To so znaki alkoholizma
DUŠEVNO ZDRAVJE

To so znaki alkoholizma

V letu 2014 je bilo v Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta skupaj 3.545 primerov hospitalizacij izključno zaradi posledic škodljive rabe alkohola, v povprečju je bilo vsakodnevno zabeleženih deset primerov zdravljenih v bolnišnici zaradi bolezni in stanj, ki jih je bilo mogoče s stoodstotno verjetnostjo pripisati alkoholu, najpogostejši vzrok za hospitalizacije so bile duševne in vedenjske motnje zaradi uživanja alkohola (72 %) ter alkoholna bolezen jeter (23 %), 184 bolnišnično obravnavanih primerov (5 %) pa so predstavljali mladi do 19. leta starosti. Na NIJZ poudarjajo, da škodljiva raba alkohola v Sloveniji predstavlja velik javnozdravstveni problem, ki pa je tudi družbeni problem, saj posledice nosi tako posameznik kot njegovi svojci, pa tudi lokalna skupnost in celotna družba.

''Registrirana poraba alkohola v letu 2014 je v Sloveniji znašala 10,9 litra čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let. Istega leta smo v Sloveniji zabeležili 804 primere smrti, do katere je prišlo izključno zaradi alkohola, izgubili smo vsaj 4.367 let potencialnega življenja zaradi prezgodnjih smrti ali deset let potencialnega življenja na vsako prezgodaj umrlo osebo. Skupaj je bilo 3.545 primerov bolnišničnih zdravljenj, v 184 primerov je šlo za mlajše od 19 let. Vsak dan v Sloveniji v povprečju umreta vsaj dve osebi, v bolnišnicah pa je v  povprečju vsakodnevno zabeleženih deset primerov oseb, zdravljenih zaradi bolezni in stanj, ki so dokazano posledica izključno škodljive rabe alkohola. Vse te smrti in bolnišnična zdravljenja, ki so pogostejša pri moških, bi lahko v celoti in enostavno preprečili, saj bi zadostovalo že manj tvegano pitje alkohola in/ali abstinenca.'' Pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Poraba alkohola in zasvojenost s to psihoaktivno substanco sta v naši družbi zelo razširjeni, prav tako pa sta zgodovinsko in kulturno vtkani v družbeno tkivo. Skoraj nemogoče si je predstavljati pomembne življenjske dogodke brez 'kozarca' alkohola. Z alkoholom se praznuje rojstvo otroka, diploma, različne življenjske prelomnice, navsezadnje pa se z njim tudi žaluje. Mnogo, po podatkih pravzaprav premnogo ljudi posega po alkoholu tudi v vsakdanjih situacijah, kot so druženje, zabava, sprostitev, stres in dolgčas. Alkohol je poceni in na voljo na skoraj vsakem koraku, pravno in družbeno je sprejet, zelo pogosto pa je omenjen v dvomljivem kontekstu prehrambnega izdelka. Zato imajo marsikateri strokovnjaki prav, ko trdijo, da je naša družba hinavska, saj spodbuja uživanje alkohola, hkrati pa obsoja osebe z alkoholizmom. 

Dr. Mirjana Radovanović: Pri alkoholizmu ogromno vlogo igra 'biološka ...
PREBERI ŠE
Dr. Mirjana Radovanović: Pri alkoholizmu ogromno vlogo igra 'biološka ranljivost'

Prekomerno uživanje alkohola velja za eno najpogostejših zdravstvenih tveganj, ki jih je mogoče preprečiti, skupaj s kajenjem, povišanim krvnim tlakom, debelostjo, telesno nedejavnostjo in visoko ravnijo krvnega sladkorja. Motnje, povezane z alkoholom, so velik javnozdravstveni problem, zlasti ker ne vplivajo samo na osebo, ki je odvisna od alkohola, ampak na vso družino. Ameriško združenje odvisnikov (ASAM) ocenjuje, da sta tretjina bolnišničnih stroškov in četrtina vseh smrtnih primerov povezani z uporabo psihoaktivnih snovi.

Alkoholizem
Alkoholizem / FOTO: Dreamstime

Znaki, ki jih ne smemo prezreti

Alkohol zelo hitro pokaže svoj pravi obraz, zasvojenost pa se pokaže z zamudo. Človeku tako rekoč zahrbtno odvzame življenje, kos za kosom, ne da bi se tega sploh zavedal. Čeprav se opozorilni signali pojavijo razmeroma zgodaj, na začetku bolezni, se bo razvita slika bolezni pokazala šele po nekaj letih (prekomernega) uživanja. Kateri so najpogostejši znaki pri ljudeh, ki trpijo za alkoholizmom?

