Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?

13.06.2019, 7:53
0

Vraščen noht se največkrat pojavi na nožnem palcu in je pogostejši pri moških ali pri športnikih, ki imajo bolj obremenjena stopala. Noht se vrašča v okoliško tkivo, kar lahko povzroči vnetje, hudo bolečino, gnojenje in včasih celo bakterijsko okužbo. Stanje je lahko izjemno boleče, prav zato je dobro vedeti, kako si lahko pomagate.

Nohti se vraščajo pri ljudeh, ki imajo majhen noht in velik mesnat prst. Takšen je običajno palec na nogi, zato se nohti najpogosteje vraščajo prav na nožnem palcu. Vzroki so lahko različni, največkrat pa vraščanje povzročijo poškodba, preozki čevlji ali nepravilno pristriženi nohti. Ko se noht vraste, se pojavijo naslednji simptomi:

- bolečina, rdečina in oteklina v okolici nohta;

- poškodovana koža ob robu nohta, od koder se lahko cedi bistra tekočina, gnoj ali kri;

- če je področje zagnojeno, ima tudi neprijeten vonj.

Čim prej odpravite glivično okužbo nohtov
PREBERI ŠE
Čim prej odpravite glivično okužbo nohtov

Kako si pomagati?

Če se spopadate z vraščenim nohtom, si lahko pripravite toplo slano kopel, v kateri namakate stopala. Po kopeli si pravilno pristrizite nohte, in sicer naj bo noht postrižen naravnost in pazite, da ga ne skrajšate preveč. Preglejte kožo okoli prsta in si na obnohtje nanesite razkužilo. Če pride do vnetja, ne nosite nogavic ali tesnih čevljev. Dokler se vnetje ne umiri, nosite sandale ali kakšno drugo obutev, ki ne pritiska na prizadeti del prsta. Prizadeti prst lahko zaščitite s sterilnim obkladkom. Če se je okužba že razširila, pa obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal antibiotike.

Obiščete lahko tudi pedikerja, ki vam bo pravilno pristrigel nohte in tako preprečil vraščanje nohta.
Obiščete lahko tudi pedikerja, ki vam bo pravilno pristrigel nohte in tako preprečil vraščanje nohta./ FOTO: Profimedia

Da se noht ne bi znova vraščal, lahko poskrbite z ustrezno higieno, nošenjem primernih čevljev in pravilnim striženjem nohtov. Obiščete lahko tudi pedikerja, ki vam bo pravilno pristrigel nohte in tako preprečil vraščanje nohta. Pomembno pa je tudi, da se izogibate določenim obremenitvam stopal, ki so prav tako lahko vzrok za vraščanje nohtov. Denimo kakšen šport, kot je ples, kjer so stopala ves čas močno obremenjena. Ali šport, kjer nosijo športniki tesna obuvala. V tem primeru podarite telesu nekaj odmora, da se rane na prstih zacelijo.

Obstaja tudi možnost zdravljenja vraščenega nohta s posebno nohtno sponko, ki nekoliko privzdigne noht, da ta bolj pravilno raste in se ne vrašča v kožo. Kljub vsemu lahko sponka pri izjemno aktivnih ljudeh in če ni nameščena pravilno, povzroči, da prekomerno dvigne noht in ta lahko ves odpade. Prav zato je pomembno, da se o teh postopkih posvetujete z izkušenim pedikerjem, ki vam bo znal pravilno svetovati.

Če se spopadate z vraščenim nohtom, si lahko pripravite toplo slano kopel, v kateri namakate stopala. Po kopeli si pravilno pristrizite nohte, in sicer naj bo noht postrižen naravnost in pazite, da ga ne skrajšate preveč.
Če se spopadate z vraščenim nohtom, si lahko pripravite toplo slano kopel, v kateri namakate stopala. Po kopeli si pravilno pristrizite nohte, in sicer naj bo noht postrižen naravnost in pazite, da ga ne skrajšate preveč./ FOTO: Profimedia

V skrajnem primeru lahko zdravnik predlaga tudi kirurško zdravljenje vraščenih nohtov, kjer vam del nohta privzdignejo in odstranijo, kar olajša zdravljenje okužbe in celjenje obnohtja. Lahko pa vraščen noht odstranijo v celoti. Če se težave ponavljajo, lahko odstranijo vraščeni noht skupaj z delom nohtne matice. Kljub vsemu pa je priporočljivo, da najprej poskusimo z vsemi možnimi drugimi načini za samopomoč, saj običajno s temi ukrepi že lahko premagamo težave z vraščenimi nohti.

Ste vedeli?

- Ste vedeli, da noht raste izjemno počasi in da potrebuje do devet mesecev, da zraste od korena do vršička prsta?

- Ste vedeli, da se lahko na nohtu odraža splošno zdravje posameznika? Da lahko marsikatera bolezen notranjih organov povzroči bolj ali manj značilne spremembe nohtov? Denimo žičasto oblikovani nohti so lahko znak slabokrvnosti in pomanjkanja železa. Vdolbinice na nohtih so lahko posledica luskavice. Prečni greben na nohtih pa je lahko posledica bolezni, stresa ali kirurškega posega.

 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Progasti gož zašel v ljubljanski Atlantis
ŠPORT
PRENOS V ŽIVO: Prvenec Ramireza v moto3
POP IN
Victoria raje na Ramosovo poroko, Ronaldo iz ...
TV ODDAJE
'Mogoče si ti malo scrkljana, malo razvajena'
VIZITA.SI
Če ne pretiravamo, je varen in antioksidanten ...
DOMINVRT.SI
Te hrane štirinožni prijatelji ne smejo uživati!
ZADOVOLJNA.SI
Razkrili, kaj v resnici čutita drug do drugega
MOSKISVET.COM
Hrvati turistom prepovedali nošenje japonke
BIBALEZE.SI
Ganljiva slovenska oddaja, o kateri se veliko ...
CEKIN.SI
Če bi imel natakar plačo 2000 evrov, bi kava ...
OKUSNO.JE
Tako se pravilno skuha beli riž!
DOMINVRT.SI
Navdušite tudi najbolj zahtevne goste