9 skrivnosti srečnih parov
ODNOSI IN SPOLNOST

9 skrivnosti srečnih parov

08.10.2019, 12:29
0

Poznate vsaj kakšen srečen par, ob katerem se ljubezen čuti že na zunaj? Navzočnost ob takšnih parih nas napolni s posebno energijo in zavedanjem, da se vse da, če se hoče – tudi v odnosu. In kaj je njihova skrivnost? Zagotovo razčiščena preteklost, realna pričakovanja in vzajemen trud obeh partnerjev.

Tudi v najlepših vrtovih se razvije plevel, ki lahko popolnoma prerase cvetlice, kar je odlična prispodoba za partnerski odnos.
Tudi v najlepših vrtovih se razvije plevel, ki lahko popolnoma prerase cvetlice, kar je odlična prispodoba za partnerski odnos./ FOTO: iStock

Ljubezen na družabnih omrežjih: Gre res za popoln odnos?
PREBERI ŠE
Ljubezen na družabnih omrežjih: Gre res za popoln odnos?

Prizemljen in realen pogled na intimne odnose

Pravljica, ki jo par doživlja na začetku partnerskega odnosa ima (žal) omejen rok trajanja. Dolgotrajno razmerje, ki sledi navdušujočim in zaljubljenim začetkom ima veliko vzponov in padcev ter še več preizkušenj in življenjskih prelomnic. Če se partnerja tega zavedata in sta na takšna obdobja tudi pripravljena, bosta veliko lažje oblikovala in tudi ohranila ljubeč in osrečujoč odnos. Potrebno je torej imeti realna pričakovanja.

Kakovosten odnos zahteva veliko pozornosti

Tudi v najlepših vrtovih se razvije plevel, ki lahko popolnoma prerase cvetlice, kar je odlična prispodoba za partnerski odnos, če vanj ne vlagamo truda. Pomembno je, da sproti odpravljamo in razrešujemo konflikte, in to vsakič, ko vzniknejo. Nekateri ljudje zmotno mislijo, da problemi sicer so, a da se tudi samodejno razrešijo. Kakovosten odnos ne nastane samodejno, pač pa zahteva stalno angažiranost obeh partnerjev. Bolj ko se dva trudita, bolj odnos postaja globlji.

Skupno preživljanje časa

Pravijo, da ni stvari, ki bi se lahko primerjala s kakovostno preživetim časom, ki ga dva namenita drug drugemu. Čas, ko so skrbi in obveznosti nekje daleč stran, ko so otroci v varstvu, ko je med dvema le prijetna energija in zavedanje, kako dragoceni so takšni trenutki. Morda je to skupna aktivnost, nov hobi, kratek sprehod skozi mesto, ali le kozarček vina pred televizijo. Pomembno je, da si znamo redno vzeti čas, ki je podarjen le ljubljeni osebi.

Vsak potrebuje tudi čas zase, za svoje hobije in aktivnosti.
Vsak potrebuje tudi čas zase, za svoje hobije in aktivnosti./ FOTO: iStock

 Dajta si ’prostor’, ki ga potrebujeta

Tako kot je pomembno zgoraj omenjeno skupno preživljanje prostega časa, je pomembna sestavita srečnega razmerja tudi čas zase. Priporočljivo in zdravo je imeti ločene aktivnosti, ki nas izpopolnjujejo, sproščajo in navdajajo z novo energijo. Na ta način vnašamo v odnos svežino in nove izkušnje. Odsotnost partnerja pa nas vedno znova opomni, kako zelo pomemben del našega življenja je.

Ne bojta se razlik, raje jih izkoristita

Za trenutek postojte in razmislite, kaj vas je na začetku pri partnerju najbolj privlačilo? Skoraj prepričani smo, da vas te stvari danes najbolj jezijo in motijo. Imamo prav? Običajno je tako, da tisto, kar nam je na začetku najbolj všeč, kasneje postane največja težava. No, ampak če na vajine razlike pogledate z razdalje in se skušate osredotočiti na njihove pozitivne vidike, boste spoznali, da se kot osebi popolnoma ujemata. Vajine razlike, posebnosti in lastnosti se uravnotežijo, kar ustvarja usklajenost in povezanost, če jih seveda znata obrniti v svoj prid.

