5 najpogostejših vprašanj zobozdravniku
ZDRAVO ŽIVLJENJE

5 najpogostejših vprašanj zobozdravniku

16.05.2019, 14:00
0

Avstralski zobozdravnik dr. Craig Wilson je odgovoril na 5 najpogostejših vprašanj pacientov, s katerimi se sooči v svoji vsakodnevni praski. Vključno s tem, kako pogosto je treba menjati svojo zobno krtačko, kako partnerja prepričati, da gre k zobozdravniku in ali beljenje zob uničuje sklenino.

Beljenje zob postaja vse bolj priljubljeno, predvsem zaradi sijočih holivudskih nasmehov, ki jih lahko občudujemo na rdečih preprogah. Vendar pa, ali je beljenje zob dobro za vašo sklenino?
Beljenje zob postaja vse bolj priljubljeno, predvsem zaradi sijočih holivudskih nasmehov, ki jih lahko občudujemo na rdečih preprogah. Vendar pa, ali je beljenje zob dobro za vašo sklenino?/ FOTO: iStock

Dr. Craig Wilson je zobozdravnik že več kot 25 let in je v podcastuDr. Erlich's razkril 5 najpogostejših vprašanj pacientov, s katerimi se srečuje.

1. Kaj je žvrkljanje olja in ali ga priporoča?

Žvrkljanje olja je stara ajurvedska praksa, s katero naj bi si odstranili bakterije iz ust in naj bi izboljšala ustno higieno. Študije so pokazale, da olje dejansko uniči bakterije v ustih in izboljša ustno zdravje, a metoda zahteva kar nekaj truda. ''Gre za težko vprašanje. Občudujem ljudi, ki si vzamejo čas za to, saj zahteva kar nekaj časa. Način, o katerem sem jaz bral, vzame od 15 do 17 minut, ko moraš nenehno žvrkljati olje po ustih,'' je pojasnil in dodal, da je praksa v resnici dobrodejna, saj olje deluje protivnetno in protibakterijsko. ''Vsakič, ko počnemo nekaj, kar bo ustvarilo pravo ravnotežje bakterij v ustih, je to pozitivno. Nikoli ne bomo brez bakterij v ustuh, a žvrkljanje olja vsak dan deluje tudi protivnetno. Kljub vsemu sam nimam dovolj časa, da bi se odločil za to. Všeč pa so mi ljudje, ki imajo disciplino, da maksimalno skrbijo za svoje zdravje, a za splošno populacijo to ni potrebno. Veliko boljša metoda je, da si vsak dan vzamete minuto časa in si zobe nitkate.''

Za bolj zdrave zobe si redno nitkajte zobe. To vam bo vzelo manj časa kot žvrkljanje olja.
Za bolj zdrave zobe si redno nitkajte zobe. To vam bo vzelo manj časa kot žvrkljanje olja./ FOTO: iStock

2. Kako prepričati partnerja, da gre k zobozdravniku?

Odgovor na to vprašanje je, kot pravi, da najdemo dejavnik, ki bo partnerja motiviral. ''Vsi imamo neko motivacijsko točko in to lahko uporabimo. V vsakem primeru pa je izogibanje zobozdravniku nevarno zaradi različnih razlogov. Stvari, ki se dogajajo v ustih, običajno nimajo nikakršnih simptomov. Nihče ne ve, kaj se dogaja tam notri, dokler nekdo tega ne pogleda ali se pojavi že močna bolečina. Delajte na rpeventivi in si zapomnite, da zgodnja diagnoza stane manj in boli veliko manj.''

3. Katera zobna pasta je najboljša in ali res mora vsebovati fluor?

Z toliko ponudbe zobnih past, kot jo imamo danes na voljo, je včasih težko vedeti, katera zobna pasta je najboljša. A dobra novica je, kot pravi dr. Wilson, da ne obstaja 'najboljša' zobna pasta. ''Mislim, da ni najboljše zobne paste. Vsaka je prilagojena različnim potrebam,'' pravi. ''Najprej mora zobozdravnik preveriti, kakšno je vaše tveganje za bolezni ustne votline in pogledati dejavnike tveganja, nato pa priporočiti primerno zobno pasto za vsakega posameznika. Ljudjem, ki se pogosto spopadajo s kariesom, priporočamo zobno pasto s florom, ki jo lahko nanesejo topično, da bi jim pomagala remineralizirati zobe.'' Poleg tega je pomembno, da tudi sami opazujemo svoje telo in vidimo, kaj najbolje učinkuje za nas.

Katera zobna pasta je najboljša?
Katera zobna pasta je najboljša?/ FOTO: iStock

4. Ali je beljenje zob slabo za naši sklenino?

Beljenje zob postaja vse bolj priljubljeno, predvsem zaradi sijočih holivudskih nasmehov, ki jih lahko občudujemo na rdečih preprogah. Vendar pa, ali je beljenje zob dobro za vašo sklenino? ''Dobro je v smislu, da izboljšuje samopodobo. Nikoli ne bom rekel, naj si ljudje ne belijo zob. Vendar se mora to zgoditi pod pravimi pogoji. Raztopine za beljenje zob so belila. V 90 odstotkih primerov so narejena iz vodikovega peroksida, ki je v resnici raztopina za beljenje zob, kar zveni bolje. A ne pozabite, da na zobe nanašate raztopino. Če je raztopina dobro izdelana in v rokah izkušenega zobozdravnika, to ne bo vplivalo na vašo sklenino. Belila, ki jih ne dobite na recept. Nad temi pa bi bil zaskrbljen. Če se odločite za beljenje zob, to storite tako, kot je treba. Nikar ne padite pod vpliv marketinga.''

5. Kako pogosto naj zamenjam zobno ščetko?

Zobno ščetko bi morali zamenjati na vsake tri do štiri mesece. Če smo bili vmes bolni, potem moramo zobno ščetko zamenjati prej. Še posebej, če imamo svojo zobno ščetko v bližini zobne ščetke drugih družinskih članov. ''Če vaša zobna ščetka postane 'uvela', to pomeni, da ste jo veliko predolgo uporabljali. Zobne ščetke morajo biti pokončne in morajo biti še tako fleksibilne, da se lahko premikajo gor in gol. Prav tako je idealno, če so tudi nekoliko mehke,'' še doda.

zobje
zobje/ FOTO: Profimedia

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Pritisk poslanca na dvojezične osnovne šole in ...
ŠPORT
Roglič po izjemni zmagi v vožnji na čas: Težko bi ...
POP IN
Znani trije finalisti, domov odhaja Franko
TV ODDAJE
Špela šokirana, Tanja v smeh
VIZITA.SI
Nihče ji ne pomaga
OKUSNO.JE
Ideje za bolj zdravo sladkanje
ZADOVOLJNA.SI
Poročna obleka lady Gabrielle Windsor vas bo ...
MOSKISVET.COM
Blaznež zahrbtno napadel Schwarzeneggerja
BIBALEZE.SI
Kaj se zgodi, ko prenehaš jemati kontracepcijske ...
CEKIN.SI
Ponekod so kazni tako visoke, da vam lahko ...
DOMINVRT.SI
Družina živela v nekdanjem hlevu!
MOSKISVET.COM
Kako do hitrejše internetne povezave? Tako!