Ko boste to prebrali, ga boste vnesli v svojo vsakodnevno prehrano
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Ko boste to prebrali, ga boste vnesli v svojo vsakodnevno prehrano

12.04.2019, 11:03
0

Vsi že dobro vemo, da je česen izjemno zdrav in s pridom ga uporabljamo kot zelišče v kuhinji. A svež česen se že več stoletij uporablja tudi v zdravilstvu. Zadnje raziskave so potrdile, da ima v resnici celo vrsto pozitivnih učinkov na zdravje. Pokazalo se je, da krepi imunski sistem, izboljšuje delovanje srčno-žilnega sistema, da varuje telo pred infekcijami in da zmanjšuje vnetja v telesu.

Pomembno pa je, da za izboljševanje imunskega sistema uživate sveži česen, saj lahko le tako v telo vnesete snov alicin. Ta se s kuhanjem uniči.
Pomembno pa je, da za izboljševanje imunskega sistema uživate sveži česen, saj lahko le tako v telo vnesete snov alicin. Ta se s kuhanjem uniči./ FOTO: Shutterstock

Česen ima močno antibakterijsko delovanje, kar je pokazala tudi zadnja raziskava objavljena v strokovni reviji Journal of Antimicrobial Chemotherapy. Strokovnjaki so odkrili, da ima spojina v česnu imenovana diallyl disulfid kar 100-krat močnejše delovanje pri boju z bakterijo Campylobacter kot dve najpogostejši vrsti antibiotikov. Snov v česnu je uspela bakterijo uničiti na majhne delčke, še preden je antibiotik pričel delovati.

Izjemno zdravilna je tudi snov imenovana alicin. Pregled terapevtskih učinkov alicina je pokazal, da snov deluje protimikrobno, antikancerogeno in da znižuje krvni tlak. Alicin je prisoten predvsem v svežem česnu. Sicer pa je česen bogat še z polifenoli, flavonidi in antioksidanti. Vsebuje tudi omega-6 in omega-3 polinasičene maščobne kisilne, ki igrajo ključno vlogo pri razvoju in delovanju možganov ter centralnega živčnega sistema. Česen vsebuje tudi vitamin C, B6, kalcij, kalij, fosfor, nekaj vitamina A in K ter vitamine skupine B.

4 živila zmanjšajo tveganje za enega najpogostejših rakov
PREBERI ŠE
4 živila zmanjšajo tveganje za enega najpogostejših rakov

Izjemno zdravilna je tudi snov imenovana alicin. Pregled terapevtskih učinkov alicina je pokazal, da snov deluje protimikrobno, antikancerogeno in da znižuje krvni tlak. Alicin je prisoten predvsem v svežem česnu.
Izjemno zdravilna je tudi snov imenovana alicin. Pregled terapevtskih učinkov alicina je pokazal, da snov deluje protimikrobno, antikancerogeno in da znižuje krvni tlak. Alicin je prisoten predvsem v svežem česnu./ FOTO: iStock

Izboljšuje imunski sistem

Uživanje svežega česna krepi vaš imunski sistem. Študija je pokazala, da uživanje obroka, ki vsebuje svež česen takoj pozitivno vpliva na naš imunski sistem. Raziskovalci so odkrili, da uživanje svežega česna stimulira proizvodnjo T-celic - tip belih krvničk, ki igrajo ključno vlogo pri zdravem imunskem sistemu. Prav tako obstajajo dokazi, da antibakterijsko delovanje česna lahko izvoljša učinkovitost antibiotikov. Pomembno pa je, da za izboljševanje imunskega sistema uživate sveži česen, saj lahko le tako v telo vnesete snov alicin. Ta se s kuhanjem uniči.

Pomaga pri boju zoper gripo in prehlad

Če se spopadate z gripo ali prehladom, v svojo prehrano vnesite česen. Študija objavljena leta 2016 je pokazala, da lahko na ta način zmanjšate simptome gripe in prehlada in skrajšate trajanje bolezni. Prav tako lahko v času gripe in prehlada povečate vnos česna, saj je druga raziskava pokazala, da vas česen lahko varuje pred okužbo in imate tako manj možnosti, da boste zboleli.

Varuje zdravje vašega srca

Pregled raziskav, objavljen med letoma 2013 in 2016, je pokazal, da imajo ekstrakti česna pozitivne učinke na zdravje našega srca in da varujejo naše srce pred boleznimi. Druga raziskava, ki je bila objavljena leta 2017, je pokazala, da uživanje svežega česna lahko prepreči bolezni srca in ožilja in zdravi nekatere simptome bolezni srca. Uživanje svežega česna tudi znižuje vaš krvni pritisk, varuje pred hipertenzijo in lahko znižuje nivo slabega holesterola LDL v krvi.

Česen
Česen/ FOTO: iStock

Protivnetno delovanje

Vnetja so povezana s številnimi kroničnimi boleznimi. Znanstvene raziskave pa so pokazale, da lahko izvlečki česna pomagajo preprečevati kronične bolezni, ker delujejo protivnetno. Raziskava, ki je bila opravljena med 51 odraslimi, ki so jemali izvleček česna v odmerku 3,6 grama česna na dan, šest tednov zapored, je pokazala, da so se prostovoljcem znižali vnetni označevalci v krvi. Raziskovalci so zaključili, da lahko ta protivnetni učinek preprečuje kronične bolezni pri posameznikih, ki se spopadajo s prekomerno telesno težo.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Kmetom za varovanje drobnice na pomoč 20 ...
ŠPORT
Dragić želi vračati okolici: prenavljal bo ...
POP IN
Anže storil napako, ki bi lahko bila usodna
TV ODDAJE
Anže storil napako, ki bi lahko bila usodna
VIZITA.SI
Najbolj učinkoviti naravni odganjalci komarjev
OKUSNO.JE
Krožnike boste pomazali do zadnje kapljice!
ZADOVOLJNA.SI
Tako je Melania Trump osvojila Donalda
MOSKISVET.COM
Če pride do tretje svetovne vojne, se bo najbolje ...
BIBALEZE.SI
Najmočnejši deček na svetu dopolnil 15 let
CEKIN.SI
Ali bo zamrznitev najemnin rešitev?
DOMINVRT.SI
Nočna mora vrtičkarjev - bomo ostali brez vrtnin?
OKUSNO.JE
Privoščite si nepozabno kulinarično doživetje!