Ne skušajte spreminjati partnerja

Če ste na neprestani misiji poskušati preoblikovati partnerja, potem v odnosu verjetno niste srečni.Zavedati se je potrebno, da se vaš partnerja zelo verjetno ne bo spremenil, če ne bo imel konkretnega razloga za to, a takšne stvari so običajno povezane s težjimi izkušnjami, ki vključujejo nezvestobo, poskuse razhoda, težje konflikte in podobno. Vaš partner ni glina, ki bi jo lahko oblikovali po svojih željah. Je edinstvena oseba s svojimi lastnostmi, osebnostjo, željami, navadami in hrepenenji. Prej ko si dovolite to sprejeti, boljše je za odnos.

Osrečujoč odnos ne pride smaodejno, pač pa zahteva trud obeh partnerjev.
Osrečujoč odnos ne pride smaodejno, pač pa zahteva trud obeh partnerjev./ FOTO: Thinkstock

Ljubezen vedno prebudi tudi največjo bolečino
PREBERI ŠE
Ljubezen vedno prebudi tudi največjo bolečino

Sprejmite, da nekaterih težav ni mogoče rešiti

Morda obstajajo teme, o katerih se nikakor ne moreta poenotiti. Namesto da vedno znova trošita energijo za to, da drug drugega prepričata v svoj prav, se raje osredotočita na iskanje kompromisa. V partnerstvu je težko biti srečen, če nimamo rešenih nesoglasij okoli najbolj osnovnih pogledov, prepričanj in načel. Prilagajanje, spoštovanje prepričanja drugega, sklepanje srednje poti je vedno znak uspešnega odnosa.

Komunicirajta

Pomanjkanje dobre komunikacije je prvi od razlogov, zaradi katerih razpadejo tudi dobri odnosi. Poslušajte svojega partnerja, ne da bi ga prekinjali. Dajte mu čas, da pove, kar si želi povedati. Ko konča, povzemite to, kar ste slišali. Sočustvujte in dajte vedeti, da ga razumete. Na ta način se bo znebil morebitne obrambne drže in se vam odprl. Najsrečnejši pari so tisti, ki ponotranjijo takšen način komunikacije in ga uporabljajo kot najbolj naravno orodje.

Spoštujte partnerja in ga ne jemljite za samoumevnega

Izkazujte spoštovanje do partnerja, saj boste v tem primeru zelo verjetno deležni spoštovanja tudi vi.Ne pozabita si povedati, kako srečna sta, da se imata, in koliko pomenita drug drugemu. Dovolita si ranljivost in naj vama ne bo nerodno izraziti besede: »Ljubim te.« »Veliko mi pomeniš.« »Srečen/a sem, ker te imam

To je ključen del srečnega partnerskega odnosa
PREBERI ŠE
To je ključen del srečnega partnerskega odnosa

NOVICE
Zaskrbljena mama: Kaj če bi otrokove matične ...
ŠPORT
Liverpool z boljšo igro v drugem polčasu do točke ...
POP IN
Zmaga šla v roke "aerosmithu" Maticu Supovcu
TV ODDAJE
Zmaga šla v roke "aerosmithu" Maticu Supovcu
VIZITA.SI
3 smrtni primeri zaradi napačne uporabe
OKUSNO.JE
Izvrstno pecivo, ki zadovolji vse okuse
ZADOVOLJNA.SI
Slovenka, o kateri te dni govori vsa Hrvaška
MOSKISVET.COM
Vroča golfistka žogice udarjala brez nedrčka
BIBALEZE.SI
Stara je bila tri tedne, ko je končala v ...
CEKIN.SI
Luigi: To je priložnost, da uspeš!
DOMINVRT.SI
Tihi ubijalec v domu
MOSKISVET.COM
Kako najbolje pripraviti jeklenega konjička na ...