Moška neplodnost: Število spermijev se je v zadnjih letih prepolovilo
NEPLODNOST

Moška neplodnost: Število spermijev se je v zadnjih letih prepolovilo

28.05.2019, 7:32
0

Raziskave neplodnosti kažejo, da je bil vzrok težav pri zanositvi parov pred dvajsetimi leti v 20 odstotkih pri moškemu, danes pa se je ta odstotek povzpel kar na polovico primerov. Povprečno število spermijev v ejakuatu se je v zadnjih 50 letih zmanjšalo kar za polovico, vse več pa je tudi slabo gibljivih, negibljivih in morfološko spremenjenih semenčic. Da se "sama spermatogeneza pod vplivom motilcev iz okolja v zadnjih letih močno spreminja," opaža tudi mag. Uršula Reš Muravec, ginekologinja iz Zdravstvenega centra Dravlje. Po 35. letu pri moškem naraste fragmentacija (razpad) DNK, po 40. letu pa je več motenj v erekciji in ejakulaciji, pravi.

Motilci iz okolja spreminjajo spermo

Skrb vzbuja podatek, da se kakovost moškega semena slabša. Vse manjše je število spermijev v moški semenski tekočini, med obstoječimi spermiji pa je vedno več takšnih, ki se slabo ali pa sploh ne gibljejo in so morfološko spremenjeni. Moška plodnost torej v primerjavi s preteklimi leti preprosto upada.

Vsak šesti par pri nas ne more imeti otrok
PREBERI ŠE
Vsak šesti par pri nas ne more imeti otrok

Dr. Uršula Reš Muravec, specialistka ginekologije in porodništva, ki se intenzivno ukvarja z zdravljenjem in diagnostiko neplodnosti, spremenjeno spermatogenezo pripisuje predvsem motilcem iz okolja. "Teh motilcev je veliko,"je jasna zdravnica, a opozarja, da pa "jih je težko dokazati, saj sistem deluje multifakturelno, zaradi česar je zelo težko "okriviti" in s prstom pokazati zgolj na posamezne motilce."

Dr. Uršula Reš Muravec: "Motilci iz okolja spreminjajo spermo."
Dr. Uršula Reš Muravec: "Motilci iz okolja spreminjajo spermo."/ FOTO: Aljoša Kravanja

Dr. Uršula Reš Muravec: "Prirojenih je vedno več anomalij"

Glavna preiskava pri moški neplodnosti je pregled semenskega izliva. "Po potrebi pridružimo še ultrazvok testisov, hormonske, genetske in biološke preiskave,"pojasni ginekologinja: "S preiskavami pri moškem začnemo že pred iztekom enega leta, če je imel ali še ima moški slabo spuščeno modo, varikokelo, je imel vnetja reproduktivnega trakta ali bil zdravljen s kemo- ali radioterapijo."

"Vzrokov za neplodnost pri moških je namreč lahko veliko,"nam pove dr. Uršula Reš Muravec in doda, da so ti "v 40 odstotkih primerov nepojasnjeni. V 60 odstotkih pa so vzroki neplodnosti slabo spuščeni testisi, varikokele (razširjene vene) testisov, vnetja, ... " opaža pa, da je vedno več anomalij prirojenih.

Testisi so zunaj telesa z razlogom

Dejavnik temperature je zelo pomemben pri kakovosti semena. Testisi so zunaj telesa z razlogom, saj je temperatura v modih namreč v povprečju za dve in pol stopnji nižja od telesne temperature. Moda lahko normalno delujejo le, če so hladnejša od ostalega dela telesa. Pregrevanje mod, ki je posledica vročih kopeli, savn, tesnih spodnjic ali denimo gretja sedežev tako povzročijo, da je tvorba semenčic motena, pod vplivom temperature je predvsem zmanjšana gibljivost in morfologija semenčic.

Kako lahko moški izboljša svojo plodnost?

Zdrav način življenja je ključen za proizvodnjo zdravih semenčic. Dr. Uršula Reš Muravec preventivno moškim za izboljšanje plodnosti torej svetuje: "Zdrav način življenja, vzdrževanje normalne telesne teže, zmerno telesno aktivnost in prehrano, ki je bogata z antioksidanti in vitamini, kar zmanjša oksidativni stres."Na drugi strani pa:"Izogibanje razvadam: prekomernemu pitju alkoholnih pijač, kajenju, drogam. Moški naj se izogibajo tudi hormonom, če jih morda jemljejo v kakršnekoli namene."

Moški lahko svoj plodni potencial izboljšajo tudi s spremembo načina življenja.
Moški lahko svoj plodni potencial izboljšajo tudi s spremembo načina življenja./ FOTO: Shutterstock

Zgolj 10 darovalcev bi občutno izboljšalo stanje
PREBERI ŠE
Zgolj 10 darovalcev bi občutno izboljšalo stanje

Ženske nosečnost odlašajo že v 40. leta
PREBERI ŠE
Ženske nosečnost odlašajo že v 40. leta

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Na slovenski južni meji okrepljena četa vojakov
ŠPORT
Slovenke začele projekt EuroVolley: 'Ti trije ...
POP IN
Gisele Bundchen pokazala svojo sestro dvojčico
TV ODDAJE
Nova voditeljica Štartaj, Slovenija! je Maša ...
VIZITA.SI
Čeprav nima raka, se zdravi z zdravili za raka
OKUSNO.JE
Najboljša omaka, pripravljena v pičlih 10 minutah!
ZADOVOLJNA.SI
Lina Kuduzović presenetila s fotografijo v ...
MOSKISVET.COM
Rogličev sinček že osvaja prve klance
BIBALEZE.SI
Najnovejše fotografije princa Georgea
CEKIN.SI
Novak Đoković se razvaja na Hrvaškem. Zakaj je to ...
DOMINVRT.SI
Bralka navdušena: Resnično deluje!
VIZITA.SI
Povečanje prsi – je to prava odločitev za vas?