’Če smo prazni in izčrpani, to čutijo vsi okoli nas’
OSEBNA RAST

’Če smo prazni in izčrpani, to čutijo vsi okoli nas’

Živimo v času, ki od nas zahteva veliko. Na eni strani vsakodnevni izzivi, izobraževanja, službene obveznosti in na drugi to, kar zares šteje – pristni stik z družino, čas za prijatelje in zase. Stalna dosegljivost tukaj in zdaj je postala nekaj običajnega, postavljanje meja in strukturiranje prostega časa pa nekaj nujnega. Se spomnite, kdaj ste bili nazadnje sami s seboj?

Iskanje časa zase je postalo prava umetnost

Če vprašate povprečnega človeka, kako ima organiziran svoj čas, bi vam zelo verjetno odgovoril: ’Je čas, ki ga preživim v službi, in čas, ki ga namenim družini. Vsake toliko pridejo na vrsto še prijatelji, potem pa se počasi konča.’ Dejstvo je, da nam je v današnjem tempu življenja začelo kronično primanjkovati časa zase, če pa si ga že vzamemo, nas navadno razjeda krivda. A zakaj je tako? Zakaj je nekaj tako osnovnega, kar nam omogoča uspešno delovanje v življenju, postalo nekaj tako težko dosegljivega ali celo prepovedanega? Postavimo se na zadnje mesto na seznamu obveznosti, obenem pa pričakujemo, da smo ultra učinkoviti, najboljši starši in najbolj ljubeči partnerji.

Ko se počutimo prazne, ne moremo dati ničesar

Nenehne odgovornosti, občutek, da ima dan premalo ur, dajanje prednosti vsem drugim, le sebi ne in dolgotrajno zanikanje svojih potreb nepreklicno vodijo do globokega nezadovoljstva, kronične utrujenosti ali celo izčrpanosti. V medosebnih odnosih postajamo živčni, vse nam gre na živce in včasih bi najraje kam zbežali. Se prepoznate?

Dejstvo je, da človek lahko deluje le, če je njegovo življenje uravnoteženo. Ko pridemo do stanja, ko skozi življenje samo še drvimo in imamo občutek, da smo zaradi vsega, kar se dogaja okoli nas, počasi začeli izginjati, je čas za alarm. Čeprav se na prvi pogled zdi skorajda nemogoče, se vse da, če se hoče. Imejte v mislih to, da vaši otroci potrebujejo zdrave in srečne starše in vaš/-a partner/-ica zadovoljno/-ega partnerico/-ja. Če ste popolnoma čustveno in fizično ’izpraznjeni’, tudi drugim ne morete dati ničesar.

Nenehne odgovornosti, občutek, da ima dan premalo ur, dajanje prednosti vsem drugim, le sebi ne, in dolgotrajno zanikanje svojih potreb nepreklicno vodijo do globokega nezadovoljstva, kronične utrujenosti ali celo izčrpanosti.
Nenehne odgovornosti, občutek, da ima dan premalo ur, dajanje prednosti vsem drugim, le sebi ne, in dolgotrajno zanikanje svojih potreb nepreklicno vodijo do globokega nezadovoljstva, kronične utrujenosti ali celo izčrpanosti./ FOTO: iStock

Zakaj je čas zase pomemben?

Stik s seboj: Če nimate stika s seboj, s svojim telesom in občutki, nimate priložnosti slišati tega, kar vam telo pripoveduje. Ne zmorete čutiti, kdaj ste utrujeni, kakšne so vaše potrebe in kdaj se slabo počutite, kar na dolgi rok vodi v vedno večjo izčrpanost in nezadovoljstvo, tudi bolezni. Poskrbite za to, da boste znali in zmogli slišati vaše telo in občutke, in temu tudi sledite.

Zmanjšanje stresa in več energije: Če si boste vzeli dovolj časa zase, boste lažje obvladovali življenjske izzive in se učinkovito spopadali s stresom. Več boste imeli energije, večja bo koncentracija, bolj boste osredotočeni in vaša produktivnost se bo povečala. 

Počitek za možgane in telo: Vsak od nas potrebuje čas, ko se posveti le sebi. Lahko je to sprehod v naravo, obisk fitnesstudia ali joge ali pa druge dejavnosti, ki nas navdihuje in sprošča. Pomembno je, da si dovolimo posvetiti sebi, saj se le tako lahko regeneriramo in uspešno kljubujemo psihofizičnim boleznim.

Pomembno je, da si dovolimo posvetiti sebi, saj se le tako lahko regeneriramo in uspešno kljubujemo psihofizičnim boleznim.
Pomembno je, da si dovolimo posvetiti sebi, saj se le tako lahko regeneriramo in uspešno kljubujemo psihofizičnim boleznim./ FOTO: iStock

Izboljšanje odnosov: Spočiti in napolnjeni z energijo veliko veliko lažje delujemo v odnosih z drugimi. Lažje razumemo problematične okoliščine in se z njimi uspešno soočamo. Po drugi strani pa smo do svojih najdražjih bolj potrpežljivi, starševska vloga je bolj obvladljiva. Če smo zadovoljni s seboj, nas tudi drugi dojemajo kot bolj prijazne in sproščene.

Ste zgled otrokom: Hočemo ali ne, otroci se od staršev učijo vsega, tudi tistega, kar si morda ne želimo. Vi, kot oče ali mati, ste vzorčni primer, od katerega se bo vaš otrok učil. Če si ne vzamete časa zase in se raje trpinčite do onemoglosti, bodo zelo verjetno isto počeli vaši otroci. Naučili se bodo, da lastne potrebe niso pomembne.

Čas zase si najlažje določite tako, da preverite svoj urnik in v njem skušate najti tiste ure v tednu, ki bodo namenjene le vam. Če vas sprošča narava, pojdite v gozd, če vas napolni masaža, si jo privoščite. Če čutite potrebo po fizični aktivnosti, se vpišite v fitnesstudio ali začnite teči. Če uživate v družbi prijateljic, si rezervirajte čas v tednu ali mesecu, ko bodo na sporedu vaša srečanja. Pomembno je, da družina ve, da tudi vi potrebujete čas, v katerem se sprostite. Samo vi pa veste, kakšen način vam najbolj ustreza. Boste videli, kakšno spremembo lahko naredi majhen, a pomemben ritual. Saj veste, kako pravijo – če smo sami zadovoljni, bodo to občutili tudi vsi drugi okoli nas.

Anja Kovačič, spec. zakonske in družinske terapije / NLP Coach

Preberite še: Avtogeni trening

NOVICE
Višnjegorski klanec je odprt, a znova brez ...
ŠPORT
Levy: V Mourinhu smo dobili izjemnega trenerja
POP IN
Hči Sarah Palin rodila dvojčici
TV ODDAJE
Po izboru prvega dvobojevalca je postalo vroče
VIZITA.SI
Zakaj je pomembno čiščenje črevesja in kako lahko ...
OKUSNO.JE
Peka kruha in peciva s kislim testom
ZADOVOLJNA.SI
Slovenski pevec pred težko preizkušnjo
MOSKISVET.COM
Nenavaden hobi brhke blondinke, ki poje več hrane ...
BIBALEZE.SI
Ne mečite jih stran! Iz njih lahko ustvarite ...
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
DOMINVRT.SI
Kar je naredil pes, vas bo nasmejalo
OKUSNO.JE
Ideja za hitro družinsko kosilo med tednom