Po priporočilih svetovne zdravstvene organizacije (WHO) naj bi maščobe prispevale 30 odstotkov dnevnega vnosa kalorij. To pomeni približno od 60 do 80 g zaužitih maščob dnevno. Danes povprečno zaužijemo precej več maščob (100–140 g), od tega sta kar dve tretjini živalskega izvora. Zato je treba zmanjšati vnos maščob, zlasti moramo biti pozorni na skrite maščobe v mlečnih izdelkih, mesninah, klobasah, pecivu … Največ polovica dnevnih maščob (od 25 do 35 g) naj bo živalskega izvora, več kot polovica pa naj bo rastlinskega. Sem sodijo zlasti kakovostna rastlinska olja in srcu prijazne margarine.
Maslo ali margarina?
Maslo je živalska maščoba in tako vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin, zato moramo uživanje masla omejiti, če želimo omejiti vnos teh maščob v telo. Namesto masla lahko v prehrani uporabimo namaz rastlinskega izvora – to je margarina. Srcu prijazne margarine so bogate z enkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami kot tudi omega 3 in omega 6 večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami ter vsebujejo manj kot en odstotek trans maščobnih kislin. Prav tako vsebujejo več vitamina E in so obogatene z vitamini B6, B12 in folno kislino. Količinsko naj bi dnevno zaužili dve žlici rastlinskega olja in 1–2 žlici kakovostne margarine, kar je dobrih 30 g celokupne vrednosti. Med margarinami, ki so prijazne srcu in ožilju, je tudi margarina Becel.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV