Zelo prijetna navada bo znižala krvni tlak
ZDRAVO ŽIVLJENJE

Zelo prijetna navada bo znižala krvni tlak

15.03.2019, 13:24
0

Če vas muči previsok krvni tlak, je navada, ki bi jo lahko privzeli, popoldanski spanec. To so ugotovili zdravniki v splošni bolnici v delu Aten, ki se imenuje Voula. Spremljali so 212 ljudi in tisti, ki so si privoščili popoldanski spanec, so imeli v povprečju po njem za 5 mm Hg nižji tlak.

Previsok krvni tlak ogroža srce pa tudi druge organe - ledvice, možgane, oči ...
Previsok krvni tlak ogroža srce pa tudi druge organe - ledvice, možgane, oči .../ FOTO: Profimedia

Udeleženci študije so imeli v povprečju sistolični krvni tlak 130 mm Hg. To je zgornja številka pri merjenju krvnega tlaka. Izmerimo jo, ko se srce skrči in potisne kri po žilah. Takrat nastane v žilah sistolični tlak. Ko se srce razširi in spet napolni s krvjo, pa se tlak v žilah zmanjša. To je spodnja številka, ki jo izmerimo, tako imenovani diastolični krvni tlak. 130 mm Hg je številka, ki je že malo nezdrava.

Če zdravnik predpiše zdravila, jih je seveda treba jemati. Je pa tudi kar nekaj navad, ki nam lahko pomagajo znižati krvni tlak. 

Ena od takih navad je popoldanski spanec. Udeleženci študije so imeli po spancu v povprečju za 5 mm Hg nižji zgornji tlak.

To je po besedah zdravnikov, ki so opravili študijo, podobno izboljšanje, kot ga dosežemo, če ne uživamo preveč soli (Pozor, nekaj je potrebujemo. Premalo in preveč soli škodi.) ali če zmanjšamo količino alkohola, ki ga uživamo.

Tega o soli mogoče še ne veste
PREBERI ŠE
Tega o soli mogoče še ne veste

Takšno izboljšanje je celo podobno temu, ki ga dosežejo zdravila, namenjena tistim, ki imajo le malo povišan tlak. Tudi ta naj bi namreč zgornji tlak znižala od 5 do 7 mm Hg. Opozorilo: nikoli ne prenehajte jemati zdravila, če vam jih je predpisal zdravnik. O zdravljenju previsokega krvnega tlaka se vsekakor vedno posvetujte z zdravnikom, saj je to stanje, ki je nevarno. Med drugim je dejavnik tveganja za srčno in možgansko kap.

Na to so opozorili tudi strokovnjaki. Že zmanjšanje tlaka za 2 mm Hg naj bi tveganje za kakršno koli težavo s srcem in ožiljem, torej tudi za kap, zmanjšalo za 10 odstotkov.

Že zmanjšanje tlaka za 2 mm Hg naj bi tveganje za kakršno koli težavo s srcem in ožiljem, torej tudi za kap, zmanjšalo za 10 odstotkov. Popoldanski počitek pa je krvni tlak znižal za 5 mm Hg.
Že zmanjšanje tlaka za 2 mm Hg naj bi tveganje za kakršno koli težavo s srcem in ožiljem, torej tudi za kap, zmanjšalo za 10 odstotkov. Popoldanski počitek pa je krvni tlak znižal za 5 mm Hg./ FOTO: Dreamstime

Če si lahko privoščite popoldanski spanec, si ga torej le privoščite. To je najenostavnejši način, da naredite nekaj za svoje zdravje.

Če pa ste med tistimi, ki bodo rekli, da za kaj takega nimajo časa – ni treba, da gre za dolg spanec. Gre za kratek počitek.

Grki so sicer udeležence razdelili v dve skupini in obe sta se zdravili zaradi povišanega krvnega tlaka. Toda pri skupini, ki si je privoščila popoldanski spanec, je bilo prav opazno izboljšanje.

Previsok krvni tlak sicer ne ogroža le srca, temveč tudi druge organe – ledvice, možgane, oči …

Je pa normalno, da krvni tlak niha. Pri vsakemu od nas se spreminja. In sicer lahko zgornja številka zaniha tudi od 50 do 70 mm Hg, spodnja pa do 20 mm Hg.

Najbolje je, če je krvni tlak nižji od 120/80. Seveda krvni tlak višajo tudi nekatere povsem normalne aktivnosti – vsak obrok, govorjenje, fizična aktivnost (tudi hoja …) Nevarno je, če imamo previsok krvni tlak kar naprej. Takrat to poškoduje ožilje. Posamezna povišanja pa ne.

Nekateri ljudje imajo tudi nizek krvni tlak. Tega stanja ni treba zdraviti. Nekateri celo menijo, da takšno stanje podaljšuje življenje.

Živilo, ki prav preprečuje zamašitev žil
PREBERI ŠE
Živilo, ki prav preprečuje zamašitev žil

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Odpoklican izdelek vrnete prodajalcu, on vam mora ...
ŠPORT
Poljaki prvič do ekipne zmage v Planici, orli ...
POP IN
Jessie J: Celulit? Vem, imam ogledalo!
TV ODDAJE
Po poljubih na seniku očitki glede lenobe, Miha ...
VIZITA.SI
Zaradi uživanja maščobe ne boste pridobili ...
OKUSNO.JE
Slastni piškoti, ki jih boste oboževali!
ZADOVOLJNA.SI
Njun posnetek ima že skoraj 50 tisoč ogledov
MOSKISVET.COM
Po svetu razsaja nomofobija
BIBALEZE.SI
Zato najstniki bežijo od doma
CEKIN.SI
Bi bili njegov osebni asistent? Obljublja plačo, ...
DOMINVRT.SI
Družina se je znašla v temi, zdaj bodo spet našli ...
BIBALEZE.SI
Od dude in stekleničke se lahko poslovite brez ...