– Prenašajo bistveno večje količine alkohola kot ljudje, ki ne uživajo alkohola (za enak učinek potrebujejo več alkohola),

– izguba nadzora nad lastnim vedenjem, navsezadnje pa predvsem nad lastnim telesom,

– uživanje alkohola, ko to ni primerno ali je celo nevarno,

– pojav hrepenenja in abstinenčne krize, ko oseba preneha uživati alkohol,

– družinski konflikti,

– neizpolnjevanje delovnih obveznosti,

Alkoholizem
Alkoholizem / FOTO: Dreamstime

– zanemarjanje drugih področij, na katerih je bila oseba prej aktivna,

– uporaba alkohola po ustaljenih vzorcih,

– pojav telesnih bolezni, povezanih s prekomernim pitjem,

– spremembe v duševnem delovanju,

– motnje apetita,

– motnje spanca

– porabljanje vedno več časa za dejavnosti, ki so neposredno ali posredno povezane z alkoholom,

– subjektivni občutek pozitivnega učinka,

– nadaljnja uporaba kljub zavedanju škode, ki jo alkohol naredi človeku, in še mnogi drugi. 

Na žalost posredno trpijo tudi drugi družinski člani in pogosto nobena njihova intervencija ne uspe. 

Alkoholizem
Alkoholizem / FOTO: Dreamstime

Faze zdravljenja

Zgodnja faza zdravljenja se običajno izvaja v zaščitnih bolnišničnih razmerah, saj se lahko pojavijo zapleti v obdobju takoj po prenehanju pitja, nekateri od njih pa so lahko življenjsko nevarni. Bolnika je treba razstrupiti, ga v času abstinenčnega sindroma fizično in duševno stabilizirati ter poučiti o osnovah bolezni in ciljih zdravljenja.

V nadaljnjem poteku zdravljenja je najpomembnejše dnevno zdravljenje, kar pomeni, da oseba del dneva preživi v specializiranem bolnišničnem programu, preostanek pa doma, v svoji skupnosti. V tej fazi zdravljenja človeka spodbujamo k aktivnemu, proaktivnemu in samoopazovalnemu učenju, prevzemanju različnih vlog, razvijanju odnosov, uporabi posebnih orodij za vzdrževanje abstinence, preprečevanju ponovne odvisnosti ter spremembi življenjskega sloga. Sodelovanje družine v procesu zdravljenja in okrevanja se pogosto izkaže za ključno.

Takšno zdravljenje običajno traja več mesecev. Nato se nadaljuje manj intenzivno, s pomočjo individualnih kontrol in družinske terapije. Posebno mesto v poznejši fazi okrevanja imajo skupine za samopomoč, ki delujejo v lokalni skupnosti, vodijo pa jih usposobljeni terapevti. 

Zloraba alkohola
Zloraba alkohola / FOTO: iStock

Najboljše, kar lahko naredimo, je to, da preprečimo odvisnost

Izkušnje z delom z odvisniki nam kažejo, da se človek, ki je razvil zasvojenost, ne vrne k občasnemu, nadzorovanemu pitju, na kar pacienti sprva upajo. Zato je delo z upiranjem abstinenci in zdravljenju pogosteje pravilo kot izjema, potek zdravljenja pa zaznamujejo vzponi in padci oziroma krajša ali daljša obdobja vrnitve k pitju (recidivi). Čeprav je rečeno, da odvisnosti ni mogoče pozdraviti, ampak 'samo' zdraviti, praksa na srečo pogosto kaže nasprotno.

Učinkoviti ukrepi alkoholne politike pri nas

''Svetovna zdravstvena organizacija med najuspešnejše ukrepe alkoholne politike, ki dokazano zmanjšujejo škodo zaradi alkohola, uvršča davčne in cenovne ukrepe (cenovna politika alkohola, obdavčitev in trošarine), omejevanje dostopa (licenciranje, prepoved prodaje mladoletnim, določitev minimalne starosti za nakup alkohola), skrb za varnost v cestnem prometu (omejitev oziroma ničelna koncentracija alkohola v krvi za vse voznike, redna naključna testiranja voznikov) ter zdravljenje stanj in posledic škodljive rabe alkohola predvsem zdravljenje zasvojenosti z alkoholom in kratke svetovalne programe pri zgodaj prepoznanih tveganih pivcih. Take ukrepe javnost pri nas večinoma podpira, saj jih prepoznava kot koristne za zaščito zdravja,'' pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje / Adiva.hr / Ordinacija.hr / webmd