Veste, kako zdrav je avokado?
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Veste, kako zdrav je avokado?

07.02.2019, 10:29
0

Avokado uvrščamo med sadeže. Med njimi pa je prav poseben. Zakaj? Medtem ko pri drugih prevladujejo ogljikovi hidrati, je avokado bogat predvsem z maščobami – a zdravim maščobami. Nikar se ga torej ne ustrašite ob teh besedah. Avokado bi moral biti del vaše prehrane.

Odličen vir zdravih maščob.
Odličen vir zdravih maščob./ FOTO: Thinkstock

Avokado vsebuje kar nekaj vitaminov in mineralov. 100 gramov avokada pokrije 26 odstotkov naših dnevnih potreb po vitaminu K, 20 odstotkov naših dnevnih potreb po folatih, 17 odstotkov naših dnevnih potreb po vitaminu C, 14 odstotkov naših dnevnih potreb po kaliju, 14 odstotkov naših dnevnih potreb po vitaminu B5, 13 odstotkov naših dnevnih potreb po vitaminu B6 in 10 odstotkov naših dnevnih potreb po vitaminu E.

Veliko ljudi ne ve, da je avokado tako hranilno bogato živilo. Poleg tega vsebuje še manjše količine magnezija, mangana, bakra, železa, cinka, fosforja, vitaminov A, B1, B2 in B3. Če ga boste narezali v solato, boste torej kar precej obogatili njeno hranilno vrednost.

Včasih so se ljudje bali maščob. A v resnici se moramo izogibati le nezdravim maščobam, če se bomo odrekali zdravim, pa si lahko zelo škodimo, saj jih naše telo nujno potrebuje. In avokado je vir zdravih maščob. 100 gramov avokada vsebuje približno 15 gramov maščob. Zaradi tega tudi ni prav nizkoenergijsko živilo. Pravzaprav so maščobe vzrok za kar 77 odstotkov energije, ki jo vsebuje.

Toda z živilom, ki vsebuje malo več energije, ni nič narobe, če z njim zaužijemo toliko koristnih hranil. Slabo je za naše zdravje živilo, ki vsebuje veliko energije, vendar malo hranil, ki jih naše telo potrebuje.

V avokadu je predvsem oleinska kislina, mononenasičena maščobna kislina, ki jo vsebuje tudi olivno olje. To je precej bolj raziskano kot avokado, a številne dobre lastnosti olja, ki so jih odkrili, pripisujejo prav tej kislini, ki jo vsebuje tudi avokado. 

Maščobo naše telo nujno potrebuje, da lahko izkoristi hranila, ki so topna v maščobi (nekatera so topna v vodi). Takšna hranila so vitamini A, D, E in K.

Pomaka guacamole je zanimiv način, kako lahko v svojo prehrano vključimo avokado.
Pomaka guacamole je zanimiv način, kako lahko v svojo prehrano vključimo avokado./ FOTO: Thinkstock

Avokado vsebuje malo ogljikovih hidratov, a večinoma v obliki vlaknin. In sicer 100 gramov avokada pokrije približno 27 odstotkov naših dnevnih potreb po vlakninah. Vsebuje 25 odstotkov topnih in 75 odstotkov netopnih. Kaj je razlika med topnimi in netopnimi vlakninami? Netopne se – kot pove ime – v stiku z vodo, ne stopijo. Zato izboljšujejo prebavo. Namreč pospešujejo pretok hrane skozi prebavni sistem. Potrebujemo jih vsi, še posebej pa bodo pomagale tistim, ki jih muči prebava. Topne vlaknine se po drugi strani raztapljajo. Pomagajo pa nam, ker sodelujejo pri uravnavanju krvnega sladkorja in holesterola.

Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca
PREBERI ŠE
Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca

Veliko ljudi ne ve, da je avokado dober vir kalija. Po navadi pri uživanju tega minerala bolj priporočajo banane. A 100 gramov banan ima manj kalija kot 100 gramov avokada. In sicer ima 100 gramov banan toliko kalija, da pokrije približno 10 odstotkov naših dnevnih potreb po tem mineralu. Je pa pomembno, da ga zaužijemo dovolj, saj sodeluje pri uravnavanju krvnega tlaka.

Ukrep, ki je zelo zmanjšal tveganje za demenco
PREBERI ŠE
Ukrep, ki je zelo zmanjšal tveganje za demenco

Vitamin K potrebujemo za dobro kri in zdrave kosti. Tudi folati so nujni, če želimo imeti dobro kri, potrebujemo pa jih še, da imamo dovolj energije. Malo več folatov potrebujejo nosečnice, ker je nujen za razvoj ploda; dovolj ga morajo zaužiti tudi otroci, saj je nujen za pravilno rast in razvoj. Vitamin C seveda za povrh krepi imunski sistem in je izredno močan antioksidant.

Odličen način, kako lahko v svojo prehrano vključite avokado, je priprava mehiške pomake guacamole. Zelo preprosto jo pripravite tako, da zmečkate zrel avokado, nato nasekljate čebulo in češnjev paradižnik. Zraven stisnite malo soka limone in čili omake ter vse skupaj zmešajte. To je tudi odličen način, kako lahko za zabavo in druženje pripravite nekaj bolj zdravega.

Avokado pomaga doseči zdrave ravni krvnega tlaka, sladkorja in holesterola. Zato je živilo za zdravo srce in ožilje.
Avokado pomaga doseči zdrave ravni krvnega tlaka, sladkorja in holesterola. Zato je živilo za zdravo srce in ožilje./ FOTO: Thinkstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Severna Koreja preizkusila novo taktično orožje
ŠPORT
Llorente: Bil sem pos*an, mislil sem, da mi bodo ...
POP IN
Po smrti sestre znova dela na delu
TV ODDAJE
'Kaj pa ti sploh tukaj delaš? A si ti normalna?'
VIZITA.SI
Preprosti triki za bolj zdravo potico
OKUSNO.JE
Vsi načini barvanja pirhov
ZADOVOLJNA.SI
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
MOSKISVET.COM
Curtiss Zeus je e-motocikel, vreden Batmana!
BIBALEZE.SI
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
CEKIN.SI
Ste v reži bankomata našli denar?
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
OKUSNO.JE
Tri preproste, a božansko dobre velikonočne ...