Zobozdravnica opozarja: Pazite, preden si zobe belite z ogljem
LEPOTA

Zobozdravnica opozarja: Pazite, preden si zobe belite z ogljem

22.03.2019, 13:16
0

Da naj črno oglje uporabljamo za bolj bele zobe, je vedno bolj popularen trend. Aktivno oglje naj bi namreč popolnoma naravno uravnavalo ph v naših ustih in bilo učinkovito pri preprečevanju nastanka kariesa, uničevalo bakterije, nastanek zobne gnilobe, vnetja dlesni in slabega zadaha. Ob tem pa imelo še čudežni učinek beljenja zob. Zobozdravnica dr. Mirjam Kovačič pa opozarja na tiste skrite pasti, ki jih morate poznati, preden si zobe ščetkate z ogljem.

»Trendi, kaj je zdravo, se pojavijo in izzvenijo, se umaknejo. Zato je težko oceniti, katere trende je vredno upoštevati,« je jasna zdravnica dentalne medicinedr. Mirjam Kovačič. Čeprav je medicinsko aktivno oglje zelo popularno zaradi svojega morebitnega učinka beljenja, zobozdravnica opozarja:»Preden si začnete umivati zobe z ogljem, je dobro, da veste za neprijetne stranske učinke trenda.«

Umivanje zob
Umivanje zob/ FOTO: iStock

Pretirana obraba sklenine in posledično obarvanje zob

»Aktivno oglje v prahu res veže toksine in pline v prebavilih, nevtralizira želodčno kislino, a ne prehaja v kri. Izloči se v nespremenjeni obliki. Zaradi svoje izredno velike površine je izjemno abrazivno,« pove Kovačičeva in doda, da je oglje lahko zelo porozno, če ga neprestano uporabljamo. »Če ga uporabljate pogosto, lahko povzroči pretirano obrabo sklenine,« sklenina, ki pa jo izgubimo zaradi pretirane uporabe črnega belila, pa je »izgubljena za vedno, saj se ne obnavlja,«opozarja zobozdravnica.

Zobje
Zobje/ FOTO: iStock

Kar pomeni, da – če se nam to zgodi – naredimo zobem več škode kot koristi, saj »zobje z obrabljeno sklenino nato postanejo bolj sivkasti ali rumenkasti, odvisno od barve notranje zobovine (dentina) naših zob,« je jasna dr. Mirjam Kovačič. Opozarja pa še na eno past uporabe aktivnega oglja, in sicer, da lahko uporaba »če imate razgaljene vratove, povzroči tudi preobčutljivost zob«.

Zabarvanje in vnetje dlesni

Ne samo obarvanje zob na sivkasto ali rumenkasto, zaradi pretirane obrabe sklenine, zobozdravnica nam pove, da lahko»oglje pogosto povzroči tudi zabarvanje dlesni, kar je lahko zabavno za pusta, nikakor pa ne za valentinovo«.Zabarvanje dlesni namreč lahko nastane, »če daljše časovno obdobje s črnim ogljem ščetkate zobe«in se pigment oglja »vtetovira v vaše dlesni«. »Tako lahko vaše dlesni sčasoma postanejo temnejše, sivkaste, namesto zdravo rožnate«,pojasni Kovačičeva.

Skelenje zob
Skelenje zob/ FOTO: iStock

Beljenje zob z aktivnim ogljem pa lahko poleg obarvanja dlesni povzroči tudi vnetje dlesni, opozarja zobozdravnica: »Pogosto po ščetkanju z aktivnim ogljem ostanejo delci pod dlesnijo, in ker aktivno oglje ni topno, lahko povzroči vnetje dlesni, če ga ne moremo dobro izprati.«

»Včasih preveč dobrega ni dobro«

Ker je trend uporabe oglja šele dobro nastal, pa morebitni dolgoročni nezaželeni učinki še niso znani, zato»bodite previdni, saj včasih preveč dobrega ni dobro,«polaga na srce dr. Mirjam Kovačič.

Uporabljajte le medicinsko aktivno oglje!

Če pa se kljub temu odločite, da boste za čiščenje zob ali uživanje uporabili izdelke iz oglja, pa bodite pozorni, da uporabljate le medicinsko aktivno oglje. »To ni oglje, ki ga lahko vzamemo direktno iz oglarske kope, niti ni žar oglje. Medicinsko oglje v prahu je mikroporozna oblika oglja, pridobljena iz različnih surovin, kot so les, kokosove lupine, olivne koščice in drugo. Le te se aktivirajo s paro ali kemijskim postopkom,« še pove zobozdravnica.
 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
ŠPORT
Diametralno drugačna obraza Baskov in Litovcev za ...
POP IN
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
TV ODDAJE
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
VIZITA.SI
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
OKUSNO.JE
MasterChef izziv iz ene same sestavine!
ZADOVOLJNA.SI
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
MOSKISVET.COM
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
BIBALEZE.SI
Tako je pogrešala svoja otroka, da je skoraj ...
CEKIN.SI
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
DOMINVRT.SI
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
CEKIN.SI
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...