Prostočasna dejavnost, ki izboljša delovanje možganov
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Prostočasna dejavnost, ki izboljša delovanje možganov

15.04.2019, 11:37
0

Naše kognitivne sposobnosti postanejo boljše, če se redno ukvarjamo z aerobnimi aktivnostmi. Sem spadajo različne aerobne vadbe pa tudi tek, kolesarjenje, plavanje, hribolazenje … Pri ljudeh, ki so starejši od 30, to lahko prepreči upad kognitivnih sposobnosti. Če je do teh prišlo, si jih z aerobno vadbo lahko povrnemo.

Kaj lahko storimo za svoje možgane?
Kaj lahko storimo za svoje možgane?/ FOTO: Shutterstock

V študiji, ki so jo opravili na prestižni univerzi Columbia, je sodelovalo 132 odraslih, ki so bili stari od 20 do 67 let. Izbrani so bili, ker so imeli podpovprečne fizične sposobnosti in se niso pogosto ukvarjali z aerobno vadbo. Poleg tega niso kadili in niso imeli nobenih znakov demence.

Razdeljeni so bili v dve skupini. Polovica se je morala štirikrat tedensko udeležiti aerobne vadbe v enem od telovadnih centrov. Vadbo so si lahko izbrali sami, vendar so morali vsakič doseči predpisano frekvenco srca. Kontrolna skupina je delala le vaje za moč in vaje za raztezanje.

Njihove kognitivne sposobnosti so preverili na začetku študije, na polovici ter ob koncu – to je bilo po 24 tednih.

Ugotovitev? V skupini, ki se je ukvarjala z aerobno vadbo je bilo v primerjavi s kontrolno skupino mogoče opaziti občutno izboljšanje kognitivnih sposobnosti. Še posebej po 24 tednih redne vadbe štirikrat tedensko.

Kaj se zgodi, če začnete pri šestdesetih?
PREBERI ŠE
Kaj se zgodi, če začnete pri šestdesetih?

V študiji so 24 tednov štirikrat tedensko obiskovali aerobno vadbo.
V študiji so 24 tednov štirikrat tedensko obiskovali aerobno vadbo./ FOTO: Shutterstock

Učinek aerobne vadbe na možgane je bilo mogoče opaziti pri vseh starostnih skupinah. Toda zanimivo – z leti se je učinek povečeval. To pomeni: starejši, kot smo – pomembnejše je za stanje naših možganov, da se ukvarjamo s športom.

Dr. Yaakov Stern, eden od vodij študije, v sporočilu za javnost, ki je objavljen na spletni strani oddelka za nevrologijo univerze Columbia, pravi, da dosežemo vrhunec kognitivnih sposobnosti, ko smo stari približno 30. Seveda sami vemo, da se lažje osredotočamo in boljše pomnimo, potem ko smo se ukvarjali z vadbo, ki nam je pognala kri po žilah. Toda ker pri mlajših ljudeh še ni prišlo do upada kognitivnih sposobnosti, pri njih učinek ni bil tako velik kot pri starejših. Ameriška študija je tako pokazala, da si lahko z redno aerobno vadbo kognitivne sposobnosti celo povrnemo. Najverjetneje pa lahko njihovo upadanje tudi upočasnimo oziroma do neke mere preprečimo.

V sporočilu za javnost so še zapisali, da je to prva študija, ki je pogledala učinek  aerobne vadbe na ljudi, ki so mlajši od 55 let. Že prej so študije odkrile, da je gibanje pomemben način, kako lahko ohranimo zdravje možganov, ko smo starejši, ter kako lahko zmanjšamo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen (najpogostejšo obliko demence).

Priljubljeno živilo lahko prepreči kognitivno upočasnitev
PREBERI ŠE
Priljubljeno živilo lahko prepreči kognitivno upočasnitev

K boljšemu zdravju možganov lahko prispeva tudi mediteranska prehrana, izogibanje kroničnemu stresu, učenje tujih jezikov ...
K boljšemu zdravju možganov lahko prispeva tudi mediteranska prehrana, izogibanje kroničnemu stresu, učenje tujih jezikov .../ FOTO: Shutterstock

Pri udeležencih so ob začetku in koncu študije naredili magnetno resonančno slikanje možganov in pri tistih, ki so se ukvarjali z aerobno vadbo so videli tudi pozitivne fizične spremembe v tem organu.

V obeh skupinah so bili udeleženci sicer porazdeljeni približno enakomerno – torej tako, da sta imeli obe skupini približno enako razporeditev ljudi glede na starost, spol, izobrazbo ter kognitivne sposobnosti, ki so jim bile ugotovljene ob začetku študije.

V spodnji povezavi si lahko preberete še, kaj svetuje slovenski nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med. Podal je šest pravil za ohranjanje zdravih možganov:

- Ostanite mirni, saj stres prav fizično uničuje celice v naših možganih.

- Prehranjujte se po mediteransko.

- Vsak dan pojdite za pol ure na sprehod.

- Učite se tujega jezika.

- Če ne želite izgubiti kognitivnih sposobnosti, jih uporabljajte.

- Poskrbite, da ne boste osamljeni.

Nevrolog svetuje, kako upočasnimo staranje
PREBERI ŠE
Nevrolog svetuje, kako upočasnimo staranje

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Kokain s šolsko jadrnico nameravali pretihotapiti ...
ŠPORT
Nowitzki s celostransko zahvalo v časopisu ...
POP IN
'Vedno bomo hvaležni medicinskim sestram in ...
TV ODDAJE
Karim Merdjadi ob življenjski prelomnici uvaja ...
VIZITA.SI
Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Pozabite na vodo z limono, to je nov hit napitek, ...
MOSKISVET.COM
Lazareth Moto Volante – prvi leteči motocikel že ...
BIBALEZE.SI
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
CEKIN.SI
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas
OKUSNO.JE
Rahla, sočna in hitro pripravljena sladica
DOMINVRT.SI
Vrnili so ji vero v boljše življenje