Ukrep, ki je zelo zmanjšal tveganje za demenco
ZLATA LETA

Ukrep, ki je zelo zmanjšal tveganje za demenco

05.02.2019, 8:07
4

Znižanje previsokega krvnega tlaku lahko zmanjša tveganje za pojav demence. Ameriška študija je pokazala, da je tveganje lahko celo za 15 odstotkov manjše. Previsok krvni tlak je sicer dejavnik tveganja tudi za druge bolezni, od bolezni srca in ožilja do bolezni ledvic. Lahko vodi celo v kap.

Previsok krvni tlak škodi srcu pa tudi možganom.
Previsok krvni tlak škodi srcu pa tudi možganom./ FOTO: iStock

Ameriška študija je zajela več kot 9.000 ljudi, starejših od 50 let. V ZDA so nedavno znižali številko, pri kateri naj bi bil tlak previsok. In sicer s 140 na 120 mmHg. Ko so se udeleženci z zdravili in spremembo življenjskega sloga namesto pod 140 trudili priti pod 120, je to zelo dobro vplivalo na njihove možgane. Za 19 odstotkov je zmanjšalo tveganje za pojav milejše kognitivne okvare. Ta pomeni, da slabše pomnimo, razmišljamo … In sicer gre za večje poslabšanje kot pri normalnem staranju. CT je pri njih za povrh pokazal manj poškodb na možganih. In imeli so manjše tveganje za pojav demence, in sicer za 15 odstotkov manjše.

Pojav milejše kognitivne okvare sicer sčasoma pogosto vodi v pojav demence. Strokovnjaki pa menijo, da bi nadaljnje raziskovanje oziroma spremljanje lahko pokazalo, da normalen krvni tlak še bolj zmanjša tveganje za to bolezen.

Vodja študije dr. Jeff Williamson z univerze Wake Forest v Severni Karolini meni, da je odlično, da sedaj vemo, da ljudem pomagamo zmanjšati tveganje za demenco, če jim pomagamo uravnati previsok krvni tlak. Dodaja, da je normalen krvni tlak pri udeležencih pozitivno vplival tako na možgane kot seveda tudi na srce.

Ana Lukner Roljič odkrito o mamini bolezni
PREBERI ŠE
Ana Lukner Roljič odkrito o mamini bolezni

Dajte možganom izziv, odpravite se po novi poti.
Dajte možganom izziv, odpravite se po novi poti./ FOTO: iStock

Kaj še lahko naredimo, da preprečimo demenco?

Že prej so študije pokazale, da zdrav življenjski slog zmanjšuje tveganje za demenco. Pomagalo bo, če se boste dovolj gibali. Študije so ugotovile, da to pomaga celo ljudem, pri katerih so se že pokazale kognitivne težave. Njihovo napredovanje se tako upočasni.

Poleg tega se zdravo prehranjujte. Uživajte dovolj sadja in zelenjave. Ne pozabite na zdrave maščobe in beljakovine. Imejte štiri do šest manjših obrokov na dan. Tudi preveliki obroki so škodljivi. Izogibajte se rafiniranim sladkorjem, beli moki, slabim maščobam.

Ne pozabite na spanje. Imejte reden urnik. V posteljo odhajajte ob isti uri in začeli se boste zbujati ob isti uri. Telesu ustreza tak ritem. Dovolj spanja pa bo telesu omogočilo regeneracijo, tudi možganom. Zdrav življenjski slog pomaga celemu telesu in tako zmanjšuje tveganje za demenco in še za marsikatero bolezen.

Poleg tega ne kadite in se izogibajte alkoholu. Pazite na raven krvnega tlaka pa tudi na raven krvnega sladkorja in holesterola. Imejte zdravo telesno težo. Poskrbite za umsko in fizično aktivnost, a tudi za počitek. In res ne pozabite dajati možganom izzivov. Naučite se česa novega, kot je tuj jezik. Ali pa pojdite na sprehod po novi poti. To res pomaga možganom, da ohranijo vitalnost. Kar ne uporabljate, izgubite, pravijo strokovnjaki. Zato ni res, da se starejši ljudje ne morejo naučiti česa novega. To se zgodi, ko se prepričajo, da se ne morejo naučiti, in si ne postavljajo vedno novih izzivov.

Nevrolog svetuje, kako upočasnimo staranje
PREBERI ŠE
Nevrolog svetuje, kako upočasnimo staranje

Komentarji (4)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Transformerji
05.02.2019, 18:51:22
-1
Križanke, sudoku, komentiranje na tem portalu - demence še nekaj časa ne bo....
macehav
05.02.2019, 16:09:58
+2
So izumili cepivo za znižanje krvnega tlaka?
misko5lin
05.02.2019, 15:19:40
+1
Enkrat je dovolj pa še to ženi kar meša.
karamba34
05.02.2019, 12:30:19
+9
seks pet krat na dan za zdrav um in zdravo telo.
NOVICE
Severna Koreja prosi za hrano, prebivalstvu ...
ŠPORT
Kanal A: Poškodbe kazijo dobro voljo, a Slovenci ...
POP IN
Andrej Škufca razkril spol in ime dojenčka
TV ODDAJE
Tina Gorenjak na fizioterapiji tik pred začetkom ...
VIZITA.SI
Znaki srčnega infarkta, ki jih ženske morajo ...
OKUSNO.JE
Nedeljsko kosilo, ki navduši!
ZADOVOLJNA.SI
Danes je videti ravno tako dobro, kot je bila ...
MOSKISVET.COM
Je to Putinova hčerka ali ne?
BIBALEZE.SI
Zato se največkrat skregate pred odhodom v vrtec ...
CEKIN.SI
Bolniška odsotnost narašča: v katerih panogah in ...
DOMINVRT.SI
6 trikov za hitro čiščenje
VIZITA.SI
20-letna Sanja prosi, da ji uresničijo še zadnjo ...