Vizita.si
Že dolgo znano, da je čokolada najboljše 'zdravilo' za zlomljeno srce.

Duševno zdravje

Zakaj čustvene bolečine zdravimo s čokolado?

S.C.
26. 03. 2012 08.04
0

Vsak, ki duševne bolečine premaguje s pico ali sladoledom, ve, da je hrana lahko odlična uteha in nam v trenutku bistveno izboljša razpoloženje. Tega celo strokovnjaki ne morejo natančno pojasniti, dejstvo pa je, da ima ta način celjenja ran lahko zelo negativne posledice na naše zdravje.

Že dolgo znano, da je čokolada najboljše 'zdravilo' za zlomljeno srce.
Že dolgo znano, da je čokolada najboljše 'zdravilo' za zlomljeno srce.FOTO: iStockphoto

Ne glede na vse raziskave pa zdravniki še vedno ne znajo pojasniti, zakaj ljudje v negativnih čustvenih stanjih občutijo potrebo po nezdravi hrani in hrani, polni sladkorja. Le kdo ne pozna tistega blagodejnega občutka po tem, ko smo pojedli banjico sladoleda, ker nas je zapustila ljubezen našega življenja, ali ker smo padli na pomembnem izpitu?

Zagotovo imajo veliko vlogo pri tem prijetni spomini, ki jih povezujemo z okusom, vonjem in občutji ob zaužitju določenega živila, vendar to še vedno ni dovolj dobra razlaga, zakaj 200-gramska čokolada za 50 odstotkov ublaži srčne bolečine. Raziskava je pokazala, da hormoni iz našega želodca komunicirajo direktno z možgani, neodvisno od katerih koli spominov in občutkov, ki jih gojimo do določenih razvad.

Tudi sladoled naj bi bistveno izboljšal naše razpoloženje, ko smo žalostni in slabe volje.
Tudi sladoled naj bi bistveno izboljšal naše razpoloženje, ko smo žalostni in slabe volje. FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki, ki so podrobno proučevali povezavo med hrano in čustvi, so se osredotočili na vonj, okus, sestavine in dodatke v hrani, da bi stvari prišli do dna. V raziskavo so bili vključeni prostovoljci, ki so v različnih čustvenih stanjih uživali različna živila in o tem poročali. Rezultati raziskave so pokazali, da živila, bogata z nasičenimi maščobami, odbijajo negativne občutke. Tisti, ki so po gledanju žalostnih filmov in poslušanju žalostne glasbe pojedli hrano z visoko vsebnostjo nasičenih maščob, kot so pice, tortice, sladoled in podobno, so bili bistveno pozitivnejši od tistih, ki so uživali nemastno, zdravo hrano. Na podlagi tega so raziskovalci prišli do zaključka, da čustveno najedanje deluje tako na biološkem kot tudi na psihološkem nivoju.

Omenjena študija je prva, ki spodbija prepričanje, da je razpoloženje odvisno od prijetnih spominov na pozitivne občutke ob uživanju določenih živil. Študija potrjuje tudi, kako se je dejansko težko prehranjevati zdravo in se upreti čustvenemu prenajedanju ob tako stresnem vsakdanjiku in travmatičnih življenjskih izkušnjah. Ravno zaradi močnega učinka hrane na čustva in seveda negativnega vpliva nezdrave hrane na telo moramo biti močnejši in se znati zadržati, saj ima takšno 'celjenje ran' dolgoročno zelo negativne učinke na naše zdravje in tudi samozavest.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650