Miti o seksu, v katere še vedno verjamemo
SEKS & RAZMERJA

Miti o seksu, v katere še vedno verjamemo

Nekateri menijo, da bi bilo spolno vzgojo smiselno uvesti že v osnovno šolo, nekateri v srednjo, spet tretji menijo, da to ni smiselno. A če pogledamo mite o seksu, ki se tega še vedno držijo, bi bila to precej racionalna odločitev. V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejše mite o seksu, v katere morda še vedno verjamete.

Velikokrat v družbi slišimo, da se v filmih, medijih, različnih knjigah in zgodbicah idealizirajo odnosi, tako partnerski, prijateljski, kot tudi odnosi v delovnem okolju. Odrasli ljudje vemo, da je ena bistvenih razlik v odnosu med fikcijo in realnostjo ta, da se moramo za odnos dejansko potruditi, se konstantno prilagajati, predvsem pa moramo vsak dan znova delovati v dobro nas samih in človeka, ki ga imamo radi. Nič drugače kot s samim odnosom ni s spolnostjo. 

Mit 1: Pri spolnem odnosu kurimo ogromno kalorij.
Mit 1: Pri spolnem odnosu kurimo ogromno kalorij./ FOTO: iStock

Mit 1: Pri spolnem odnosu kurimo ogromno kalorij

Strokovnjaki ocenjujejo, da pri tridesetminutnem seksu pokurimo od 85 do 150 kalorij. V teoriji bi to pomenilo, da bi morali seksati kar nekajkrat na dan, posledično pa na teden, da bi lahko govorili o intenzivni vadbi, kar se v praksi seveda izkaže za nekaj nemogočega. Študija, ki je bila objavljena v reviji The Journal of Sexual Medicine, namreč razkriva, da povprečen spolni odnos traja zgolj od tri do sedem minut, raziskovalci pa so tako prišli do zaključka, da pri seksu ne moremo govoriti o bistveni porabi kalorij, predstavlja pa nam seveda večji užitek kot katera druga vadba. 

Mit 2: Seks lahko sproži srčni infarkt 

Popolnoma napačna in pravzaprav škodljiva trditev – realnost je prej nasprotna. Pogost seks je povezan z boljšim in bolj optimalnim zdravjem srca. Študija, ki je bila objavljena v The American Journal of Cardiology, je pokazala, da so moški, ki so poročali, da so imeli spolne odnose vsaj dvakrat na teden ali več, imeli manjše tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj kot moški, ki so seksali enkrat na mesec ali celo manj pogosto. Morda se sprašujete, kako je, če imate težave s srcem. V resnici je fizični napor, ki ga večina ljudi vloži v seks, podoben hoji po dveh stopnicah. 

Pogost seks je povezan z boljšim in bolj optimalnim zdravjem srca.
Pogost seks je povezan z boljšim in bolj optimalnim zdravjem srca./ FOTO: iStockphoto

Mit 3: Ostrige in čokolada so afrodiziak 

Nobena raziskava še ni niti dokazala, niti ovrgla vpliva ostrig ali čokolade na spolno poželenje, zato tovrstno prepričanje ostaja zgolj mit. Je pa treba omeniti, da so določene študije pokazale, da je čokolada sposobna zniževati krvni tlak in prispeva k boljšemu krvnemu delovanju, kar bi lahko povezali s povečanim pretokom krvi v penis, vendar je tudi ta korelacija za zdaj zgolj ugibanje. 

Nobena raziskava še ni dokazala, niti ovrgla vpliva ostrig ali čokolade na spolno poželenje, zato tovrstno prepričanje ostaja zgolj mit.
Nobena raziskava še ni dokazala, niti ovrgla vpliva ostrig ali čokolade na spolno poželenje, zato tovrstno prepričanje ostaja zgolj mit./ FOTO: iStock

Mit 4: Moški neprestano razmišljajo o seksu 

Študija, ki so jo objavili v reviji Journal of Sex Research, ta mit učinkovito razbija, prinaša pa še eno zanimivost. V omenjeni raziskavi je sodelovalo 238 študentov, približno enak delež moških in žensk, raziskovalce pa je zanimalo, kolikokrat študentje čez dan razmišljajo o seksu, hrani, na drugi strani pa o spanju. Raziskovalci so v raziskavi ugotovili, da moški razmišljajo o seksu veliko manj, kot si mislimo, hkrati pa so ženske precej blizu. Moški so namreč imeli v povprečju 19 misli o seksu dnevno, ženske pa 10. Je pa res, da so bile, kar zadeva razmišljanje o hrani, seksu in spanju, misli o seksu pri moških na prvem mestu, pri ženskem pa na drugem – prehitele so jih misli o hrani. 

Mit 5: Le vaginalni spolni odnos lahko privede žensko do orgazma 

V raziskavi, ki je bila objavljena v reviji Journal of Sex and Marital Therapy, so raziskovalci ugotovili, da je samo 18,4 odstotka žensk dejalo, da jih lahko zgolj vaginalni spolni odnos pripelje do orgazma, na drugi strani pa je kar 36,6 odstotka žensk reklo, da je sočasna stimulacija klitorisa ali pa zgolj ta tista, ki je zadolžena za orgazem. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po TheHealthy