12 ukrepov za preprečevanje raka
ZDRAVO ŽIVLJENJE

12 ukrepov za preprečevanje raka

06.02.2019, 9:50
2

Rak je huda bolezen, ki zahteva naporno zdravljenje. A kar nekaj lahko naredimo za preventivo. Evropski kodeks proti raku, ki je bil sprejet leta 2014, tako našteva 12 preventivnih ukrepov. Ti izboljšajo naše zdravje in nas ne ščitijo le pred rakom, temveč še pred mnogimi drugimi boleznimi.

Kaj lahko naredimo, da bi se zaščitili?
Kaj lahko naredimo, da bi se zaščitili?/ FOTO: iStock

1. Ne kadite

Če kadite, si postavite za cilj, da boste kajenje opustili. Vrsta študij je že pokazala, da je to razvada, ki je izjemno škodljiva. Ne zatiskajte si oči.

2. Ne kadite v navzočnosti drugih

Tudi pasivno kajenje škodi. Če kadite, se potrudite, da nikoli ne kadite zraven ljudi, ki so nekadilci. S kajenjem v njihovi bližini namreč škodite njihovem zdravju.

Poglejte, za koliko vas je kajenje postaralo
PREBERI ŠE
Poglejte, za koliko vas je kajenje postaralo

3. Vzdržujte zdravo telesno težo

Tudi prekomerna telesna teža je dejavnik tveganja za vrsto bolezni, tudi raka. Potrudite se, da imate zdravo telesno težo. Ne zaradi videza, temveč zaradi zdravja. In ne hujšajte nezdravo. Na naši strani zelo pogosto pišemo, kako odvečne kilograme izgubiti na zdrav način.

Se boste zaradi krompirja res zredili?
PREBERI ŠE
Se boste zaradi krompirja res zredili?

S kajenjem ogrožate tudi zdravje nekadilcev, zato pazite, da nikoli ne kadite v njihovi družbi.
S kajenjem ogrožate tudi zdravje nekadilcev, zato pazite, da nikoli ne kadite v njihovi družbi./ FOTO: iStock

4. Vsak dan bodite telesno dejavni

Naše telo je narejeno tako, da potrebuje gibanje. Telovadbo enostavno morate vključiti v svoj vsakdan. Tako kot si umijete zobe, morate tudi poskrbeti za fizično aktivnost. Nikoli tudi ne sedite dlje časa. Vedno vmes vstanite in najdite razlog, da se kam sprehodite.

5. Prehranjujte se zdravo

Telo potrebuje gibanje pa tudi zdravo hrano. Ta naj bo sezonska in lokalna in raznolika. Dovolj sadja in zelenjave; idealno je, če imate zelenjavo ob vsakem obroku. Poleg tega pa še zdravi ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe …

6. Omejite uživanje alkohola

Še bolje bi bilo, če alkohola sploh ne bi uživali. Če posežete po alkoholu, pa se držite smernic za zmerno uživanje. Zavedajte se tudi, da s staranjem prenesete vse manj alkohola.

To se pri pitju alkohola dogaja v srcu
PREBERI ŠE
To se pri pitju alkohola dogaja v srcu

Zavedajte se posledic prekomernega pitja alkohola.
Zavedajte se posledic prekomernega pitja alkohola./ FOTO: Thinkstock

7. Čim manj se izpostavljajte sončnim žarkom

Res je, da sonce telo potrebuje, da sintetizira vitamin D. A v ta namen je povsem dovolj 15 minut izpostavljenosti soncu brez ustezne zaščite na dan. Če boste zunaj, ko je sončno, dlje časa, pa se le dobro zaščitite. Ne le s kremo, tudi s pokrivali, daljšimi oblačili … In nikoli se ne sončite, da bi dobili barvo. Kožni rak je nevarna bolezen.

8. Na delovnem mestu se zaščitite pred nevarnimi snovmi, ki povzročajo raka

Pozanimajte se, s kakšnimi snovmi ste v stiku na vašem delovnem mestu. Dosledno vedno upoštevajte vsa navodila, kako s temi snovmi delati tako, da so varne in ne ogrožajo vašega zdravja.

9. Varujte se pred ionizirajočim sevanjem

Do tega lahko pride, če je v zemljišču več radioaktivnega elementa radona, ki lahko prodira v stavbe. Tveganje za bolezen naj bi zmanjšalo redno zračenje, ki zmanjša morebitno koncentracijo radona v prostoru.

10. Ženske  lahko dojijo

Pokazalo se je, da dojenje manjša ogroženost z rakom. To je nekaj, kar ženske lahko naredijo za svojo preventivo.

Proti enemu izmed rakov se je mogoče celo cepiti.
Proti enemu izmed rakov se je mogoče celo cepiti./ FOTO: iStock

11. Cepite se

Proti raku na materničnem vratu se je mogoče zaščititi s cepljenjem proti humanim papilomavirusom (HPV). Boljši učinek cepiva je, če smo cepljeni pred vstopom v spolno življenje, zato cepljenje pri nas poteka pri sistematskih pregledih v šestem razredu. Toda če takrat nismo bili cepljeni, se lahko cepimo tudi kasneje. Obstaja več genotipov humanih papilomavirusov. Četudi smo se v spolnem življenju s kakšnim že okužili, nas cepljenje še vedno lahko zaščiti pred okužbo z drugimi.

Gre za prvi rak, ki ga bomo lahko eliminirali
PREBERI ŠE
Gre za prvi rak, ki ga bomo lahko eliminirali

12. Udeležujte se presejalnih programov

Po 50. letu starosti se ženske lahko udeležujejo preventivnega mamografskega pregleda, ki lahko odkrije raka na dojkah. To je presejalni program DORA. Program SVIT odkriva raka na debelem črevesu in danki. Program ZORA pa predrakave spremembe na materničnem vratu. Prej kot je rak odkrit, lažje in uspešnejše je lahko zdravljenje.

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

BubblyPanda
08.02.2019, 9:29:19
11. točka 👎👎👎👎👎👎
4592612
06.02.2019, 15:58:09
0
Odlično napisano, vendar v državi kjer se prav nihče ne drži nobenih pravil, državi miljarde tovornjakov in avtov, dimnikov, kurišč, kemije in vse kar sve prenese, noben ukrep ne velja. Torej objavte to na visita.at
NOVICE
Severna Koreja preizkusila novo taktično orožje
ŠPORT
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
POP IN
Po smrti sestre znova dela na delu
TV ODDAJE
'Kaj pa ti sploh tukaj delaš? A si ti normalna?'
VIZITA.SI
Igra z malim kosmatincem se je spremenila v ...
OKUSNO.JE
Vsi načini barvanja pirhov
ZADOVOLJNA.SI
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
MOSKISVET.COM
Curtiss Zeus je e-motocikel, vreden Batmana!
BIBALEZE.SI
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
CEKIN.SI
Ste v reži bankomata našli denar?
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
OKUSNO.JE
Tri preproste, a božansko dobre velikonočne ...