Poznate recept za odličen seks?
ODNOSI IN SPOLNOST

Poznate recept za odličen seks?

Psihoterapevtka Rachel Wright razkriva, kaj je ključ do odlične spolnosti. Slednji naj bi se skrival v najbolj preprostem in osnovnem človeškem vedenju – v komunikaciji.

Večina ljudi ima težavo komunicirati svoje mnenje in svoja čustva že pri splošnih zadevah, kaj šele o temi, ki mnogim še vedno predstavlja tabu temo. Govorimo seveda o spolnosti. 

Pri komunikaciji gre za dajanje IN sprejemanje informacij.
Pri komunikaciji gre za dajanje IN sprejemanje informacij. / FOTO: Dreamstime

Pri komunikaciji gre za dajanje IN sprejemanje informacij in verjeli ali ne, odlična spolnost izvira iz odlične komunikacije. To je komunikacija, ki je iskrena, nežna, asertivna in samozavestna.

Pri vseh vpletenih partnerjih, pravi omenjena psihoterapevtka, je pomembno, da stvari ne jemljejo preveč osebno. Konkretno to pomeni, da preusmerjanje partnerja med spolnostjo ne pomeni, da ste počeli kaj 'narobe', temveč, da obstaja način, kako lahko partner bolj uživa. 

Dobra spolnost je odprta, pozorna in timska igra 

Vedno se spomnite, da pri seksu ne gre za to, da ste 'dobri'. Dober seks pomeni biti pozoren, odprt in timski igralec, dober seks pa običajno sledi dobri komunikaciji.

Komunikacija je po mnenju terapevtke Wright ključnega pomena za odličen seks – torej seks, ki je povezan, skrben, zabaven, varen in pozoren. Brez komunikacije med seksom je veliko več prostora za napake, prizadete občutke in 'sprožilce' tesnobe.

Komunikacija je po mnenju terapevtke Wright ključnega pomena za odličen seks.
Komunikacija je po mnenju terapevtke Wright ključnega pomena za odličen seks. / FOTO: iStock

Komunikacija med seksom je bistvenega pomena, da se vsaka vpletena oseba počuti videno, zadovoljno, varno in udobno. Prav tako se orgazmi in užitek dogajajo v možganih, tako da če se držimo misli ali občutka, je težko biti v celoti prisoten in uživati ​​v trenutku.

Kako izboljšati komunikacijo s partnerjem za odličen seks?

Če je spolna komunikacija težavna, poskusite govoriti o seksu zunaj spalnice. Včasih, ko se v spalnici začnejo težki pogovori, se lahko partner počuti še posebej ranljivo, kar lahko na koncu povzroči, da se eden ali vsi partnerji ne počutijo popolnoma udobno. Pogovor zunaj spalnice, v nevtralnem prostoru, bo veliko bolj verjetno zagotovil, da se bodo vsi počutili udobno.

Nerodno je le, če situacijo naredimo nerodno.
Nerodno je le, če situacijo naredimo nerodno. / FOTO: Dreamstime

Prav tako se pogovarjajte o stvareh, ki so VAM všeč, ker ste VI edini, ki poznate svoje telo. Opomnite svojega partnerja, da uživate v intimnosti z njim in da se morate, da bi najbolje razumeli telesa drug drugega, izraziti, kako vaše telo najbolje sprejema užitek.

Soočanje z nerodnostjo

Nerodno je le, če situacijo naredimo nerodno. Morda se vam zdi neprijetno, vendar ne pozabite, da neprijetno ni nujno slabo!

Si to res želite ali gre le za pritiske vrstnikov?
PREBERI ŠE
Si to res želite ali gre le za pritiske vrstnikov?

Večina od nas je odraščala z minimalno spolno vzgojo in nekaterim so celo rekli, da bi morali biti pogovori o seksu nerodni – a ni nujno – samo začeti morate govorite o tem. Če imate 'sprožilce' okoli določenih spolnih dejanj, povejte svojemu partnerju, da obstajajo stvari, ki se jim želite izogniti.

Ne bojte se postavljati vprašanj

Prav tako bodite odprti za kritike, spremembe in prejemanje povratnih informacij. Odprtost do teh pogovorov bo vedno poglobila intimnost, povezanost in verjetno zelo izboljšala vašo spolnost. Odprta komunikacija, kjer dovolimo različna mnenja in ustvarjamo občutek sprejetosti, vedno vodi do pozitivnih odnosov, kar pa je najpomembnejše!

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po healthista