Vizita.si
Tisti, ki so pojedli tri ali več porcij sadja in zelenjave dnevno, so se na testiranju izkazali za bolj optimistične.

Duševno zdravje

Zanimivo odkritje s Harvarda

L.E.
24. 01. 2013 08.28
0

Na harvardski univerzi so ugotovili, da nas uživanje zadostne količine sadja in zelenjave ne ohranja le zdrave, temveč nas spremeni celo v bolj optimistične. Tako se tudi lažje spopademo s stresom.

Tisti, ki so pojedli tri ali več porcij sadja in zelenjave dnevno, so se na testiranju izkazali za bolj optimistične.
Tisti, ki so pojedli tri ali več porcij sadja in zelenjave dnevno, so se na testiranju izkazali za bolj optimistične.FOTO: Profimedia

Raziskovalci Univerze Harvard trdijo, da so ljudje, ki uživajo veliko sadja in zelenjave, bolj optimistični. Pregledali so kri optimističnih in ugotovili, da vsebuje več kartenoidov, snovi, ki jih v obliki beta karotena, ta je njihov najbolj znan predstavnik, v še posebej visokih ravneh najdemo v zeleni listnati zelenjavi ter oranžnem sadju in zelenjavi. “Posamezniki, ki so bolj optimistični, so imeli običajno v krvi večje ravni kartenoidov, kot je beta karoten,“ pojasnjuje vodja raziskovalcev dr. Julia Boehm. “Gre za prvo študijo, ki je odkrila povezavo med optimizmom in višjo koncentracijo kartenoidov.“ Razlog za takšen vpliv na osebnost bi bil lahko, da imajo antioksidanti, ki jih kartenoidi vsebujejo, moč, da zmanjšajo občutenje stresa.

Tisti, ki so bili bolj optimistični, so imeli v krvi več kartenoidov.
Tisti, ki so bili bolj optimistični, so imeli v krvi več kartenoidov. FOTO: Profimedia

V študiji so pregledali, kakšna je koncentracija devetih različnih antioksidantov pri približno tisoč Američanih in Američankah, ki so bili stari med 25 in 74 let. Hkrati so testirali njihovo osebnostno naravnanost. Ugotovili so, da imajo ljudje, ki so bolj optimistični, v primerjavi s tistimi, ki niso, kar za 13 odstotkov večje koncentracije kartenoidov v krvi. Antioksidante so vnašali z uživanjem zadostne količine sadja in zelenjave. Tisti, ki so pojedli tri ali več porcij dnevno, so bili občutno bolj optimistični kot tisti, ki so pojedli dve porciji ali celo manj. Veliko manj pogosto so tudi kadili.

Ne le bolj optimistični, tudi bolj srečni

Njihove zaključke potrjujejo tudi nekatere druge študije. Znanstveniki britanske Univerze Warwick so tako lani ugotovili, da so najbolj srečni ljudje, ki na dan pojedo sedem porcij sadja in zelenjave. To je veljalo ne glede na to, koliko so telovadili in kakšno hrano so uživali sicer. Vodja raziskovalcev Andrew Oswald je povedal, da so rezultati njihove študije presenetili celo njih. “Mislim, da smo začeli odkrivati nekaj zelo pomembnega,“ je dejal. “Toda za zdaj ne vemo natančno, zakaj imata sadje in zelenjava na človeško telo takšen vpliv. Razumemo, kako antioksidanti celice varujejo pred napadi, toda ne vemo, kako vplivajo na našo duševnost in čustva.“ Nešteto študij je seveda pokazalo tudi, da so visoke ravni antioksidantov v krvi potrebne za dobro zdravje. Uničujejo namreč oksidante, proste radikale, ki uničujejo celice telesa.

Koliko sadja in zelenjave na dan?

Za primerjavo: medtem ko nam priporočajo pet porcij sadja in zelenjave na dan, Francozom priporočajo deset porcij, Kanadčanom med pet in deset in Japoncem celo trinajst porcij zelenjave in štiri porcije sadja.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662