Zgolj 10 darovalcev bi občutno izboljšalo stanje
NEPLODNOST

Zgolj 10 darovalcev bi občutno izboljšalo stanje

14.05.2019, 12:51
5

Približno 5 odstotkov parov, ki potrebujejo oploditev z biomedicinsko pomočjo, potrebuje tudi spolne celice (moške ali ženske) za ta postopek. A darovalk in darovalcev pri nas primanjkuje, zato so čakalne dobe za te postopke relativno dolge in mnogokrat pare, ki se bojujejo z neplodnostjo, prisilijo v reproduktivna potovanja v tujino. Potrebam bi sicer zadostili zgolj z 10 darovalci in darovalkami na leto, a tudi to pri nas predstavlja izziv. V letošnjem letu sta seme darovala zgolj dva moška, jajčec pa niti ena ženska.

V veliki večini se zdravniška stroka za oploditev z biomedicinsko pomočjo z darovanimi spolnimi celicami odloči pri tistih parih, ki določenih celic sploh nimajo, nam pove dr. Sašo Drobnič s Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana in razloži: »Na primer pri ženski, ki gre v zgodnjo menopavzo ali pa so ji odstranili jajčnike zaradi kakšne bolezni. Pri moških pa na primer v primerih, ko v izlivih semenčic nimajo in jih tudi na noben drug način ne moremo pridobiti«.Za darovanje spolnih celic se navadno odločijo tudi, če sta partnerja nosilca hudih dednih bolezni. 

Vsak šesti par pri nas ne more imeti otrok
PREBERI ŠE
Vsak šesti par pri nas ne more imeti otrok

Visoka uspešnost

Uspešnost teh postopkov pa je, nam pojasni dr. Drobnič, zelo visoka: »Govorim o uspešnosti, kot je pri optimalnih parih, ki gredo v postopek zunajtelesne oploditve. To pa zato, ker enostavno odstranimo bistven razlog neplodnosti pri paru. Pri večini takih parov, ki se odločijo za darovanje, je namreč drug partner popolnoma zdrav in nima nobenih težav.« 

Uspešnost teh postopkov je zelo visoka.
Uspešnost teh postopkov je zelo visoka./ FOTO: Shutterstock

V 16 letih (od leta 2001 do 2017) je na seznamu KO za reprodukcijo UKC Ljubljana na spolne celice čakalo skoraj 400 parov – manj kot polovici se je želja uresničila in 177 parom, ki so šli skozi postopek, so se rodili otroci. Dejstvo je, da darovalcev primanjkuje.

Potrebujemo zgolj 10 darovalcev letno

Zgolj 10 Slovencev in 10 Slovenk na leto bi potrebovali, da bi izboljšali stanje, da čakalne dobe za pare ne bi bile predolge in da bi vsi pari, ki celice potrebujejo, imeli realno možnost, da uresničijo svojo željo po otroku. Dr. Drobnič nam namreč pove, da »bi jih bilo že deset kvalitetnih darovalcev semen dovolj, da bi zadostili potrebam. Podobno velja pri jajčnih celicah«.

Zgolj deset darovalk in deset darovalcev na leto bi zadostilo potrebam.
Zgolj deset darovalk in deset darovalcev na leto bi zadostilo potrebam./ FOTO: Shutterstock

A ljudje se še vedno premalokrat odločijo, da bi z darovanjem drugim uresničili sanje po otroku: »Lani smo imeli 9 darovalcev semena, letos pa do zdaj zgolj dva,«pojasnjuje Drobnič, ki pa je bolj zaskrbljen nad stanjem na področju darovanja jajčnih celic. »Pri ženskah ni hudega povpraševanja po tem, da bi bile darovalke. Včasih dobimo eno, včasih dve, včasih pa tudi nobene na leto. Letos na primer do zdaj še ni bilo nobene.«

Ženske nosečnost odlašajo že v 40. leta
PREBERI ŠE
Ženske nosečnost odlašajo že v 40. leta

Kdo lahko daruje?

Za darovanje je potrebna primerna kakovost semena.
Za darovanje je potrebna primerna kakovost semena./ FOTO: Shutterstock

  »Ko govorimo o moških, je darovalec lahko vsak, ki v družini nima nobenih posebnih (genetskih) bolezni, star od 18 do 55 let, in ima primerno kvalitetno seme,«pojasnjuje dr. Drobnič. Pri ženskah pa so ti pogoji nekoliko strožji: starostna meja je nižja, in sicer 35 let. »Pacientka pa se lahko prijavi bodisi v postopku zunajtelesne oploditve (da odda odvečne jajčne celice), še raje pa, če da celice zgolj v darovanje, po spodbujenem ciklusu in punkciji,«še doda. 

Je pa darovanje jajčnih celic precej bolj zapleten postopek kot darovanje semena, opozarja Drobnič: »Ženske spolnih celic ne morejo kar dati. Gre za postopek, v katerem ovulacijo spodbudimo z zdravili, spodbujanju sledimo, in ko so jajčne celice (oziroma folikli) zreli, jih odvzamemo s punkcijo. Za žensko je to torej daljši, veliko bolj zahteven, neprijeten in lahko tudi boleč postopek.«

Identiteta darovalcev sicer pri nas ni znana, darovalci vedno darujejo anonimno.

»Neplodnost je ultramaraton, na katerem nikoli ne veš, kakšen bo izid«
PREBERI ŠE
»Neplodnost je ultramaraton, na katerem nikoli ne veš, kakšen bo izid«

Sem sploh mama? Sem sploh oče?

Velikokrat se sicer pari soočajo s strahovi, ko pride do darovanja spolnih celic: Sem sploh mama? Sem sploh oče? Dr. Sašo Drobnič ob teh vprašanjih pove: »Oče otroka je tisti, ki mu menja plenico, igra z njim nogomet, ga uči zabijati žeblje in ne tisti, ki je dal seme.«

Komentarji (5)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

gripson
16.05.2019, 20:15:12
V Avstriji sem lani daroval (za €) 3x.
rovte
15.05.2019, 10:36:54
+10
Naša država bi samo jemala in za to nič dala!! Tudi organe primerne za presaditev bi pobrala od vseh, za to pa nič dala, saj za pogreb bi poskrbela pa tudi to ne!!
pizzamargerita
15.05.2019, 10:04:38
+2
10 darovalcev bi pokrilo vse potrebe?!?! Potem bi bili vsi tako pridelani v sorodu!
sophie25
15.05.2019, 9:18:27
+11
Naredite tako, da bodo darovalci plačani in problemov ne bo več s pomanjkanjem le-teh.
jesenvoyo
15.05.2019, 11:40:14
+5
Lažje jim je o tem jamrat in se smiliti samim sebi, kot pa urediti primerno nagrajevanje darovalcev, tudi pokojnih za stroške pogreba. Število darovalcev takšnih in drugačnih se bi s tem primerno povečalo, kar pomeni rešitev večjega števila potreb.
NOVICE
Timmermans: Kurza sem opozarjal na nevarnosti ...
ŠPORT
Roglič po izjemni zmagi v vožnji na čas: Težko bi ...
POP IN
Znani trije finalisti, domov odhaja Franko
TV ODDAJE
Špela šokirana, Tanja v smeh
VIZITA.SI
Nihče ji ne pomaga
OKUSNO.JE
Ideje za bolj zdravo sladkanje
ZADOVOLJNA.SI
Poročna obleka lady Gabrielle Windsor vas bo ...
MOSKISVET.COM
Blaznež zahrbtno napadel Schwarzeneggerja
BIBALEZE.SI
Kaj se zgodi, ko prenehaš jemati kontracepcijske ...
CEKIN.SI
Ponekod so kazni tako visoke, da vam lahko ...
DOMINVRT.SI
Družina živela v nekdanjem hlevu!
MOSKISVET.COM
Kako do hitrejše internetne povezave? Tako!