Vizita.si
image (28)

Holesterol

Z rdečo čebulo nad holesterol

Katja Benčina
07. 10. 2010 11.46
0

Čeprav najpogosteje izberemo belo čebulo, pa naslednjič premislite ali si ne bi raje privoščili rdeče. Kitajski znanstveniki so namreč ugotovili, da rdeča čebula znižuje vrednosti slabega holesterola (LDL) v krvi, ki povzroča bolezni srca in ožilja.

Raziskovalci iz Hong Konga so hrčkom, ki so imeli visoko raven slabega holesterola (LDL), osem tednov v jedilnik vključevali rdečo čebulo in ugotovili, da se jim je vrednost LDL holesterola znižala za kar 20 odstotkov. Poleg tega pa se jim je povišala vrednost dobrega holesterola (HDL) , ki varuje pred boleznimi srca in ožilja. ''Kljub številnim raziskavah o čebuli, pa vsi njeni pozitivni učinki na zdravje še niso znani, zato bo tu potrebno še veliko preučevanj,'' je povedal vodja raziskave Zhen Yu Chen iz univerze v Hong Kongu. Ni pa nenavadno, da si prav Kitajci prizadevajo čim več izvedeti o čebuli, saj so eni največjih porabnikov te zelenjave. Sicer pa je rdeča čebula nepogrešljiva še v Indijski in mediteranski kuhinji. Od drugih vrst čebule se razlikuje po tem, da je nekoliko bolj sladka, zato jo pogosto uporabljamo v solatah, kot prilogo k mesu, iz nje pa izdelujemo celo marmelado. Če že izbirate med belo ali rdečo čebulo, se odločite za slednjo, saj vsebuje več antioksidantov.

Ne znižuje pa le holesterola, ampak je dobro poznana tudi po številnih drugih zdravilnih učinkih. Zmanjšuje namreč raven sladkorja v krvi, zato zmanjšuje možnosti za sladkorno bolezen. Ker vsebuje močan antioksidant kvercetin, ki je eden najmočnejših protirakavih snovi, preprečuje rast tumorskih celic, flavonoidi v njej, pa zmanjšujejo tveganje za obolenja srca in ožilja. Kot je pokazala neka britanska raziskava lahko že os 100 do 200 gramov rdeče čebule na dan izjemno zmanjša možnosti za srčno in možgansko kap. Pomembna je tudi za zdravje naših kosti in tako preprečuje osteoporozo.

Sicer pa izboljšuje tudi prebavo in preprečuje napenjanje, znižuje temperaturo, saj poveča znojenje, z njo pa si lahko pomagate tudi pri opeklinah, pikih čebel, urezninah, žuljih in turih. Če imate močne glavobole bo pomagalo, če inhalirate naribano čebulo.

Čebula ima tako številne zdravilne učinke, zato je nikar ne izključujte iz svojega jedilnika. Vse njene pozitivne učinke pa boste izkoristili še bolje, če si jo boste privoščili tudi surovo.
 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662