Malica, ki ščiti srce, pomaga pri povišanem holesterolu
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Malica, ki ščiti srce, pomaga pri povišanem holesterolu

10.04.2019, 14:54
0

Ljudje v prehrani potrebujemo tudi maščobe. A zdrave maščobe. Eden njihovih najboljših virov je oreh. Zelo zdrava malica, s katero zaužijemo še vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante. Študija za študijo je pokazala, da uživanje orehov pomaga zniževati povišan holesterol oziroma preprečuje njegovo povišanje. Že zaradi tega varuje srce.

Orehi so malica, ki varuje srce.
Orehi so malica, ki varuje srce./ FOTO: Shutterstock

Pomaga pri povišanem holesterolu

Študija za študijo je ugotovila, da lahko prehrano, ki vsebuje orehe, povežemo z bolj normalnimi ravnmi holesterola in trigliceridov, na spletni strani harvardske medicinske fakultete zapiše zdravnik dr. Robert H. Shmerling. V članku, ki je bil napisan sredi lanskega leta, omenja analizo, ki je pregledala podatke 26 drugih študij. V njih je sodelovalo več kot tisoč ljudi.

Pri normalni prehrani so imeli tisti, ki so uživali tudi orehe, za približno 3 odstotke manjši skupni holesterol, za približno 4 odstotke manjši LDL holesterol, za približno 5,5 odstotkov manjše ravni trigliceridov, poleg tega pa še manjše ravni apoproteina B. To je protein, ki je povezan s pojavom bolezni srca in ožilja.

Številke so bile še boljše, ko so te ljudi primerjali s tistimi, ki uživajo bolj ameriško oziroma tako imenovano zahodno prehrano. Po besedah avtorja je to prehrana, ki vsebuje veliko rdečega mesa, polnomastnih mlečnih izdelkov, umetnih sladil.

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?
PREBERI ŠE
Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?

Vključevanje orehov v prehrano naj bi pomagalo tudi, če je vaš holesterol že povišan. V študiji, ki so jo izvedli na univerzi v Illinoisu, so imeli po šestih tednih vsakodnevnega uživanja 42 gramov orehov udeleženci študije manjše ravni LDL holesterola (imenujejo ga tudi slab holesterol).

Preprečevanje povišanega holesterola je zelo pomembno, saj njegovo kopičenje povzroči stanje, ki se imenuje ateroskleroza in je nevarno, saj lahko vodi tudi v kap.

Naj bodo orehi del uravnotežene, zdrave, raznolike prehrane.
Naj bodo orehi del uravnotežene, zdrave, raznolike prehrane./ FOTO: Shutterstock

Ni dobro pretiravati

Dosedaj opisano ne pomeni, da bi morali pretiravati z uživanjem orehov. Vsako zdravo živilo ima dobre učinke le kot del uravnotežene, zdrave, raznolike prehrane. Če pretiravamo z uživanjem zdravega živila, lahko dosežemo celo nasprotni učinek: lahko si škodimo. Zdrava mera so pridigali že naši stari starši.

Odličen vir zdravih maščob

Dr. Shmerling še zapiše, da je oreh med vsemi oreščki še posebej zdrav, saj vsebuje zelo dobro kombinacijo zdravih maščob (različni oreščki namreč vsebujejo nekoliko različne kombinacije zdravih maščob).

Med oreščki je oreh tudi najboljši vir omega-3 maščobnih kislin, ki jih imenujemo tudi esencialne. Zakaj? Ker jih naše telo potrebuje, a jih ne more proizvesti samo. Zato jih moramo redno uživati s hrano. Študije so pokazale, da tudi redno uživanje omega-3 maščobnih kislin varuje naše srce. Orehi torej na več različnih načinov ščitijo ta organ. Med drugim še zato, ker vsebujejo antioksidante (vitamin E, polifenole ...).

Ob tem je tveganje za kap petkrat večje
PREBERI ŠE
Ob tem je tveganje za kap petkrat večje

Za bolj zdravo črevesje

Prej omenjena študija v Illinoisu je ugotovila, da je znižanje povišanih ravni holesterola pravzaprav posledica dobrega učinka, ki ga imajo orehi na črevesje oziroma na mikrobioto, ki se v tem organu nahaja. Gre za bakterije; nekatere so za nas dobre, druge slabe. Da bi bili zdravi, mora število prvih prevladovati nad drugimi. Orehi očitno k temu prispevajo in to je pomembno, saj stanje črevesja vpliva na veliko procesov v telesu. Med drugim na holesterol pa tudi denimo na delovanje imunskega sistema.  

Če imate povišan holesterol, bi ob zdravi prehrani lahko redno uživali še orehe.
Če imate povišan holesterol, bi ob zdravi prehrani lahko redno uživali še orehe./ FOTO: Shutterstock

Ameriška študija ni edina, ki je ugotovila, da orehi dobro vplivajo na črevesje. Podoben je bil zaključek nam bližje študije na univerzi v Munchenu. Zaradi takega učinka orehi tudi zmanjšujejo tveganje za pojav raka na debelem črevesu.

Z orehi lahko hujšamo

Mnogi, ki si želijo izgubiti odvečne kilograme, se bojijo oreščkov, saj imajo visoko energijsko vrednost. Ta je tudi posledica visoke vsebnosti maščob, četudi je ta zdrava. Toda raziskave (med drugim ta, ki so jo naredili v Illinoisu) so ugotovile, da telo dejansko ne absorbira vse energije, ki jo oreščki vsebujejo. Predvidevajo, da je del absorbira prav prej omenjena mikrobiota. 

Raziskave so celo pokazale, da uživanje orehov pomaga ljudem, ki so pretežki ali imajo sladkorno bolezen tipa dva. To so med drugimi odkrili na endokrinološkem oddelku ameriškega kliničnega centra Beth Israel Deaconess v Bostonu, Massachusetts, kjer je zaposlen dr. Shmerling. Zapisali so, da ne razumejo, zakaj imajo orehi tak vpliv. Zdrava hrana deluje na svoje načine, ki jih še nismo povsem razkrili.

Kakšna vadba najbolj kuri maščobe?
PREBERI ŠE
Kakšna vadba najbolj kuri maščobe?

Pomembna informacija za osebe s sladkorno boleznijo pa tudi vse ostale

Če sadje kombiniramo z orehi, se počasneje presnavlja in manj dvigne krvni sladkor. To je pomembna informacija za osebe s sladkorno boleznijo. Koristi pa tudi vsem ostalim. Mediteranski narodi dobro vedo, zakaj sadje vedno postrežejo z orehi ali sirom, ki deluje podobno.

Vsi oreščki so primerna malica, če hujšamo, saj telo ne absorbira vse energije, ki jo vsebujejo.
Vsi oreščki so primerna malica, če hujšamo, saj telo ne absorbira vse energije, ki jo vsebujejo./ FOTO: Shutterstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Šrilanška vlada: Za napade odgovorna lokalna ...
ŠPORT
Nowitzki s celostransko zahvalo v časopisu ...
POP IN
Khloe želi polno skrbništvo nad hčerko
TV ODDAJE
Karim Merdjadi ob življenjski prelomnici uvaja ...
VIZITA.SI
Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Natikači, ki smo jih nosile v 90. letih, se ...
MOSKISVET.COM
Če imate brado, imate na sebi več bakterij kot pes
BIBALEZE.SI
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
CEKIN.SI
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas
OKUSNO.JE
Rahla, sočna in hitro pripravljena sladica
DOMINVRT.SI
Vrnili so ji vero v boljše življenje