5 znakov, da imate zamašene arterije
ZDRAVO ŽIVLJENJE

5 znakov, da imate zamašene arterije

05.05.2017, 8:23
1

Zdrave arterije so ključnega pomena za naše zdravje. Brez pravilno delujočih arterij telo ne more pravilno in učinkovito dostaviti krvi v naše notranje organe. Prav zato je ključnega pomena, da je naš življenjski stil prilagojen tako, da omogoča zdrave arterije.

Zamašene arterije lahko vodijo celo do življenjsko nevarnih zapletov, med njimi do srčnega infarkta, kapi in srčno-žilnih bolezni. Z
Zamašene arterije lahko vodijo celo do življenjsko nevarnih zapletov, med njimi do srčnega infarkta, kapi in srčno-žilnih bolezni. Z/ FOTO: powerofpositivity.com


Zamašene arterije lahko vodijo celo do življenjsko nevarnih zapletov, med njimi do srčnega infarkta, kapi in srčno-žilnih bolezni. Zaradi zamašenih arterij lahko pride tudi do izgube vida, artritisa in kroničnih bolečin. Čeprav je zamašenost arterij težko odkriti, lahko na to stanje kažejo naslednji simptomi.

1. Bolečine v spodnjem delu hrbta

Arterije v spodnjem delu hrbta so ene prvih, na katerih se običajno pričnejo nalagati obloge. Prav zato so bolečine v spodnjem delu hrbta lahko prvi simptom, ki kaže na zamašene arterije. Bolečina se lahko pojavi, ko se zmanjša pretok krvi v hrbtu, kar oslabi medvretenčni disk, ki varuje vretence – to pa lahko vodi do hernije ali do ukleščenega živca.

Arterijska napaka v zadnjem delu hrbta je pogosta težava. Z njo se spopade okoli 10 odstotkov prebivalstva do 20 leta. V študiji, ki je bila objavljena v evropskem žurnalu Vascular and Endovascular Surgery, so odkrili, da imajo ljudje, ki trpijo za kroničnimi bolečinami v hrbtu povečano tveganje za razvoj krvnih strdkov v ledvenem predelu.

Arterioskleroza je bolezen, pri kateri prihaja do otrdelosti sten arterij, kar lahko prav tako prepreči dotok krvi v noge. Ko se to zgodi, pacient pogosto občuti bolečine v mečih.
Arterioskleroza je bolezen, pri kateri prihaja do otrdelosti sten arterij, kar lahko prav tako prepreči dotok krvi v noge. Ko se to zgodi, pacient pogosto občuti bolečine v mečih./ FOTO: iStockphoto

2. Bolečine v mečih

Arterioskleroza je bolezen, pri kateri prihaja do otrdelosti sten arterij, kar lahko prav tako prepreči dotok krvi v noge. Ko se to zgodi, pacient pogosto občuti bolečine v mečih. Tisti, ki kadijo, imajo večje tveganje za arteriosklerozo. Če opazite ta simptom, morate takoj poiskati pomoč zdravnika. S preprostim krvnim testom in nekaterimi drugimi osnovnimi preiskavami lahko določijo, ali gre v resnici za arteriosklerozo.

K sreči se da stanje izboljšati že samo z uživanjem veliko zelenjave in manj živalskih produktov. V nekaj tednih se stanje izboljša, in če naredimo ustrezne spremembe, ni nujno, da se stanje vrne.

3. Bolezen perifernih arterij

Pri bolezni perifernih arterij prihaja do prekomernega nabiranja holesterola in oblog v žilah. Pojavi se neprijeten občutek v nogah, kar lahko tudi prepreči normalno hojo. V najhujših primerih lahko pacient celo izgubi svoj ud.

Znova lahko preprost krvni test pokaže, ali gre za bolezen perifernih arterij. Med rednim zdravniškim pregledom lahko zdravnik preveri tudi utrip v nogah. Prav tako vas lahko napoti na pregled, kjer določi, kakšen je pretok krvi na področju gležnja.

Ljudje s pogostimi bolečinami v nogah in s pogosto utrujenimi nogami, bi morali na pregled za bolezen perifernih arterij. Nekdanji in trenutni kadilci imajo večje tveganje za motnjo, poleg tega tudi tisti, ki imajo v družini  to ali katero koli drugo bolezen srca in ožilja.

Zamašene arterije vplivajo na pretok krvi v krvnih žilah. Ker so krvne žile v penisu izjemno tanke in občutljive, se prvi znaki zamašenih žil pokažejo s težavami z erekcijo.
Zamašene arterije vplivajo na pretok krvi v krvnih žilah. Ker so krvne žile v penisu izjemno tanke in občutljive, se prvi znaki zamašenih žil pokažejo s težavami z erekcijo./ FOTO: iStockphoto

4. Ušesna mečica

Eden najbolj nenavadnih, a pomembnih simptomov zamašenih arterij, so gube na ušesni mečici. Morda se sliši nenavadno, a gre za pomemben simptom, ki ga zdravniki jemljejo resno. Ob koronarni bolezni srca se lahko pojavi guba, ki poteka diagonalno od ušesnega kanala do spodnjega dela ušesne mečice. To je lahko seveda tudi znak staranja, a ob tem simptomu bi se morali pogovoriti s svojim zdravnikom.

5. Motnje erekcije

Zamašene arterije vplivajo na pretok krvi v krvnih žilah. Ker so krvne žile v penisu izjemno tanke in občutljive, se prvi znaki zamašenih žil pokažejo s težavami z erekcijo. Ob erekciji mora namreč kri preiti v penis, če so ob tem težave, je to lahko znak zamašenosti žil. V tem primeru se je dobro posvetovati z zdravnikom.

 

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

jaz-ti-on
06.05.2017, 8:21:09
+7
ko pa gres k zdravniku in mu poves za tezavo, te na hitro pregleda in nic konkretnega ne naredi, dokler ni prepozno. sele takrat ti da napotnico za specialista, kjer pa moras spet cakati nekaj mesecev, da sploh prides na vrsto.
NOVICE
Šentjurski policisti prijeli 22-letnika, ki ga ...
ŠPORT
Zidane spet nad Bala: Ni igral zato, ker sam ni ...
POP IN
Isaac Palma: Isabellina prva brca v morje
TV ODDAJE
Nova voditeljica Štartaj, Slovenija! je Maša ...
VIZITA.SI
5 napak, ki jih delamo, ko se spopademo z bolečino
OKUSNO.JE
Hitra poletna jed, primerna za kosilo ali večerjo
ZADOVOLJNA.SI
Lina Kuduzović presenetila s fotografijo v ...
MOSKISVET.COM
Tako razkošno bo bodoče domovanje zakoncev Beckham
BIBALEZE.SI
Že od leta 2013 naj ne bi bilo njune skupne ...
CEKIN.SI
Regres za upokojence: 31. julija boste prejeli ...
DOMINVRT.SI
Vzorci in barve v stanovanju
ZADOVOLJNA.SI
Neja Brank: Mislijo, da bo njihovo življenje ...