6 razlogov, zakaj ne izgubljate maščobe na trebuhu
ZDRAVO ŽIVLJENJE

6 razlogov, zakaj ne izgubljate maščobe na trebuhu

28.03.2019, 13:08
3

Se nikakor ne morete znebiti maščobe na trebuhu? Vzrokov za to je lahko več, od genetike, hormonov, do majhnih napak, ki jih lahko hitro odpravite. Je pa pomembno, da se znebite maščobe na trebuhu, saj je to najbolj nevarna maščoba, ker se nabira tudi okoli pomembnih notranjih organov.

Hormonske spremembe v menopavzi povzročijo, da ženska prične pridobivati odvečne kilograme na trebuhu.
Hormonske spremembe v menopavzi povzročijo, da ženska prične pridobivati odvečne kilograme na trebuhu./ FOTO: Profimedia

Če ste poskusili že z vadbo in spremembo prehrane, a kljub temu niste uspeli izgubiti maščobe na trebuhu, so vzroki lahko drugačni. Nekaj so jih opisali na spletni strani na Health.com.

Uživate preveč predelane hrane?
Uživate preveč predelane hrane?/ FOTO: iStock

1. Starate se

Ko se staramo, se naše telo spreminja. Spreminja se tudi način, kako pridobivamo odvečne kilograme. Tako pri moških kot pri ženskah se s staranjem upočasnjuje presnova, pri ženskah se večje težave lahko pričnejo pojavljati v menopavzi. ''Če ženska pridobi odvečne kilograme po menopavzi, gredo ti odvečni kilogrami najpogosteje v trebuh,'' je za Health.com povedal endokrinolog Michael Jensen z Mayo klinike. Kot pojasnjuje, se v menopavzi upočasni proizvodnja estrogena in progesterona, prav tako tudi testosterona, a slednji upada počasneje. Hormonske spremembe povzročijo, da ženska prične pridobivati odvečne kilograme na trebuhu.

2. Uživate preveč predelane hrane

Predelane žitarice, kot so bela moka, piškoti, čips ali sladka živila in sladke pijače povečujejo vnetja v našem telesu. Maščoba na trebuhu pa je povezana z vnetji v telesu, zato lahko uživanje čim manj predelanih živil zmanjša možnosti za pridobivanje maščobe na trebuhu. Naravna živila, kot so sadje, zelenjava in polnozrnate žitarice, so bogate z antioksidanti, ki delujejo protivnetno in pomagajo zmanjšati možnosti za pridobivanje maščobe na trebuhu.

3. Vaša vadba ni dovolj naporna

Da bi se znebili trdovratne maščobe na trebuhu, morate prilagoditi tudi vadbo. Študija, objavljena v strokovni reviji Medicine and Science in Sport and Exercise, je odkrila, da ljudje, ki izvajajo visoko intenzivno vadbo, hitreje izgubijo maščobo na trebuhu kot ljudje, ki izvajajo nizko intenzivno vadbo.

Je vaša vadba premalo intenzivna?
Je vaša vadba premalo intenzivna?/ FOTO: iStock

4. Vaje izvajate napačno

Vzrok je lahko tudi, da vaje delate napačno? Delate trebušnjake doma? Možno je, da jih delate narobe, prav tako je pomembno, da se zavedate, da trebušnjaki niso edina vaja, s katero si krepite mišice trebuha. Obstaja še vrsta drugih vaj, ki so celo bolj učinkovite in krepijo središče našega telesa. Deska je ena od njih.

5. Ste nenehno pod stresom

Pomanjkanje časa, plačevanje računov, otroci, služba ... Ne glede na to, kaj je vir vašega stresa, ta lahko vpliva na vaš obseg pasu. Še posebej stres vpliva na trebušno maščobo. Ne samo, ker takrat, ko smo pod stresom, bolj verjetno uživamo sladko visoko kalorično hrano, ampak tudi zaradi stresnega hormona kortizola, ki spodbuja nabiranje maščob na trebuhu. Visok nivo kortizola je povezan z visceralno maščobo.

Ste nenehno pod stresom?
Ste nenehno pod stresom?/ FOTO: Dreamstime

6. Naspite se

Če ste eden od tistih, ki spi manj kot šest ur na dan, se to lahko pozna na vašem pasu. 16-letna študija, ki je bila izvedena na skoraj 70.000 ženskah, je pokazala, da imajo tisti, ki spijo pet ur in manj, za 30 % večje možnosti, da bodo pridobili odvečne kilograme, kot tisti, ki spijo sedem ur na dan. Priporoča se, da si vsak dan vzamete čas za sedem do osem ur spanja.

Komentarji (3)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

profi1.
31.03.2019, 17:25:29
O 5 ali več ur spanja lahko samo sanjam. Že 4,5 ure je prava redkost .
Machetekills007
28.03.2019, 14:16:56
+23
vežbaj piçka ti matrna
Victorinox
30.03.2019, 18:24:19
+4
No, komentar na visokem nivoju.
NOVICE
Progasti gož zašel v ljubljanski Atlantis
ŠPORT
PRENOS V ŽIVO: Dvojica v ospredju dirke moto2 se ...
POP IN
Victoria raje na Ramosovo poroko, Ronaldo iz ...
TV ODDAJE
'Mogoče si ti malo scrkljana, malo razvajena'
VIZITA.SI
Če ne pretiravamo, je varen in antioksidanten ...
DOMINVRT.SI
Te hrane štirinožni prijatelji ne smejo uživati!
ZADOVOLJNA.SI
Razkrili, kaj v resnici čutita drug do drugega
MOSKISVET.COM
Hrvati turistom prepovedali nošenje japonke
BIBALEZE.SI
Ganljiva slovenska oddaja, o kateri se veliko ...
CEKIN.SI
Če bi imel natakar plačo 2000 evrov, bi kava ...
OKUSNO.JE
Tako se pravilno skuha beli riž!
DOMINVRT.SI
Navdušite tudi najbolj zahtevne goste