"Ne vemo, zakaj točno tako delujejo, toda predvidevamo, da probiotiki – telesu prijazne bakterije, ki jih imamo v črevesju – na njegovo delovanje zelo dobro vplivajo. To, da je črevesje v dobrem stanju, pa lahko dejansko vpliva tudi na počutje, celo na našo socialno anksioznost," so zapisali raziskovalci dveh ameriških univerz, univerze v Marylandu in univerze v Virginiji.
Čokolada, jogurt, kislo zelje
"Probiotike najdemo v fermentirani hrani." V živilih, kot so probiotičen jogurt (če to ni označeno, probiotikov ne vsebuje), pa tudi kisle kumarice, kislo zelje, fermentirano sojino mleko, miso juha in temna čokolada. V študiji, ki so jo opravili ameriški raziskovalci, so tisti, ki so se spopadali s socialno anksioznostjo in predvsem hudo sramežljivostjo, imeli veliko manj težav, potem ko so uživali takšno hrano. Sodelovalo je 710 ljudi, študijo so objavili v zborniku Psihiatrične raziskave (Psychiatry Research).
Dr. Matthew Hilimire, eden izmed raziskovalcev, dodaja, da so takšen vpliv probiotikov opazili že pri študijah, ki so jih opravili na živalih. Pri teh raziskavah so ugotovili, da probiotiki povišajo raven nevrotransmiterja GABA v možganih, to pa je učinek, ki ga poskušajo doseči tudi zdravila proti anksioznosti. Socialna anksioznost oziroma socialna fobija je sicer pogosta tegoba. Gre za pretiran strah pred socialnimi situacijami, kot so spoznavanje neznancev, govorjenje pred večjo skupino ljudi, tudi pogovarjanje po telefonu.
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV