Rastline, ki so odlične 'čistilke zraka'
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Rastline, ki so odlične 'čistilke zraka'

01.02.2019, 12:09
0

Onesnaženje zraka v notranjih prostorih je lahko izjemno problematično – denimo ko nimamo dovolj oken, da bi prostor dobro prezračili, ali pa onesnaženje zraka povzročajo proizvodi za čiščenje, stari tapisoni ali pohištvo. V tem primeru je dobro, da v svoj prostor vnesete rastline, ki vam bodo pomagale prečistiti zrak.

Pajkovka je ena najboljših in najučinkovitejših rastlin za čiščenje formaldehida iz zraka, prav tako zrak očisti ksilena, ogljikovega monoksida in benzena.
Pajkovka je ena najboljših in najučinkovitejših rastlin za čiščenje formaldehida iz zraka, prav tako zrak očisti ksilena, ogljikovega monoksida in benzena./ FOTO: iStock

Dodajte nekaj rastlin v svoje domače ali službeno okolje, in tako boste prostor naredili ne le bolj prijeten, ampak boste poskrbeli tudi za čistejše ozračje. Nekatere rastline so prave 'kisikove bombe', saj proizvajajo kisik in pomagajo očistiti zrak. V prostorih, kjer je več rastlin, je več vlage in manj prahu, zaradi česar je bivanje prijetnejše. Rastline odpravljajo neprijetne vonjave in toksine iz zraka, prav tako zmanjšujejo stres in ustvarijo prijetnejše bivanje. Tu je nekaj rastlin, ki pomagajo čistiti zrak v bivalnem prostoru.

1. Čopasta zelenčica (Chlorophytum comosum)

Čopasto zelenčico poimenujemo tudi pajkovka. Rastlina raste hitro in je ni težko vzdrževati. Občasno je le treba skrajšati njene poganjke, prav tako ne potrebuje veliko svetlobe. Najbolje uspeva na naravni svetlobi, a ne direktno na soncu, zato je ni priporočljivo imeti na polici, na katero sije sonce. Pajkovka je ena najboljših in najučinkovitejših rastlin za čiščenje formaldehida iz zraka, prav tako zrak očisti ksilena, ogljikovega monoksida in benzena.

Aloe vera
Aloe vera/ FOTO: Profimedia

2. Aloe vera

Aloe vera je prava ljubiteljica sonca in je najbolj poznana po svojem gelu, ki ga ima v mesnatih listih. Gosti gel je bogat z encimi, vitamini in aminokislinami in je odličen za zdravljenje ran in opeklin. A aloe vera ni samo naravno zdravilo, učinkovita je tudi pri odstranjevanju formaldehida in benzena iz zraka.

3. Bambus (Chamaedorea seifrizii)

Bambus je rastlina, ki je znana po svoji enostavni eleganci in višini. Rada ima svetlobo, a ji ne paše direktna sončna svetloba. Potrebuje nekoliko več pozornosti, a je odlična za odstranjevanje formaldehida v notranjem prostoru. Odstranjuje tudi benzen in trikloroetilen. Pomaga tudi vzdrževati primerno vlago v prostoru, kar je odlično v zimskih dneh, ko se običajno spopadamo s suhim zrakom v notranjih prostorih zaradi centralnega ogrevanja.

Spatifil
Spatifil/ FOTO: iStock

4. Spatifil (Spathiphyllum)

Spatifil je ena bolj priljubljenih sobnih rastlin, ki dobro uspeva tudi tam, kjer je manj svetlobe. Prav tako lahko uspešno uspeva tudi v prostorih brez naravne svetlobe. Ni le zelo lepa sobna rastlina, je tudi izjemno koristna, saj iz zraka odstranjuje 5 izjemno škodljivih strupov – benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen in amoniak. Prav tako odstranjuje plesni iz zraka in vlaži notranje prostore.

Gumovec
Gumovec/ FOTO: iStock

5. Gumovec (Ficus elastica)

Gumovec je priljubljena sobna rastlina, ki ima velike mesnate, temnozelene liste. Je izjemno odporna rastlina in dobro preživi, tudi če je izpostavljena nizkim temperaturam ali premalo svetlobe. Ta rastlina je lahko blago toksična za živali in ljudi, zato jo je treba postaviti daleč od rok malčkov ali tačk domačih živali. Kljub vsemu pa odlično čisti formaldehid iz zraka.

Pelargonija
Pelargonija/ FOTO: iStock

6. Pelargonija

Pelargonija je rastlina s svetlimi cvetovi, ki odlično uspeva na sončnih in suhih delih v našem domu. Njeni dišeči cvetovi oddajajo prijeten naravni vonj in dodajajo kisik v zrak. Odstranjujejo neprijeten vonj v domu in toksine. Preganjajo tudi insekte.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Severna Koreja prosi za hrano, prebivalstvu ...
ŠPORT
Kanal A: Poškodbe kazijo dobro voljo, a Slovenci ...
POP IN
Andrej Škufca razkril spol in ime dojenčka
TV ODDAJE
Tina Gorenjak na fizioterapiji tik pred začetkom ...
VIZITA.SI
Znaki srčnega infarkta, ki jih ženske morajo ...
OKUSNO.JE
Nedeljsko kosilo, ki navduši!
ZADOVOLJNA.SI
Danes je videti ravno tako dobro, kot je bila ...
MOSKISVET.COM
Je to Putinova hčerka ali ne?
BIBALEZE.SI
Zato se največkrat skregate pred odhodom v vrtec ...
CEKIN.SI
Bolniška odsotnost narašča: v katerih panogah in ...
DOMINVRT.SI
6 trikov za hitro čiščenje
VIZITA.SI
20-letna Sanja prosi, da ji uresničijo še zadnjo ...