Spijete dovolj vode?
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Spijete dovolj vode?

26.03.2019, 7:12
0

Dejstvo, da vodo nujno potrebujemo za svoje življenje, poznamo že od malih nog, pa tudi to, da lahko brez vode človek preživi največ štiri dni, saj je voda ključna za vzdrževanje vitalnih funkcij. Kar več kot polovico naše telesne mase namreč sestavlja ravno voda. In če je popijemo premalo, je to lahko povod za različne težave: od glavobolov, upočasnitve presnove, pomanjkanja koncentracije do različnih zdravstvenih težav.

Od 2 do 2,5 litra vode je dovolj, da vzdržujemo zadostno količino v svojem telesu, ki jo izgubljamo tako z uriniranjem kot tudi s potenjem. Žejo pa ljudje občutimo, že ko nam primanjkuje 1–2 odstotka telesnih tekočin. Zato pravijo, da bi morali piti, preden smo žejni. Žeja je namreč že prvi kazalnik pomanjkanja vode v telesu.

Voda
Voda/ FOTO: iStock

Kakšni so znaki, da popijemo premalo vode?
Zagotovo so eni prvih znakov, da smo popili premalo vode, občutek suhosti v ustih in suha koža na ustnicah, ki ju spremlja občutek žeje. Telo nas na pomanjkanje opozarja tudi, če nas pečejo oči in so suhe, z bolečinami v sklepih in lakoto. Velikokrat mislimo, da smo lačni, pa smo pravzaprav samo žejni. Če popijemo premalo vode se nam tudi upočasni presnova in deluje slabše, kot bi morala. Če je ta počasnejša, smo bolj utrujeni. Utrujenost in težje osredotočanje, ki sta velikokrat posledica ravno pomanjkanja vode, pa pomenita, da se težje učimo in delamo. 

Voda
Voda/ FOTO: Thinkstock


Premalo vode lahko tudi poslabša mnoge zdravstvene težave, s katerimi se že soočamo, ali pa bolezni, s katerimi se borimo: od težav s sečili (mehurjem in ledvicami) do bolezni srca in črevesja.

Popijte dovolj vode in opazili boste razliko

Če boste popili dovolj vode, boste lažje vzdrževali svojo telesno težo ali pa celo shujšali! Voda namreč spodbuja vašo presnovo in vam da občutek polnosti. Če ne boste dehidrirani, boste imeli več energije, izboljšalo se bo vaše splošno počutje. Ob vsem tem pa se pomanjkanje vode pozna tudi na koži, na laseh in nohtih, ki so – če popijemo dovolj vode – bolj zdravi, sijoči in gladki.

Voda zmanjša tudi boleče ledvične kamne in pesek, ki sta zelo pogosta bolezni sečil. Nastanejo pa te težave najpogosteje zaradi dolgotrajnega pomanjkanja tekočine. Voda namreč redči soli in minerale v urinu, in če je zaužijemo premalo, prihaja do tvorbe kristalov, ki jih imenujemo ledvični pesek ali kamen.

Dan začnite s kozarcem vode na tešče
Nekaj najboljšega, kar lahko naredite za vaše zdravje in boljše počutje, je torej, da dan začnete s kozarcem vode. Četudi vaše telo, takoj ko odprete oči, komaj čaka, da ga prebudi kava, bo imela voda na vaš organizem veliko boljši učinek. Jutranji kozarec vode bo pospešil vašo prebavo in prebudil vaš organizem. Kot pravijo študije, namreč 2 dl vode zjutraj na tešče pospeši metabolizem za kar 30 odstotkov in poskrbi za dobro delovanje črevesja tekom celega dne.

V vodo si lahko tudi stisnete sok limone, ki ustvarja alkalno okolje in pomaga uravnotežiti pH našega telesa. A tisti, ki imate težave z želodcem, morda raje ostanite pri vodi, saj lahko limonin sok na tešče razdraži želodec.

Voda
Voda/ FOTO: Thinkstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
ŠPORT
Diametralno drugačna obraza Baskov in Litovcev za ...
POP IN
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
TV ODDAJE
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
VIZITA.SI
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
OKUSNO.JE
MasterChef izziv iz ene same sestavine!
ZADOVOLJNA.SI
Hlače, ki so zlomile Instagram, a pristajajo le ...
MOSKISVET.COM
Seksi novinarka z globokim dekoltejem v zadrego ...
BIBALEZE.SI
Tako je pogrešala svoja otroka, da je skoraj ...
CEKIN.SI
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
DOMINVRT.SI
Ne pozabite na ključno stvar pri gradnji hiše
CEKIN.SI
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...