Kaj pomaga proti oblivom vročine?
ZLATA LETA

Kaj pomaga proti oblivom vročine?

09.08.2019, 8:00
0

Ženskam, ki jih v menopavzi mučijo oblivi vročine, bi te težave lahko omilile vaje za moč, in sicer bi jih morale izvajati intenzivneje ter dvakrat do trikrat tedensko. To je pokazala študija univerze Linköping  na Švedskem. Kot pišejo na svoji spletni strani, gre za prvo študijo, ki se je ukvarjala z vplivom vaj za moč na oblive vročine.  

Kot citirajo na strani dr. Emilio Berin, vodjo študije, so raziskovalci pred tem preučevali, ali lahko pomaga redno gibanje, ne pa tudi, ali lahko pomagajo vaje za moč. Rezultati njihovih študij za povrh niso bili enoznačni.

“Verjetno zato, ker mora biti vadba precej intenzivna z občutnim povečanjem pulza, hitrejšim dihanjem in potenjem. Naša teorija je, da takšno treniranje vpliva na endorfine v centralnem živčnem sistemu, kjer pa je tudi sistem, ki uravnava temperaturo telesa.”

 “Vaje za moč so pravzaprav priporočljive za vse ženske, ne le za tiste v menopavzi,” pa je povedala za Reuters.

V študiji je sodelovalo 58 žensk v menopavzi. Povprečno so bile stare 55 let in so poročale, da jih prav vsak dan mučijo zmerni do hudi oblivi vročine. Razdelili so jih v dve skupini. Ena je 15 tednov delala vaje za moč trikrat tedensko po 45 minut, kontrolna skupina se je gibala toliko in na takšne načine kot do sedaj. Pred tem se nobena od žensk sicer ni prav redno gibala, niti intenzivneje. Prav tako vsaj dva meseca pred začetkom študije nobena ni bila na hormonski terapiji. Ta preizkušeno pomaga, vendar se raziskovalci trudijo najti še druge načine, ki bi lahko lajšali takšne težave.

Ženske, ki so delale vaje za moč, so imele v povprečju za 44 odstotkov manj oblivov vročine, medtem ko pri kontrolni skupini ni bilo sprememb.

Ženske v menopavzi, poskusite tofu!
PREBERI ŠE
Ženske v menopavzi, poskusite tofu!

Vaje za moč bi morali delati v vsaki starosti.
Vaje za moč bi morali delati v vsaki starosti./ FOTO: Dreamstime

Pomembno je še dodati, da so prve tri tedne udeleženke imele lažje uteži, nato pa čedalje težje. Delale so šest vaj na napravah in tri s težo svojega telesa. Kot je dr. Berinova povedala za Reuters, jim ni bilo ravno lahko, še posebej, ko so uteži res postajale vse težje. Niso bile niti navajene na nalaganje vse večjih bremen. A le tako so raziskovalci lahko preverili svojo teorijo.  

“Toda ko so napredovale, so začele v vajah uživati in skoraj vse so nadaljevale z njimi tudi po koncu programa,” je zaključila.

Po koncu programa so s sodelavci preučili tudi splošno počutje žensk in ugotovili, da so se počutile bolje – tako fizično kot psihično.

Leta 2012 je na isti univerzi dr. Elizabeth Nedstrand objavila študijo, v kateri pa je ugotovila, da so se težave med menopavzo zmanjšale, ko so se ženske naučile sproščati. Poročale so, da so imele za povrh boljši spomin, sposobnost osredotočanja, manj anksioznosti, bolje so spale. Na Švedskem so začeli s toliko študijami, ker so v enem trenutku velikemu številu žensk zdravniki predpisovali hormonsko terapijo. Mnoge raziskovalke je začelo zanimati, kaj še lahko pomaga.

“Naš zaključek je, da napornejše vaje za moč dvakrat do trikrat tedensko zmanjšajo težave za polovico. To je dober rezultat,”pove dr. Berinova. “Hormonska terapija jih zmanjša za 90 odstotkov, toda vsaka ženska je niti ne more imeti – denimo ženske z rakom dojk. Vaje za moč bi lahko pomagale tudi moškim z rakom prostate, ki jih lahko med zdravljenjem ravno tako mučijo oblivi vročine.”

Ne delajte te začetniške napake
PREBERI ŠE
Ne delajte te začetniške napake

Proti oblivom vročine je pomagal intenzivnejši napor, vendar, če do sedaj niste delali vaj za moč, ne smete začeti s pretežko obremenitvijo.
Proti oblivom vročine je pomagal intenzivnejši napor, vendar, če do sedaj niste delali vaj za moč, ne smete začeti s pretežko obremenitvijo./ FOTO: Dreamstime

Vsekakor je treba še poudariti, da so ženske v študiji napredovale s strokovno podporo. Nikar ne pretiravajte sami, da se ne boste poškodovali. Treba je začeti z lažjo obremenitvijo in počasi napredovati.  

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija priporoča poleg aerobne vadbe čisto vsem odraslim še vaje za moč, in sicer najmanj dvakrat tedensko. Tistim, ki so stari od 18 do 64, priporočajo poleg tega najmanj 150 minut zmerne aerobne vadbe ali 75 minut intenzivne aerobne vadbe tedensko. Idealneje pa 300 minut zmerne in 150 minut intenzivne aerobne vadbe tedensko.

Za tiste, ki so stari 65 let ali več, še vedno priporočajo dvakrat tedensko izvajanje vaj za moč. Poleg tega pa zopet vsaj 150 minut zmerne ali 75 minut intenzivne aerobne vadbe. Kaj pravzaprav kam spada? Medtem ko so hojo uvrstili med zmerno vadbo, spada tek med intenzivno. Mogoče je obe vrsti kombinirati. Včasih denimo teči in drugič hoditi.

NOVICE
Šarčeva vlada izgubila nekaj podpore, stranka LMŠ ...
ŠPORT
Odbojkarice spisale zgodovino s prvo zmago z ...
POP IN
Prva fotografija Emme Stone v vlogi Cruelle De Vil
TV ODDAJE
Neverjetna preobrazba: Gašper Kramar izgubil ...
VIZITA.SI
Kdaj bi morali uživati več rastlinskih beljakovin?
OKUSNO.JE
To boste želeli še danes poskusiti!
ZADOVOLJNA.SI
Kim in Khloe pozirali v 'golih' kopalkah
MOSKISVET.COM
Razkrila, zakaj je posnela vroč prizor s hidžabom
BIBALEZE.SI
Izračunali smo, kako velik bo Barron Trump
CEKIN.SI
Beckhamovi na Jadranu: kaj so tokrat zahtevali?
DOMINVRT.SI
3 stvari, ki jih ne bi smeli dajati v pomivalni ...
ZADOVOLJNA.SI
HOROSKOP: dvojčke čaka sprememba, vodnarje čaka ...