5 pravil, ki jih morate upoštevati, ko je vroče
ZDRAVO ŽIVLJENJE

5 pravil, ki jih morate upoštevati, ko je vroče

10.06.2019, 15:45
4

Resda je pravo poletje vroče, a to ne pomeni, da vročina, če se ji pretirano izpostavljamo oziroma je že sama po sebi ekstremna, ne more predstavljati nevarnosti. Ko je vroče, je treba upoštevati nekaj naslednjih nasvetov.

Visoke temperature lahko povzročijo kopico zelo nevarnih težav: vročinske krče, motnje zavesti, vročinsko izčrpanost in celo vročinsko kap. To seveda ne pomeni, da ob vročinskem valu ne smete več stopiti iz klimatiziranih prostorov, le prilagoditi se morate novonastalim razmeram.

Pijte dovolj tekočine, nikar ne posegajte po alkoholu. Če ste dlje časa izpostavljeni vročini, žejo potešite z izotoničnimi napitki.
Pijte dovolj tekočine, nikar ne posegajte po alkoholu. Če ste dlje časa izpostavljeni vročini, žejo potešite z izotoničnimi napitki./ FOTO: iStockphoto

1.Dnevno spijte vsaj dva litra nesladkane, negazirane tekočine, najbolje navadne vode. Količina tekočine, ki jo morate zaužiti, je sicer odvisna tudi od tega, koliko se potite. Če delate zunaj, prenašate hude fizične napore in se močno potite, spijte več, vodi dodajte tudi malo soli oziroma pijte pijačo, ki je izotonična. Poleg tega pijače ne uživajte zelo hladne, saj lahko v tem primeru povzroči želodčne krče. Odrecite se alkoholu.

2. Oblecite se v oblačila, ki so lahkotna in ohlapna, bombažna ali lanena ter svetlejših barv. Nadenite si sončna očala in čim bolj širokokrajno pokrivalo. Namažite se s kremo, ki vsebuje dovolj visok zaščitni faktor ter ima širokospektralno zaščito, kar pomeni, da ne varuje le pred žarki UVB, temveč tudi UVA.

3.Normalno telesno temperaturo lahko v vročini vzdržujete s hladno kopeljo ali prho; če niste doma, lahko pod hladno tekočo vodo postavite vsaj zapestja.

4.Prostore zračite zjutraj in zvečer, ne pa čez dan. Ko se moč sonca poveča, spustite rolete in se zadržujte v zaprtih, hlajenih prostorih, priporočljiva je uporaba klimatskih naprav. Če doma takih razmer nimate, se vsaj v času najhujše vročine umaknite nekam drugam, denimo v knjižnico ali nakupovalni center. V tem času zunaj tudi ne telovadite.

5. Hrane ne puščajte zunaj, temveč jo vedno skrbno pospravite v hladilnik. Ker se marsikaj na vročih temperaturah veliko hitreje pokvari, je namreč poleti povečana nevarnost zastrupitve. Še posebej previdno delajte z mesom, jajci in mlečnimi izdelki.

Čeprav lahko vročinski val škodi vsem, so še posebno ogrožene naslednje skupine ljudi: mlajši od štirih let, starejši od 65, bolni, še posebej kronično bolni, ki se zdravijo z določenimi zdravili, ljudje, ki jih mučijo duševne motnje ali čezmerna telesna teža, vsi, ki svoje delo opravljajo na prostem. Pri njih morajo biti na morebitne znake, da je nekaj narobe, bolj pozorni tudi ostali in v tem primeru čim hitreje poklicati urgentno pomoč.

Ohladite se tako, da si zmočite obraz.
Ohladite se tako, da si zmočite obraz./ FOTO: iStockphoto

Komentarji (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Dakota 100
27.07.2015, 16:27:26
6. popolnoma nič delat in samo ležat v globoki senci.
Megaclite
22.07.2015, 9:21:32
+3
Kakšni nasveti, kdor tega ne ve je pa prav, da ga darwin bačne...
Montekristo
22.07.2015, 9:17:24
+2
UF; revolucionarni nasveti! Čisto nekaj novega! Kdo bi si mislil, da je potrebno dosti piti? Kaj pa seks? Tudi samo zjutraj in zvečer?
zlatanona
22.07.2015, 8:51:17
+10
A mi hočte povedat, nej pijem vodo namest mrzu laški pir iz ledeno orošene flaše? Strinjam se pa s tem, da morjo ženske previdno delat z jajci.
NOVICE
Progasti gož zašel v ljubljanski Atlantis
ŠPORT
PRENOS V ŽIVO: Prvenec Ramireza v moto3
POP IN
Victoria raje na Ramosovo poroko, Ronaldo iz ...
TV ODDAJE
'Mogoče si ti malo scrkljana, malo razvajena'
VIZITA.SI
Če ne pretiravamo, je varen in antioksidanten ...
DOMINVRT.SI
Te hrane štirinožni prijatelji ne smejo uživati!
ZADOVOLJNA.SI
Razkrili, kaj v resnici čutita drug do drugega
MOSKISVET.COM
Hrvati turistom prepovedali nošenje japonke
BIBALEZE.SI
Ganljiva slovenska oddaja, o kateri se veliko ...
CEKIN.SI
Če bi imel natakar plačo 2000 evrov, bi kava ...
OKUSNO.JE
Tako se pravilno skuha beli riž!
DOMINVRT.SI
Navdušite tudi najbolj zahtevne goste