1. Jedilni listi in ceniki v gostinskih lokalih
Ste se kdaj vprašali, kdaj so bili jedilni listi oz. ceniki nazadnje očiščeni? Razen hitrih potegov z umazano krpo verjetno nikdar … Takoj po predaji jedilnega lista oz. takoj ko odložite cenik, je čas, da si roke umijete, preden zaužijete hrano ali pijačo.
2. Okrasne rezine sadežev na robovih kozarcev
Po študiji iz leta 2007, ki je bila objavljena v ameriški reviji Environmental Health, je skoraj 70 % limoninih rezin na robovih kozarcev s pijačo, ki so jih postregli v restavracijah, vsebovalo patogene mikroorganizme, ki povzročajo bolezni (v nekaterih primerih celo nevarno E. coli in druge fekalne bakterije).
3. Embalaže in držala za sol, poper, kečap ipd.
Podobno kot pri umazanih jedilnih listih in cenikih so v restavracijah in lokalih zelo okuženi tudi vsi pripomočki na mizi, kot so embalaže za sol, poper, kečap, tabasko, kis, olje in drugi izdelki, ki se pogosto izmenjujejo med gosti in so slabo očiščeni.
4. Kljuke na vratih (še posebej v toaletnih prostorih)
Nekateri ljudje si po uporabi javnega stranišča roke umijejo (ni nujno, da dovolj dobro), drugi ne. Si predstavljate, koliko mikrobov, ki se zadržujejo na takšnih kljukah, se spet prenese na vaše roke? Pri zapuščanju sanitarij priporočamo, da vrata odprete s komolcem ali papirnato brisačo, če je to mogoče (da se ne dotikate umazanih kljuk).
5. Dozirniki za milo
Ironično je, da je lahko večina dozirnikov za milo dejansko gojišče za bakterije. Še posebno problematični dozirniki so tisti, pri katerih se milo vlije na vrhu dozirnika. Neka študija je namreč pokazala, da je kar 25 % takšnih dozirnikov okuženih, nekateri celo s fekalnimi delci. Ker običajno uporabniki javnih stranišč na to nimamo vpliva, vas lahko potolažimo z dejstvom, da so tisti dozirniki za milo, ki uporabljajo zatesnjene dozirnike za ponovno uporabo, varni.
6. Nakupovalni vozički v trgovinah
Študija univerze v Arizoni je pokazala, da je skoraj dve tretjini testiranih nakupovalnih vozičkov v trgovinah okuženih z nevarnimi bakterijami. Dejansko število bakterij na ročajih nakupovalnih vozičkov celo presega število bakterij na javnih straniščih! Po nakupovanju je umivanje oz. razkuževanje rok nujno, zlasti v času epidemij različnih bakterijskih in virusnih bolezni!
7. Sanitarije na letalih
Ste vedeli, da je verjetnost, da se prehladite, ko ste v zraku, kar 100-krat večja, kot da staknete prehlad na tleh? In to je še najmanjša težava v primerjavi s tem, koliko nevarnih mikroorganizmov je bilo najdenih pri testiranju toaletnih prostorov v letalih. Raziskovalci so v letalski WC-kabini potrdili prisotnost bakterije E.coli na pipi, kljuki straniščnih vrat in preostalih površinah, ki se jih uporabniki dotikajo (stene, umivalnik…).
8. Čakalnice v zdravstvenih domovih
Navsezadnje gre za prostore, kjer se zadržuje množica bolnih ljudi in je pričakovati, da je posledično tudi število nevarnih organizmov v zdravstvenih domovih visoko.
Kot vidite, smo našteli nekaj povsem običajnih javnih mest oz. površin, ki se jih redno dotikamo in kjer se lahko mimogrede nevarne bakterije ali virusi prenesejo na naše roke. Prav zato bodite zunaj vašega doma še toliko bolj pazljivi in upoštevajte zlato pravilo higiene rok.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV