakov
ŠPORT
Slovenke začele projekt EuroVolley: 'Ti trije ...
POP IN
Gisele Bundchen pokazala svojo sestro dvojčico
TV ODDAJE
Nova voditeljica Štartaj, Slovenija! je Maša ...
VIZITA.SI
Čeprav nima raka, se zdravi z zdravili za raka
OKUSNO.JE
Najboljša omaka, pripravljena v pičlih 10 minutah!
ZADOVOLJNA.SI
Lina Kuduzović presenetila s fotografijo v ...
MOSKISVET.COM
Rogličev sinček že osvaja prve klance
BIBALEZE.SI
Najnovejše fotografije princa Georgea
CEKIN.SI
Novak Đoković se razvaja na Hrvaškem. Zakaj je to ...
DOMINVRT.SI
Bralka navdušena: Resnično deluje!
VIZITA.SI
Povečanje prsi – je to prava odločitev za vas?