Znaki, da partnerski odnos umira
ODNOSI IN SPOLNOST

Znaki, da partnerski odnos umira

Partnerski odnos je nekaj fluidnega. So trenutki, ko se cedita med in mleko in je vse ena sama harmonija čutenj. So pa tudi obdobja neizmernih razočaranj, težjih konfliktov in brezupnih misli: ’Ali je to res to, kar si zaslužim?’ Vzponi in padci, zatišja in strasti – vsak odnos je izziv in v vsakega moramo dati celega sebe, če si želimo, da ta tudi uspe.

Če se zgodi, da spolnosti po več let ni več, se je potrebno vprašati, kaj je razlog in kakšen je sploh smisel vsega.
Če se zgodi, da spolnosti po več let ni več, se je potrebno vprašati, kaj je razlog in kakšen je sploh smisel vsega./ FOTO: iStock

Dve življenjski zgodbi, raznolike izkušnje in izvirni družini, iz katerih prinesemo številne vsebine, predstavljajo konglomerat vsega, kar nas oblikuje in kar smo. In ko dve osebi vstopita v odnos, sčasoma pritisneta tudi tista pomembna stikala, ki prižgejo najbolj boleče vsebine.Občutke spregledanosti, osamljenosti, ponižanja, razvrednotenja, nerazumljenosti, razočaranja. Če jih partnerja ne zmoreta skupaj predelati, pride do težjih konfliktov, ki lahko trajajo več časa in jima ne dovolijo skupne rasti in razvoja odnosa.

Znaki, da partnerski odnos zahteva pozornost in odločitev – vztrajati ali odnehati?

Življenjske vrednote se preoblikujejo: V življenju se kot posamezniki nenehno spreminjamo in razvijamo, kar se odraža tudi v partnerskem odnosu. Ob številnih izzivih, prelomnicah in vsem, kar življenje prinese, se včasih zgodi, da partnerja kreneta vsak v svojo smer. Interesi se spremenijo, vrednote preoblikujejo, skupnih točk ni več, kar vodi v vedno večjo odtujenost.

Konflikti, ki nimajo konca: Če sta partnerja vkopana v nefunkcionalni vzorec reševanja težav, se to lahko vleče v neskončnost. Vrtita se v začaranem krogu nenehnega iskanja krivca, izogibanja, pasivne agresije, obdobij tišine in preizkušanja mej drug drugega.

Izogibanje pogovorom o prihodnosti: Skupno načrtovanje prihodnosti je v zdravem razmerju nekaj najlepšega in vznemirljivega. Ko pa se začnemo v odnosu počutiti negotove in smo v dvomih, ali si skupnega življenja sploh želimo, se pogovorom o načrtih in življenjskih temah raje izogibamo.

Ob zaljubljenih parih ste nesrečni: Za nekoga, ki vztraja v neosrečujočem odnosu, kjer ni več občutka varnosti in ljubljenosti, je pogled na srečen par lahko zelo boleč. Prebudi občutke žalosti, osamljenosti, zavrženosti, včasih tudi ljubosumja.

Nasprotni spol vas spet zanima: Ko se v odnosu počutimo ljubljene, razumljene in sprejete, nam niti na misel ne pride, da bi iskali pozornost in potrditve pri drugih potencialnih partnerjih. Znak za alarm pa se pojavi, ko začnemo s flirtanjem, aktivnim iskanjem partnerja in celo zmenki, kljub temu, da smo še vedno v odnosu z osebo.

Ko dve osebi vstopita v odnos, sčasoma pritisneta tudi tista pomembna stikala, ki prižgejo najbolj boleče vsebine. Občutke spregledanosti, osamljenosti, ponižanja, razvrednotenja, nerazumljenosti, razočaranja.
Ko dve osebi vstopita v odnos, sčasoma pritisneta tudi tista pomembna stikala, ki prižgejo najbolj boleče vsebine. Občutke spregledanosti, osamljenosti, ponižanja, razvrednotenja, nerazumljenosti, razočaranja./ FOTO: iStock

Vztrajanje v odnosu zaradi koristi:Če s partnerjem vztrajate v odnosu zaradi drugih razlogov, le zaradi ljubezni ne, potem se je odnos najverjetneje že končal. Včasih so v ospredju finančne koristi, rutinirano in lagodno življenje, ali pa strah pred novim začetkom, ki predstavlja nekaj neznanega in neobvladljivega.

Intime ni več: Nekaj povsem običajnega je, da se spolna aktivnost v zrelem odnosu z leti zmanjšuje ali se spreminja glede na obdobja. Življenje namreč prinese številne obveznosti, ki se tičejo vzgoje otrok, službe in drugih izzivov. A če se zgodi, da spolnosti po več let ni več, se je treba vprašati, kaj je razlog in kakšen je sploh smisel vsega. Je pa pomemben faktor seveda tudi to, koliko spolnost partnerjema sploh pomeni.

Na skupno preteklost imate več negativnih spominov: Včasih se zgodi, da je preteklost v partnerski zvezi v večji meri prežeta z negativnimi spomini (konflikti, krize, začasni razhodi, neprijetni dogodki), lepih trenutkov pa je le peščica. Se v takšnem razmerju res splača vztrajati za vsako ceno?

Iskrenost, spoštovanje, razumevanje, zvestoba so ključni gradniki kakovostnega odnosa.
Iskrenost, spoštovanje, razumevanje, zvestoba so ključni gradniki kakovostnega odnosa./ FOTO: iStock

Zagotovo ste že slišali, da je partnerski odnos kot vrt, s katerim se je treba ukvarjati - bolj kot vanj vlagamo, lepši in bolj cvetoč je. Nič drugače ni z odnosom - da preživi, sta potrebna trud in želja obeh partnerjev. Dejstvo je, da se v vsakem razmerju pojavijo krize, težka obdobja in preizkušnje. Umetnost pa se skriva ravno v tem, kako se z njimi spopademo.

Iskrenost, spoštovanje, razumevanje, zvestoba so ključni gradniki kakovostnega odnosa. Prav tako drobne malenkosti, ljubeče besede in izražanje čustev. Vsak si zasluži najboljše v ljubezni, vprašanje pa je, koliko je za to pripravljen narediti.

NOVICE
Presenečenje na političnem parketu: premier Šarec ...
ŠPORT
Irving zaradi tragedije ni zmogel igrati, Neymar ...
POP IN
Camila med nastopom očeta spravila v jok
TV ODDAJE
Tomaž Mihelič se želi v šovu Zvezde plešejo ...
VIZITA.SI
Zakisanost telesa lahko privede do različnih ...
OKUSNO.JE
Hrana, ki odlično vpliva na spomin in ...
ZADOVOLJNA.SI
Modni kos, brez katerega si lepa Slovenka ne ...
MOSKISVET.COM
S čim nas bo tehnološki velikan razvajal letos?
BIBALEZE.SI
Neverjetne spremembe, ki jih ženska doživlja med ...
CEKIN.SI
Tako je Kobe Bryant navdihnil mnoge
DOMINVRT.SI
4 izjemni načini uporabe starega časopisa
CEKIN.SI
Stroški predčasnih volitev: koliko bomo (spet) ...