Po 12 letih se je zbudil iz kome in povedal, da je vse slišal
ŽIVLJENJSKE ZGODBE

Po 12 letih se je zbudil iz kome in povedal, da je vse slišal

25.03.2019, 11:56
6

Martin Pistorius je kar 12 let preživel v komi. Zdravniki so bili prepričani, da se Martin ničesar ne zaveda in v to so prepričali tudi njegova starša. Ves ta čas pa je natanko vedel, kaj se dogaja, le odzvati se ni mogel. Bil je dobesedno ujet v svojem telesu. Slišal pa je tudi materino žalostno izpoved in besede, ki mu jih je izrekla, ker je mislila, da je ne sliši.

Martin Pistorius iz Južne Afrike je bil zdrav, močan mlad deček, ko je zbolel za grozljivo boleznijo. Iz šole je prišel bolan, stanje pa se je poslabševalo. Njegove mišice so bile vse bolj šibke, dokler ni popolnoma izgubil nadzor nad svojim telesom in prenehal komunicirati s svojo okolico, tudi s svojo mati. Zdravniki so dejali, da se spopada z nevrodegenerativno boleznijo, zaradi česar se ne zaveda ničesar okoli sebe. Poimenovali so ga 'deček duh', saj je preživel več kot desetletje ujet v svojem telesu. Degenerativne bolezni so izraz za celo vrsto stanj, ki prizadenejo nevrone v človeških možganih, nevroni pa so gradniki in ključni deli živčnega sistema, ki vplivajo na možgane in hrbtenjačo.

Ko se je zbudila iz kome, je doživela šok
PREBERI ŠE
Ko se je zbudila iz kome, je doživela šok

Naslednjih deset let je Martin živel doma, zanj je skrbela njegova mati. Občasno je bil v negovalnih domovih, kjer je utrpel spolno, fizično in verbalno zlorabo. Vsi so namreč mislili, da je možgansko mrtev. ''V vsaki ustanovi, kjer sem bil, sem bil priča zlorabi. Ali sem bil zlorabljen sam ali pa sem bil priča zlorabi drugih. Kljub vsemu lahko rečem, da so negovalci večinoma dobri ljudje,'' je s pomočjo posebne naprave, ki govori namesto njega, pred kratkim povedal za spletno atran thebl.com.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

A ena najbolj žalostnih stvari, ki se mu je zgodila, je bila, ko mu je mati rekla: ''Upam, da boš umrl.'' Danes priznava, da je bil sprva žalosten, ko je slišal te besede, a jo lahko razume. ''Moja mama se je pogosto počutila, da ni dobra mama in ena najtežjih stvari je bila, da ji nisem mogel povedati, kako dobro ji gre in kako dobra mama je.'' Njegova mati pa je s solzami v očeh dejala, da danes nadvse obžaluje te besede, a da jih je izrekla, ker je mislila, da je ne sliši in ker je bila obupana.

Po 12 letih v komi se je zgodil čudež. Negovalka Virna Van Der Waltje prvič, ko ga je videla, opazila 'življenje v njegovih očeh'. Prepričana je bila, da je bila oseba v telesu še vedno živa. Prepričana je bila, da ni bil možgansko mrtev. Ko so zdravniki opravili nekaj testov, so odkrili, da ima prav. Martin jih je ves ta čas slišal in razumel, le odzivati se ni mogel. Lahko je videl vse okoli sebe, lahko je slišal vse okoli sebe, ni pa mogel govoriti ali nadzorovati gibanja svojega telesa. Kljub temu so po tem odkritju morali najti način, kako komunicirati z njim. A bili so šokirani. Ves ta čas je bil buden, razumel je vse, a nihče tega ni opazil.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kot bi se nekaj premaknilo v njemu, je Martin počasi pokazal znake izboljšanja. Ni trajalo dolgo, ko je njegov um postal močnejši. S pomočjo računalnika se je počasi skozi leta naučil govoriti - danes sam vtipka tekst v računalnik, naprava pa govori namesto njega. Sčasoma se je naučil celo voziti in se vpisal na fakulteto ter naredil doktorat. Še več, leta 2008 je spoznal Joano, v katero se je hitro zaljubil in postala je njegova največja ljubezen. Kmalu sta se poročila in Martin pravi, da je bila to ljubezen na prvi pogled. Danes imata skupaj majhnega dojenčka, Martin pa s polno žlico zajema življenje.

Njegovo sporočilo drugim ljudem je, naj nikoli ne spregledajo drugih ljudi. Naj bodo do vseh ljubeznivi, dostojanstveni in naj imajo do vseh sočutje in spoštovanje, pa čeprav niso prepričani ali jih ljudje popolnoma razumejo ali ne. ''Nikoli ne podcenjujte moči uma, še pravi Martin,'' ki je pred kratkim o svoji izkušnji napisal celo knjigo.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (6)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Tina Kovač 1
26.03.2019, 9:01:19
-2
to ni koma ampak se tej bolezni drugače reče (ko si priseben in vse, samo oči ne moreš odpreti in premikati telesa, niti govoriti - pri komi "spiš", če ti pogledajo v oči, jih ne premikaš, vendar tudi vse slišiš in razumeš po zadnjih raziskavah in izkušnjah bolnikov v komi)
maja1966
25.03.2019, 21:32:31
+5
K.B. svetujem tečaj slovnice!
provokatorr
25.03.2019, 21:08:41
+2
ni mogel komunicirati s svojo mati....
chevapchichi
25.03.2019, 14:29:20
+18
Tole je takšen nateg, da se bog se usmili.
Ajlina
25.03.2019, 13:53:33
+28
A te članke vam prevajajo osnovnošolci, da jim ni treba narediti plakata ali česa podobnega?
pa še kaj
25.03.2019, 13:01:16
+18
Neverjetna zgodba.
NOVICE
Med velikonočnimi prazniki bo tudi vreme praznično
ŠPORT
Rossi: Tudi na Rinsa je treba računati v boju za ...
POP IN
Poslovila se je humoristka Iča Putrih
TV ODDAJE
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
VIZITA.SI
Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
OKUSNO.JE
To je letošnja kraljica potic!
ZADOVOLJNA.SI
Melania Trump ostro napadla urednico revije Vogue
MOSKISVET.COM
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
BIBALEZE.SI
Oblačila, ki ne smejo manjkati v otrokovi omari
CEKIN.SI
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
DOMINVRT.SI
Moderni načini barvanja pirhov
BIBALEZE.SI
Prima sladica vas bo navdušila